sunnuntai 24. huhtikuuta 2022

Steinar Bragin SUMU, LIKE 2016, on karmiva islantilainen kansantarustoon pohjautuva kauhuromaani, psykologinen trilleri, folk horroria ja ehkäpä sadismiakin

Steinar Bragin SUMU, LIKE 2016, on karmiva islantilainen kansantarustoon pohjautuva kauhuromaani, psykologinen trilleri, folk horroria ja ehkäpä sadismiakin. Se on 48. tänä vuonna lukemani kirja. Kaksi pariskuntaa ottaa vapaata arjesta ja lähtee tutkimaan Islannin kauneimpia ja karumpia kohteita. Menee autoreissu ihan hyvin, kunnes koittaa sumu, ja he eksyvät, kunnes ajavat johonkin pahki. Se on talo, keskellä ei mitään, ja sitä asuttaa puistattava pariskunta. 


Oikeasti pelottava kirja, josta tuli mieleen M. Night Shyamalanin leffa The Visit, tosin tämä julkaistu neljä vuotta aiemmin. Ja novelli Hiekkavampyyrien paluu, Emma Tammen kauhulänkkäri the Wind, joka kertoi preeriademoneista. Islanti on niin mainio paikka, koska on sijainnut syrjässä, ja on ollut aikaa ja lakeuksia kertoa tarinoita illan ratoksi.


Mieleen tuli myös Nikolai Gogolin Vii, Demonien ruhtinatar. Sekä King Kong! Itse kirja ei ole sellainen sekamelska jonka käsityksen saa näistä mielleyhtymistäni. Ehkä. Päin vastoin. Taiten ja inhottavasti tehty. Hiertäen. Olen 80% lukenut sähkökirjana Storytelliltä 04.04.2021. 


Miksei tästä ole kukaan vouhottanut aiemmin. Onko pääni ollut pensaassa. 


Matkailevat pariskunnat ovat yhdistelmiä kallonkutistajaa, journalistia, nymfomaania, alkoholistia, menestyjää, lapsuuden kamuja, lapsuuden traumoja. Heillä on monia rooleja. He vaikuttavat matkalla olevan paljon nuorempia kuin taustatarinansa antavat ymmärtää.

Taustalla annetaan paljon tietoa islantilaisesta yhteiskunnasta, luokista, poliittisista puolueista. Jotain surullista myös vanhuudesta, hylkäämisestä, syrjäytymisestä, eristymisestä, häpeästä, häviämisen pelosta. 


Kerrotaan myös paljon pelottavia kansantarinoita. Pelottavaa on tämä matka hiekkaerämaahan.


#steinarbragi #sumu #sumuromaani #sumu2016 #likekustannus @likekustannus #kirja #kirjallisuus #kirjaploki2021 #kirjavuoteni2021 #kirjavuoReni2021 #kauhu #kauhuromaani #kauhukirjallisuus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.