torstai 25. tammikuuta 2024

Elokuvat. Romaanista tehdyt elokuvat: Nimetön, kataloniaksi Els sense nom ( Los Sin Nombre, The Nameless, 1999)

Elokuvat. Romaanista tehdyt elokuvat:  Nimetön, kataloniaksi Els sense nom ( Los Sin Nombre, The Nameless, 1999) ⭐1/2 
Arvio: yksi ja puoli tähteä:  espanjankielinen kauhuelokuva. Nyt täytyy sanoa, etten yhtään pitänyt tästä filmisovituksesta, joka perustuu kirjailija Ramsey Campbellin kauhuromaaniin Nimetön painajainen The Nameless), ilmestyi suomeksi circa 1986. Kun Campbellin 80-luvun kirja kertoo naisen hädästä, äidin epätoivosta löytää kadonnut lapsensa, jo 9 vuotta sitten, mutta yksinäisen äidin toivo herää, kun kadonnut tyttö alkaakin soitella. Kun kirja kertoo seksismistä, naisvihasta, kuinka patriarkaatti - poliisi, lehtien päätoimittajat - eivät kuuntele naista, joka edustaa yliluonnollista. On avoin tuonpuoliselle. Keillä hirviöillä on hänen tyttönsä? 


Niin tämä elokuva on ällömacho sarjamurhaajakeissi siinä elokuvan Seitsemän (Se7en, 1995) jälkeen. Ällömachosta äijien kulttuurista. Vain äijät papattavat puhua naama peruslukekemilla, kaikissa ammateissa on vain äijiä, poliisit, tutkijat, valokuvaajat. Kun kirjassa oli naisen näkökulma, naisen, jota ei kuunnella, naista, jota ei uskota. 

Mihin voi luottaa. Kuka kuuntelee. Käyttääkö joku meedio hyväkseen vain huijatakseen rahaa. 


On toki toimiva #sarjamurhaajakeissi, muttei miten kirja kertoo. Yleensä pidän teatterissa näytelmien modernisoinneista ja eri tulkinnoista, mutten kaikista. 

Miehet pä(l)ättävät koko ajan, joka puolella. Miehille on kehopositiivisuutta. Kaikki asiantuntijat ovat miehiä. 

Päähenkilö nainen on hädissään. Kun puhelin soi... 


Nyt katselussa. Kylmiä leikkauksia, kovia ääniä. Non me gusta. Mutta katson toki. 

Sarjamurhaajatarina, trilleri, jännäri, suspense, kauhu, kylmäävä, dekkari, kultit. 


Ramsey Campbell oli KauhuCon tapahtuman kunniavieras Rikhardinkadun kirjastossa viikonloppuna 22-23.04.2023. Olin toki paikalla. Merkittävä vieras, kauhukirjailija ja lupsakka tarinankertoja. 




" 5 years after a mom's 6 y.o. girl is murdered, she gets a phone call from someone claiming to be the daughter. An ex cop and a reporter help. A secret group ..." 5,8/10 (7 654) IMDb

" Elokuva kertoo Claudiasta, jonka pieni tytär murhattiin viisi vuotta sitten. Juuri kun Claudia oli päässyt elämässään yli pahimmista koettelemuksista tyttärensä menettämisestä, niin puhelin soi. Puhelimessa on tuttu ääni, joka sanoo ”Äiti se olen minä... tule hakemaan minut.” Tästä syvästi järkyttynyt Claudia ryhtyy tutkimuksiin ja saa avukseen ex-poliisin ja yliluonnollisiin asioihin perehtyneen toimittajan. " Wikipedia 

#Elssensenom #LosSinNombre


Ohjaaja Jaume Balagueró. 

Käsikirjoittajat Ramsey Campbell, Jaume Balagueró. 

Perustuu Ramsey Campbellin romaaniin The Nameless. 


Tuottaja Julio Fernández, Joan Ginard. 

Säveltäjä Carles Casas. 

Kuvaaja Xavi Giménez. 

Leikkaaja Luis de la Madrid. 


Pääosat

Emma Vilarasau

Karra Elejalde

Tristán Ulloa

Toni Sevilla

Brendan Price. 

Valmistusmaa Espanja. 


#TheNameless1999 #TheNameless 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.