perjantai 12. tammikuuta 2024

Nämäkin kirjat keskustelevat eri hyllyissä, radikaalin esifeministin ja Mary Shelleyn äidin, filosofi ja kirjailija Mary Wollstonecraftin matkakirja Skandinaviaan sekä Poor Things

Nämäkin kirjat keskustelevat eri hyllyissä, radikaalin esifeministin ja Mary Shelleyn äidin, filosofi ja kirjailija Mary Wollstonecraftin matkakirja Skandinaviaan sekä Poor Things, jonka näin kyllä elokuvana ensin, kahdesti, vasta sitten aloin lukea kirjaa.

Mary Wollstonecraft: KIRJEITÄ RUOTSISSA, NORJASSA JA TANSKASSA VIETETYLTÄ AJALTA, Savukeidas 2011.

Mary Wollstonecraft matkusti 1700-luvun lopulla Skandinaviaan. Entisen rakastajansa liikeasioiden hoitelun ohella eriskummallinen yksinäinen naismatkailija laati kirjeteoksen näiden takapajuisten mutta onnellisen tietämättömien maiden elämästä. Kirjeitä Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa vietetyltä ajalta on syväluotaava yhteiskunta-analyysi ja samanaikainen kurkistus ihmissydämeen ja -järkeen.

Kustantaja: Savukeidas

Sidosasu: Pehmeäkantinen

ean: 9789525500882

Ilmestymisvuosi: 2011


Kirja Alasdair Gray: Poor Things, 1992. Ostin englanniksi Adlibrikseltä sähkökirjana. 


#MaryWollstonecraft #maryshelley 

#poorthings #bellabaxter #isabellabaxter 

#lukukeskissä2023 #kirjavuosi2024 #kirjavuoReni2024 #kirjavuoteni2024 #books #reading #kirjat #lukeminen #lukujono2023 #lukukeskissä2024


Anne Eekhout: Mary, S&S, 2023. 


" Millainen oli seikkailu, joka synnytti Frankensteinin hirviön?

Vuonna 1816 vain 18-vuotias Mary Shelley kirjoittaa ikonisen tarinan Frankensteinin hirviöstä. Samana kesänä Mary ja hänen rakastajansa Percy Shelley vierailevat lordi Byronin ja John Polidorin luona Genevenjärvellä. Ystävät viettävät pitkiä iltoja nuotiolla, juovat oopiumilla maustettua viiniä ja lukevat toisilleen kummitusjuttuja. Eräänä iltana lordi Byron ehdottaa, että he kaikki kirjoittaisivat omat kauhutarinansa.

Mary matkustaa muistoissaan Skotlantiin, missä hän oli neljä vuotta aiemmin viettänyt kesän ja tavannut Isabella Baxterin. Kun Mary rakastuu Isabellaan, he sukeltavat arvoitukselliseen seikkailuun, jossa todellisuutta on vaikea erottaa kuvitelmasta. Tästä muistosta syntyy hänen tarinansa Frankensteinin hirviöstä.

Mary Shelley oli feministi ennen kuin sanaa oli keksitty, nuori äiti ja kiehtova kirjailija. Anne Eekhout herättää hänet henkiin tässä omaperäisessä romaanissa."

https://www.instagram.com/p/C2AioL9tuTT/?igsh=cWR3YWE0djMwa3oy


Tokihan hänkin keskustelee myös:

Lukukeskissä 11/2023: Agnes Imhof: Nerokas kapinallinen, Bazar Kustannus 2023. Suomentanut Hanna Fauster. 

Lord Byronin kautta tutustuin hänen tyttäreensä Ada Lovelaceen, matemaatikkoon, joka itse asiassa oli maailman ensimmäinen tietokoneohjelmoitsija. Ken Russellin elokuvassa Gothic - Yövieraat (1986) Byronilla taisi olla kellokorttipiano ja myös napatanssijarobotti. Mutta tämä kertookin Adasta. Hyvä niin. Vasta aloitan. 

Saksankielinen alkuteos Die geniale Rebellin © 2022 Piper Verlag GmbH, München/Berlin.

Alkuperäiskansi: Johannes Wiebel / punchdesign. 

#Nerokaskapinallinen #AgnesImhof


Tuotekuvaus

" Matemaatikko, joka katsoi maailmaa toisin kuin muut. Agnes Imhofin Nerokas kapinallinen on kiehtova historiallinen lukuromaani matemaatikon ja maailman ensimmäisen ohjelmoijan Ada Lovelacen elämästä. Vuoden 1833 Lontoossa kuusitoistavuotias Ada Lovelace, lordi Byronin tytär, on astumassa seurapiireihin skandaalinomaisen rakkaussuhteen jälkimainingeissa. Ada ei kuitenkaan aio tyytyä pelkkään hauskanpitoon, sillä hänen elämänvimmansa ja tiedonjanonsa ovat kyltymättömät. Kun tieteestä palavasti kiinnostunut Ada saa kuulla Charles Babbagen rakentaneen ihmeellisen laskutoimituksia tekevän laitteen, vaatii hän päästä tutustumaan tämän luomukseen tarkemmin. Vanhoillinen Babbage ei kuitenkaan ole halukas päästämään nuorta tyttöä elämäntyönsä äärelle. Adan ja Babbagen keskinäinen kädenvääntö saa uuden käänteen, kun hurmaava lordi William King astuu Adan elämään. William on Adan lailla lumoutunut tieteen saavutuksista, ja lordin suojeluksessa Ada aloittaa matkan, joka mullistaa käsityksemme tieteestä. Agnes Imhofin Nerokas kapinallinen on kiehtova historiallinen lukuromaani Ada Lovelacesta, joka traagisen lyhyen elämänsä aikana ehti luoda pohjan kaikelle sille, mikä johti tuntemamme tietokoneohjelmoinnin syntyyn"



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.