maanantai 23. lokakuuta 2023

Luetut kirjat 28/2023: 💛💛💛 Amanda Craig: Petollinen maa, Minerva 2023

Luetut kirjat 28/2023: 💛💛💛 Amanda Craig: Petollinen maa, Minerva 2023

17.10.2023 


Lukukeskissä 11.10.2023 vuoden riemastuttavin kirja tekijältä jonka töitä en ole aiemmin lukenut. Vasta 25% lukenut sähkökirjana Amanda Craig: Petollinen maa, Minerva 2023. Bookbeatissa. Miten mainio ja ilkeä kuvaus luokkayhteiskunnasta, Enklannista. On oikein etuoikeutettu pariskunta, joka kumpikin menettää työnsä, ja tulonsa, ja joutuvat muuttamaan pöndelle, kauas rakkaasta Lontoosta, ja lapset joutuvat ihan tavalliseen kunnan kouluun. He muuttavat hevonkuuseen, koska vain siellä on varaa asua talossa. Mutta miksi tuon talon vuokra oli niin halpa... He ovat eronneet, tai eroamassa. Mies on ällö pettäjä häntäheikki, joka nimimerkin takaa kirjoittaa ilkeitä, loukkaavia, ableistisia kolumneja. Nainen on arkkitehti, joka ei saa oman alansa töitä 80 km säteeltäkään mm seksismin vuoksi. Eikä seutu ole edes Cornwall vaan Devon. Mainio.

Seksismi, brexit, luokkayhteiskunta, etuoikeutetut, lontoolaiset versus maaseutu, rasismi.

Moore moore moor! Nummigotiikka hintsun verran ehkäpä Humisevan harjun ja Baskervillen koiran tyyliin. Vanha talo, jossa kuuluu ääniä. Tuulen, vedon, putkiston, rännien ja hiirien.

Mitä tapahtuu kun hopealusikka otetaan suusta, ja joudutaan ottamaan lusikka kauniiseen käteen. En jatka enempiä Aristoteleen kyynärpäitä...

Paikkakunnan, maaseudun sotesta sen verran, että jossakin ilmeisesti nykyhipin tai kristallihipin maatalossa lapsia ei rokoteta ollenkaan...

Tähän asti mainiosti aikamme ilmiöistä. Mutta kiehtovalla, ilkeällä, rempseällä tavalla.

Mitä hirveyksiä tuossa talossa on tapahtunut?


Dekkarin ja trillerin sisällä voi käsitellä monenkinlaista, ja useammalla taajuudella. Kapitalismi, grynderit, tehdastyö, liukuhihnatyö. Maaseudun muutokset, jatkaako kukaan maaseututilaa. 


#lukukeskissä2023 #kirjavuosi2023 #kirjavuoReni2023 #kirjavuoteni2023 #books #reading #kirjat #lukeminen #amandacraig #petollinenmaa

"Joulun lähestyessä tehtaan työtahti kiristyy entisestään. Xan ei ole ennen tajunnut, ettei markettien tarjouksissa saa ”kahta yhden hinnalla” siitä hyvästä, että valmistaja päättää myydä jotakin tappiolla. Tarjoukset mahdollistetaan pakottamalla henkilökunta työskentelemään kaksi kertaa nopeammin ja leikkaamalla viljelijöille ja karjankasvattajille"


"Tehtaalla sairastuu yhä enemmän väkeä. He valittavat kuumetta, kurkkukipua ja vuotavaa nenää mutta tulevat silti töihin joulunsesongin takia ja yskivät ja aivastelevat ohitseen liukuville piirakoille. Xan voi melkein nähdä pisaroiden lentävän täytteisiin. Hän ei tullut ennen pohtineeksi, kuka kaiken ruoan oikeasti valmistaa, mutta tässä ja muissa samanlaisissa tehtaissa valmistetaan lähes kaikki Englannin valmisateriat."


”No, mitäs niille lihoille ja kasviksille sitten tehtäisiin, joita kukaan ei osta kaupasta?” Maddy sanoo. ”Jos kuluttajat opettelisivat kokkaamaan, Humbles menisi konkurssiin, mutta kuka nykyään ehtii kuoria juureksia? En minä ainakaan. Töiden jälkeen olen samassa jamassa kuin joka toinen nainen tässä maassa, rätti ja poikki. Joten otan kaapista valmisannoksen, joka ei tarvitse kuin lämmittää ja syödä.”


Lukunäytteitä siitä vakavammasta puolesta, työelämän muutoksista. Kun on pakko saada jostain rahaa, niin yksitoikkoinen mutta hektinen liukuhihnatyö piirakkatehtaalle. Kevennystä tuo joulun pie fight eli kakku naamaan. Työtahti on kova, vessaan pääsee kolmen tunnin välein. Kukaan ei puutu tehtaalla häirintään. Palkka on reilut 5 puntaa pär tunti. Virheitä ei saa tehdä. Hygieniaa pitäisi noudattaa. Tulostavoitteet on täytettävä, mutta ruokamyrkytyksiä ei saa tulla. 

Bonusperheen vanhin poika Xan meni siis töihin piirakkatehtaalle. Matkat tekee polkupyörällä. Tehtaalla on töissä myös nättejä tyttöjä, puolalaisia. Xan olisi halunnut Cambridgen yliopistoon opiskelemaan, muttei se olisi ollut mahdollista rahanpuutteen vuoksi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.