torstai 11. tammikuuta 2024

Mary Shelley ja Frankenstein. Uudellen. Aina. Iäti. Tässä

Hirviö sulkee silmänsä

Mikä Maryn nimi pitäisi olla? Godwin ja Shelley olivat kumpikin miehen, isän ja aviomiehen/rakastajan sukunimiä. Entä Wollstonecraft? Kuinka vaikeatakaan on naiselle valita esi-isiensä sukunimistä se joka hänelle on omin, itsenäisin! Toisin kuin meille vapaille naisille joilla sukunimi on aina ollut -tytär. Kuin silloin ennen.
Fuseli oli Maryn äidin rakastaja? Ystävä ainakin.. 01.02.2020 julkaistu, tosin kirjoitettu aiemmin. 
                              


Clive Barkerin Veren kirjat 6, => vihoviimeinen osa veren kirjoja. Eräs tarina näytti mallia miten kirjallinen goottitarina tehdään: ensin tarvitaan sanomalehti jossa on ainakin yksi kummallinen uutinen. Päähenkilön silmille hyppäävä uutinen. Kirjailija voi myös hiukan huijata ja viedä lukijaa kuin pässiä narussa salvosaksia kohti. Hiihaa. Auts.
Tärkein on päämäärä. Ja kyllähän me haluammekin tulla hiukkasen huijatuiksi - kunhan se ei ole mallia rahat pois. Mutta Barker on oiva viettelijä.
Hän kuvaa goottilaista elementtiä: vanhaa rapistunutta, kohta purettavaa taloa, joka ennen oli ollut kirkko. Miksi se revitään alas? Onko siellä kenties jotain outoa? Vaikka sillä on rapistunut kivipinta on silti romanttista hohtoa jäljellä. Novelli kertoo viehtymyksestä rappioon ja häviöön lausuen ilottomasti, mutta rehellisesti: " Kaikki katsovat mielellään hävitystä."
Kuten Alice Cooper sanoi televisiohaastattelussa - meneekö keskivertokansalainen katsomaan lentokoneen maahan törmäystä - vai mikä se toinen vaihtoehto olikaan - sirkusta?
Oliko mitään järkeä tulla tänne ultima Thuleen, Darwinin selän taakse,
oikeiden asioiden äärelle, yksinkertaista ja aitoa elämää pitämään, kun siitä kaikesta Z piti huolen, piti lopun.

Tyhjyyttään ammottavat ovet kutsuvat....


Ja asiaan:'
Painajainen, rinnan päällä 


Ø Katso aiheesta kuuluisa, häiritsevän pelottava Fusellin maalaus [ kuvataiteilija Fuselli oli akateemisen ja anarkistisen feminismin aloittajan Mary Wollstonecraftin ystävä ja joidenkin lähteiden mukaan rakastajakin - Maryn tytär Mary Shelleyn kirjoitti Frankensteinin, ja mm elokuvassa Gothic on tuota taulua käytetty elävänä maalauksena

Ø AjattaraAjattaro, mytologian olento. " Ajattara oli naispuolinen, metsästäjää viettelevä pahansuopa metsänhaltija tai olento, jonka kuviteltiin asettuvan nukkuvan rinnalle kiusaamaan häntä epämiellyttävillä unilla." Cd Fakta 2002

Ø Rosemaryn painajainenYön painajainenPainajainen Elm Streetillä 4: Unien valtias...

Nykyajan geenimanipulaatio ja sikiöitten seulonta varmistavat, ettei hirviöitä synny. Olin kauhuissani.
- Kun abortoidaan yksi kehitysvammainen sikiö niin kaupunki säästää vuodessa 6 000 euroa. Kuulen taputuksia, ja hurraa-huutoja. Pyörryn.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.