torstai 11. tammikuuta 2024

Nämä kaksi tyttöä, nämä kaksi naista, keskustelevat keskenään työpöydällä, yöpöydällä, kirjahyllyssä

Lukukeskissä 01/2024: Nämä kaksi tyttöä, nämä kaksi naista, keskustelevat keskenään työpöydällä, yöpöydällä, kirjahyllyssä. Heidät voi nähdä, kokea Ken Russellin elokuvassa Gothic - Yövieraat, sekä elokuvassa Poor Things, ehkäpä myös kirjassa Poor Things. 11.01.2024.


Anne Eekhout: Mary, S&S 2023. Suomentajana Sanna van Leeuwen. 
 
James Essinger: Adan algoritmi — kuinka lordi Byronin tytär Ada Lovelace käynnisti digiajan, Vastapaino 2016. Kääntäjänä Tapani Kilpeläinen. 


Aloitin Adan algoritmistä, koska sitä ei saa sähkökirjana, tämä on siis kirjaston kirja. Ada Lovelace (1815-1851) oli maailman ensimmäinen tietokoneohjelmoitsija, koodaaja. 

Ei voi olla kirjoittamatta pojista ja miehistä heidän takanaan. Adan julkkisisä oli lord Byron, skandaalinkäryinen mad, bad & dangerous to known runoilija, joka ei ollut suvunsa ensimmäinen mies, joka jahtasi naisia ja käytti loppuun muitten ihmisten rahnat. Byron oli Mary Shelleyn kera tuona synkkänä ja myrskyisenä yönä, kun taivaskin pimeni tulivuoren purkauksen johdosta, Villa Diodatissa, jolloin joukko kuumia yritti keksiä kammottavimpia kauhutarinoita, ja Mary Shelley kirjoitti alun Frankensteiniin.


Adan esittelyteksti

" Kiehtova tarina 1800-luvun lahjakkaimmasta koodarista

Mistä johtuu, että yli 150 vuotta Ada Lovelacen kuoleman jälkeen eräs tietokoneohjelma nimettiin hänen mukaansa?

Ada Lovelace (1815-1851), runoilija lordi Byronin tytär, on tietokoneen kehityshistorian keskeinen mutta unohdettu voimahahmo. Digiaika olisi voinut alkaa 200 vuotta aiemmin, jos Adan aikalaiset olisivat ymmärtäneet hänen työtään.

"Adan algoritmi" on inspiroiva tarina huippulahjakkuudesta, jonka elämää varjostivat sairaudet, tunnetun isän jälkimaine sekä ajan kapea naiskäsitys. Lopulta Adan kyvyt pääsivät käyttöön yhteistyössä matemaatikko Charles Babbagen kanssa, jota pidetään tietokoneen keksijänä. Luovana voimana hankkeen takana oli kuitenkin Ada.

Kirja kertoo Ada Lovelacen poikkeukselliset vaiheet koukuttavasti ja lämpimällä huumorilla.

James Essinger on keksintöjen aatehistoriaan perehtynyt englantilainen tietokirjailija."




Maryn esittelyteksti:

" Millainen oli seikkailu, joka synnytti Frankensteinin hirviön?

Vuonna 1816 vain 18-vuotias Mary Shelley kirjoittaa ikonisen tarinan Frankensteinin hirviöstä. Samana kesänä Mary ja hänen rakastajansa Percy Shelley vierailevat lordi Byronin ja John Polidorin luona Genevenjärvellä. Ystävät viettävät pitkiä iltoja nuotiolla, juovat oopiumilla maustettua viiniä ja lukevat toisilleen kummitusjuttuja. Eräänä iltana lordi Byron ehdottaa, että he kaikki kirjoittaisivat omat kauhutarinansa.

Mary matkustaa muistoissaan Skotlantiin, missä hän oli neljä vuotta aiemmin viettänyt kesän ja tavannut Isabella Baxterin. Kun Mary rakastuu Isabellaan, he sukeltavat arvoitukselliseen seikkailuun, jossa todellisuutta on vaikea erottaa kuvitelmasta. Tästä muistosta syntyy hänen tarinansa Frankensteinin hirviöstä.

Mary Shelley oli feministi ennen kuin sanaa oli keksitty, nuori äiti ja kiehtova kirjailija. Anne Eekhout herättää hänet henkiin tässä omaperäisessä romaanissa.

"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.