torstai 28. maaliskuuta 2024

Lukujonossa 03/2024: Ingrid Elfberg: Pikku nukke, BookBeat 2024

Lukujonossa 03/2024: Ingrid Elfberg: Pikku nukke, BookBeat 2024. 

Påskkrimin aikaan. E-kirjan julkaisupäivämäärä: 28.3.2024 elikkäs tänään. Kääntäjänä Virve Juhola. E-kirjan kustantaja: BookBeat. Kansi: Kai Dieterich.

Tässäpä uusi skandidekkari. Minulle.


#IngridElfberg #pikkunukkeromaani #pikkunukkedekkari #dekkarit #skandidekkarit #påskekrim #påskkrim #påskrim 

Esittely: 

" Suosittu vloggaaja tekee itsemurhan hyppäämällä alas Gothia Towers -hotellin huipulla sijaitsevasta uima-altaasta ja lähettää teon livenä seuraajilleen. Tallenne lähetyksestä leviää nopeasti sosiaalisessa mediassa.

Jennifer, 14-vuotias koulutyttö, on mukana todistamassa tapahtumaa somen kautta. Pian häneen ottaa yhteyden Emil-niminen poika, joka myös on seurannut "BellaDonnaa". Poika vaikuttaa olevan kaikkea, mistä Jennifer on aina haaveillut – vai onko hän sittenkin kaikkea muuta?

Netissä toimivaa hyväksikäyttörinkiä ei tällä kertaa tutki Erika Ekman vaan Torbjörn Stark kollegoineen Göteborgin rikospoliisista. Viimeisin uhri vaikuttaa liittyvän juttuun, ja tekijä tuntuu toimivan koko ajan askeleen edellä poliisia. Miten se on mahdollista? Langat johtavat omaan leiriin, eikä keneenkään uskalla enää luottaa.

Pikku nukke on tuskallisen ajankohtainen jännäri nuorten netissä kohtaamasta raa'asta todellisuudesta. Tarina pureutuu saman tien lukijan ihon alle eikä päästä irti otteestaan. "


Lukujonossa 03/2024: Ann Rosman: Myrskyn silmä, Bazar Kustannus 2023. Jos påskekrimin aikaan ehtisi...

Lukujonossa 03/2024: Ann Rosman: Myrskyn silmä, Bazar Kustannus 2023. Jos påskekrimin aikaan ehtisi... Suomentanut Anu Heino. Kansi Nic Oxby. Ilmestymispäivä 14.12.2023 Ruotsinkielinen alkuteos Marvatten, 2020. Sarjasta Karin Adler 7.

Pitäs ihan kirjata muistiin mitä Ann Rosmanin dekkareita olenkaan lukenut.

#annrosman #myrskynsilmä #dekkarit #skandidekkarit #påskekrim #påskkrim #påskrim 


Esittely: " Tyyntä myrskyn edellä

Ann Rosmanin seitsemännessä Karin Adler -dekkarissa Myrskyn silmä yli sadan vuoden takaisen tulipalon jäljet johtavat nykypäivän tragediaan

Vuonna 1867 Marstrandin saarella nuori piika Johanna synnyttää aviottoman lapsen. Se on suuri häpeä, ja lapsi otetaan häneltä pois. Lastaan ikävöivä Johanna jää asumaan saarelle ja kohtaa lisää vastoinkäymisiä, kun tuhoisa tulipalo alkaa riehua seudulla.

150 vuotta myöhemmin Marstrand kukoistaa ja uusi hotelli on avannut ovensa. Saarelle vanhempainvapaalla palannut etsivä Karin Adler on ystävystynyt hotellin omistajan kanssa. Kun lähistöllä ankkurissa olevalla rahtilaivalla tapahtuu epäilyttävä kuolemantapaus ja salaperäinen helikopteri alkaa kaarrella saaren yllä, alkaa Adler tutkia tapahtumia omin päin.

Miten 150 vuotta sitten saarella elänyt piika liittyy epäilyttävään kuolemantapaukseen ja saaren uuteen hotelliin? Jotakin pahaa on tapahtumassa Marstrandissa, ja Karin Adler joutuu pian uransa vaikeimman arvoituksen eteen. Ann Rosmanin dekkarisarjan jännityksentäyteinen seitsemäs osa Myrskyn silmä tarjoaa yllätyksiä ja juonenkäänteitä aina viimeiselle sivulle saakka."

Kuvat Bazar ja BookBeat 


keskiviikko 27. maaliskuuta 2024

Lukukeskissä lukujonossa 03/2024: Steve Sem-Sandberg: Lodzin kurjat, Saga Egmont 2024. Ilmestyi tänään 27.03.2024

Lukukeskissä lukujonossa 03/2024: Steve Sem-Sandberg: Lodzin kurjat, Saga Egmont 2024. Ilmestyi tänään 27.03.2024 mm #lukuaikapalvelu Storytelissä kohtalaisen tanakkana sähkökirjana. Alkuteos: De fattiga i Lodz. Sivumäärä: 681. Suomentaja: Leena Peltomaa. Alun perin ilmestyi suomennettuna Likellä keväällä 2011. Mutta ei se mtn, kirjat eivät ole kertakäyttöisiä. Juuri #lukuaikapalvelut sähkökirjoineen on aarreaitta lukijalle ja kirjabloggaajalle, kun kirjoja on luettavana,"vanhojakin". Kirja saa uuden elämän ja uuden lukijan. Nykyajan vouhotuksessa (äänikirjapalvelu! äänikirja palvelu. Kuulkaas, ei ole olemassa äänikirja palvelua. Kuulkaas enot, on lukuaikapalvelut, joissa on #sähkökirjoja ja äänikirjoja. ) 

Koska Sem-Sandbergin teos Theres on, oli niin vaikuttava, niin pakkohan tähän on tutustua. 


#SteveSemSandberg #Lodzinkurjat #Łódźinkurjat #dokumenttiromaani #likekustannus #storytelfi #lukukeskissä2024 

Kuvat ja esittelyteksti Like, Suomalainen kirjakauppa, Rosebud, Storytel. 

 "August-palkittu holokaustikuvaus Łódźin getosta ja sen kiistellystä johtajasta Łódźin kurjat on dokumenttiromaani, joka kertoo Puolan Łódźissa holokaustin aikana toimineesta getosta. Natsit asettivat geton johtajaksi juutalaisvanhimman Mordechai Chaim Rumkovskin, jonka tarinan teos kertoo. Rumkovski yritti säästää gettonsa tuholta tekemällä yhteistyötä natsien kanssa, mutta samalla hän alisti kansansa säälimättömään orjatyöhön ja piti itseään vallassa natsien avulla. Łódźin getto oli Puolan pitkäikäisin, ja se lopetettiin vasta venäläisten vallattua kaupungin 1945. Łódźin kurjat on paitsi tarkka holokaustikuvaus, jonka tärkeimpänä lähteenä kirjailija käytti Łódźista löytynyttä 3 000 sivuista gettokronikkaa, myös Rumkovskin henkilökuva. Oliko lopulta­Auschwitzissa menehtynyt Rumkovski vain Wehrmachtin alihankkija ja vallanhimoinen omaneduntavoittelija vai sankari, joka teki kaikkensa pelastaakseen kansansa? Łódźin kurjat sai August-palkinnon ja oli ehdokkaana Pohjoismaiden neuvoston palkintoon. Kirja on saanut varauksettoman ylistävän vastaanoton, ja sen oikeudet on myyty yli 20 maahan. 

Ruotsalainen Steve Sem-Sandberg (s. 1958) on entisen Itä-Euroopan kysymyksiin ja aatehistoriaan erikoistunut toimittaja ja kirjailija, jolta Like on julkaissut aiemmin neljä teosta. Łódźin kurjat on hänen kansainvälinen läpimurtonsa. ”Järkyttävä, hieno ja tärkeä dokumenttiromaani Lodzin getosta sekä sen johtajasta jättää vastauksien rakentamisen lukijalle.” – Helsingin Sanomat""





tiistai 26. maaliskuuta 2024

Luetut kirjat 31/2024: Guillaume Musso: Kirjailijoiden salattu elämä, Siltala 2024 ⭐⭐⭐⭐

Luetut kirjat 31/2024: Guillaume Musso: Kirjailijoiden salattu elämä, Siltala 2024. Suomennos: Anna Nurminen. ⭐⭐⭐⭐ 27.03.2024 luettu sähkökirjana.

Tämän kirjan laitoin jonoon 24.03.2024. Raivostuttavalla tavalla nostetaan mieskirjailijoita esiin palvottavaksi. Allmalepanel. Erittäin ällöttävä on alun motto ja sen kirjoittaja. Seuraavankin moton, luvun yks, kirjoittaja on, yllätys yllätys, mies. Luovan kirjoituskurssin pitäjä on, yllätys yllätys, mies. Kuinka ummehtunutta. Kaikki alun mainitut kirjailijat ovat peniksellisiä. Paitsi Harry Pottereiden kirjoittaja. Jonka nimeä ei mainita. Kiinnostaako tätä kirjaa edes lukea? Hylsyistä on puhe. 

Eniweis, kirjan kertoja alussa on erakoituneen ja eläköityneen jalustalle nostetun mieskirjailija Nathan Fawlesin fani, ja haluaa selvittää, miksi miesnero lopetti kirjojensa julkaisemisen ts kirjoittamisen. Vai haluaako, vain nimmaria. Fani, kirjailija itsekin, matkustaa saarelle, jossa erakko asuu. Fani saa kohta työpaikan pienen saaren kirjakaupasta.


Lainaus kirjasta:

"– Haluan kertoa teille saman tien, että aion sulkea kirjakaupan loppuvuodesta, hän ilmoitti minulle suorasukaisesti.

– Miksi ihmeessä?

– Siitä syystä etsin työntekijää: järjestelemään paikkoja, tekemään hieman kirjanpitoa ja suorittamaan suuren loppuinventaarion.

– Aiotteko siis sulkea lopullisesti?

Hän nyökkäsi ja kastoi leivänpalan lautasellaan olevaan oliiviöljylänttiin.

– Mutta miksi?

– Kirjakaupan pitäminen ei ole enää kannattavaa. Myynti on ollut vähenemään päin jo vuosien ajan, eikä tilanne tule siitä miksikään muuttumaan. Kyllä te tiedätte: päättäjät antavat verkkojättien kukoistaa rauhassa, eivätkä nuo jätit maksa edes veroja Ranskaan."

Ranskankielinen alkuteos: La Vie secrète des écrivains (Calmann-Lévy, Pariisi 2019). Kansi: Laura Noponen. Kustannusosakeyhtiö Siltala 2024.

Niin kuin kirjan maailma on seksistinen, niin fani huomaa pienen kirjakaupan ummehtuneen tunnelman, koska pitäjä pitää arvossa vain tietynlaista elitististä ja snobia  korkeakulttuurista kirjallisuutta. Hyvin kapea-alaisesti.

Ajat ovat kovat, mutta haluaako kirjakaupanpitäjä, että pölyt pyyhitään, ja että lukijoille tarkoittaisiin lisää näkökulmia, diverditeettiä, eri genrejä.


Esittely 

"Ranskan myydyimmän kirjailijan trillerissä yhdistyvät huimat juonenkäänteet, tunnelmalliset maisemakuvat ja rakkaus kirjallisuuteen.

Vuonna 1999, julkaistuaan kolme menestysromaania, kuuluisa kirjailija Nathan Fawles ilmoitti uransa päättymisestä ja vetäytyi idylliselle Beaumontin saarelle Välimeren rannikon edustalle.

Syksyllä 2018 Fawlesin romaanit kiehtovat edelleen lukijoita, ja kirjailijaa tapaamaan saapuu nuori sveitsiläinen toimittaja Mathilde Monney, joka on päättänyt selvittää syyn Fawlesin vetäytymiselle. Naisen on määrä saada häneltä ensimmäinen haastattelu kahteenkymmeneen vuoteen. Kaunis ja viehättävä vieras tekee kirjailijaan välittömän vaikutuksen.

Äkkiä Beaumontin idylli särkyy. Rannalta löydetään ruumis ja viranomaiset eristävät koko saaren. Erityisen raakaa murhaa tutkitaan ja alkaa paljastua järkyttäviä seikkoja. Niin alkaa Mathilden ja Nathanin välinen vaarallinen tapaaminen, jossa totuuden ja fiktion välinen raja häilyy. Onko kukaan turvassa, kun saaren kätkemät synkät salaisuudet alkavat paljastua?"


Eli Mathilde tulee kuvioihin, hän löytää kirjailijalta karanneen, kadonneen koiran.


Miksi Fawles ei enää kirjoita?

" – Koko planeetta on muuttunut pätsiksi, suuri osa sen pinta-alasta on tulessa ja veressä, ihmiset äänestävät vimmattuja sekopäitä ja turruttavat itsensä sosiaalisessa mediassa. Kaikki on hajoamassa käsiin, joten…

– Miten tämä liittyy edelliseen?

– Uskon, että maailmassa on tärkeämpiäkin asioita kuin tietää, miksi Nathan Fawles lakkasi kirjoittamasta kaksikymmentä vuotta sitten." kirjassa kerrotaan.


Kirjailijan asuntoa meren rannalla kuvataan kuten 70-luvun giallossa. 

Pidän miten romaanit Yönäytös (2013) ja Lorun loppu (2024) keskustelevat tämän kanssa. Kuiskivat, ehkä.


Romaani, tarina on parin vuoden takaa, 2019, eli twitteri on twitteri eikä x, ja silloin siellä käytiin vielä kirjallisuuskeskustelua. Tai ainakin osan uutisista pystyi lukemaan uutisina eikä sepitteinä.

" Hänen Twitter-tilinsä historia oli täydellinen esimerkki siitä, mitä pseudojournalismi 2.0 pystyi pahimmillaan tuottamaan: törkyjuttuja, klikkiotsikoita, yhteenottoja, viharikoksiin yllyttämistä, halpoja vitsejä, häiritsevien videoiden systemaattista jakamista ja kaikkea, mikä oli omiaan vetämään järjen valon kohti pimeyttä, viekoittelemaan alhaisimpia vaistoja, ruokkimaan pelkoja ja harhakuvitelmia. " lainaus kirjasta.

Vai oliko jo ennenkin surkeaa, valheellista, syvään päätyyn mennessä, tai vain twitterin avatessa.


Kirjassa on kolme kertojaa, tavallaan. Tai ainakin kolme päähenkilöä. Minäkertojana toimii Fawlesin ykkösfani, joka tutkii palvomansa kirjailijan lukaalia kuin 

Ali Baban tai Platonin luolaa - millainen tarina tästä heijastuu lukijalle? 


Myös Mathilde voi olla fani, hän sai 14-vuotiaana signeerauksen kulttikirjaan, joka vaikutti suuresti elämäänsä. Tai jossa oli hyvin tuttua. Mutta Mathilde on myös toimittaja, utelias ja omapäinen kuin Takaikkunassa, varsinkin kun Fawlesilla on jalka kipsissä. Onko Mathilde femme fatale, tai giallon nainen.



Pidän miten romaanit Yönäytös (2013) ja Lorun loppu (2024) keskustelevat tämän kanssa. Kuiskivat, ehkä.


Osaan kyläläisten sukunimistä on ujutettu kirjailijoiden nimiä. Mieskirjailijoiden.



Opin uutta: 

" Kuçedra: albanialaisissa kansantaruissa esiintyvä sarvipäinen naaraslohikäärme. "





#Kirjailijoidensalattuelämä

#GuillaumeMusso


torstai 21. maaliskuuta 2024

Koronavuonna 2020 kirjoja ja muuta kulttuuria:

 Koronavuonna 2020 kirjoja ja muuta kulttuuria: 

Huom! Vain neljä luettua tahi kuunneltua Storytelin kirjaa tänä yhden tilausjakson aikana. Toki myös muualla. Tosin pinkkoja, korppeja ja naakkoja myös muualla.

Minulla on ollut Storytelin lisäks myös Nextory, Suomalainen plus, Supla, Book Beat ja Elisa Kirja. Kun ilmainen kokeilu on loppunut, olen siirtynyt toiseen. Eniten olen ollut BookBeatissa ja Storytelissä oikeilla kk-maksuilla. Olen ollut myös tarjousjaksoilla. Elisalta ostan omaksi tai saan ilmaiseksi, tänä vuonna yli 200 sähkö- ja äänikirjaa. En vastusta sähköisiä kirjoja enkä äänekkäitä kirjoja, koska pääsen silloin esim kirjojen 2019 pariin VÄLITTÖMÄSTI kuten mainiot Pure mua ja Munametsä.


Postissa odottaa kaksi kovaa pakettia kirjoja. Lahjaksi ja omaan haltioituneeseen käyttöön.

Käytettyjä kirjoja ja elokuvia ostin pari repullista ja yhden kestokassillisen verran.


Syys-, loka- ja marraskuussa yritin olla ilman maksullisia suoratoistoja ja kävin katsomassa #koronavuonna2020 #koronavuonna vähintään 133 elokuvaa valkokankaalla.


Tänä koronavuonna 2020 näin vähintään 65 näytelmää, kunnes teatterit suljettiin. Kahdesti. Viime vuonna näin yli sata näytelmää, samoin sata valkokankaalla. 


Kirjoja luin kesällä ja syksyllä vähemmän, ja luovuin vuokravarastosta, monesta kirjasta ja elokuvasta. E- ja äänikirjoihin hurahdin enemmän ja kuuntelin niitä julkisissa kulkuvälineissä. Kirjat sopivat tähän kun eristyksessä pitää olla. Muutamat sarjat katsoin suoratoistolta syyskuuhun asti.


Koronavuonna 2020 näin:

133 elokuvaa valkokankaalta

279 elokuvaa suoratoisto, tv, DVD, VHS

119 naisen ohjaamaa elokuvaa 

25 näytelmää kunnes korona sulki teatterit 1. kerran 

40 näytelmää kunnes korona sulki teatterit 2. kerran

Kirjoitin teatteri- ja elokuvablogeja. Valokuvasin paljon.



Koronavuonna 2020:

Kirjoitin 1046 arvostelua tai blogikirjoitusta Letterboxd:iin tänä koronavuonna. Osan luonnollisesti otin muista blogeistani, uusimmat ensin sinne kirjoittaen.


elokuvavuoteni2020 

 #storytel2020 #Storytellissä #Storytell #äänikirja #ekirja #sähkökirjahylly #sähkökirja #kirjaploki2020 #kirjavuosi2020 #kirjojakoronanaikaan

https://www.instagram.com/p/CIxhvLrhB75/?igsh=MWlicG0wZzdnejUyYw==


Ja



 
Kirjoihin katoaminen... Täällä jaan kuvia kirjoista jotka saivat valtaansa, ekstaattiseen olotilaan, tai kirjat joista kiinnostuin, ja paneudun myöhempänä. Jaan vain positiivisia kokemuksia, tämä on julkinen muistilappuni, urbaani muistotaulu. Paitsi jos jotain aivan hirveää ja pökerryttävän seksististä, josta pitää kirjoittaa muistiin prosentit, kenen ääni kuuluu. 
📖
Viime koronavuonna 2020 ehdin lukea vain 35 kirjaa,
📱🎧
Ostin ensimmäisen elämäni lukulaitteen ja tutustuin kunnolla sähkö- ja äänikirjoihin. 
🎭
mutta koronavuonna 2020 näin 65 näytelmää teatterissa,
🎬
133 elokuvaa valkokankaalta
📺
282 leffaa kotona (suoratoisto, tv, DVD, VHS)
🧛‍♀️
Näistä kummastakin näin vain 120 naisen ohjaamaa elokuvaa
📝
Päivitin Letterboxdiin 1046 blogikirjoitusta elokuvista.
👀
Elokuvia katsoin 841 tuntia, eli noin 70 tuntia kuukaudessa eli noin 2,3 tiimaa vuorokaudessa.
😭
Blogini eivät juhli kun jo kolmas suomalainen blogialusta lopetti toimintansa.
🥳
Sen sijaan Bloggerissa on toiminnassa 28 blogiani kulttuurin ja taiteen saralta: teatteriblogi, popkulttuuri ja underground -blogi, matkablogi, Helsinki-blogi, kirjablogi, katutaideblogi, luontokuvausta cityssä blog, kauhublogi, kasvisruoksblog, lähiöhelvetti blogi, joka kertoo miten autuasta on asua lähiössä meren ja mettän välissä.
🎩
Työnäytteitä, omaa taidetta & grafiikkaa tein reilut 757 julkaisua tammikuuhun 2021 saakka, mm mustavalkoisesta valokuvauksestani.
🎨
Olen renessanssi-ihminen.



Käytettyjä kirjoja ja elokuvia ostin tai dyykkasin joulukuussa pari repullista ja yhden kestokassillisen verran.

Syys-, loka- ja marraskuussa yritin olla ilman maksullisia suoratoistoja ja kävin katsomassa vähintään 133 elokuvaa valkokankaalla.

Tänä koronavuonna 2020 näin vähintään 65 näytelmää, kunnes teatterit suljettiin. Kahdesti. Viime vuonna näin yli sata näytelmää, samoin sata valkokankaalla

Kirjoja luin kesällä ja syksyllä vähemmän, ja luovuin vuokravarastosta, monesta kirjasta ja elokuvasta. E- ja äänikirjoihin hurahdin enemmän ja kuuntelin niitä julkisissa kulkuvälineissä. Kirjat sopivat tähän kun eristyksessä pitää olla. Muutamat sarjat katsoin suoratoistolta syyskuuhun asti.

 
Luin loppuun 25 kirjaa. 

keskiviikko 20. maaliskuuta 2024

Kirjat 16/2022: Kuiskaus pimeässä 1/2016

Kuiskaus pimeässä 1/2016. Onko tämä lehti vai kirja. Julkaisu oli kirjahyllyssä kirjastossa kohdassa KAUHU, joten näillä mennään. Novellit. 02.02.2022.

Kirjat 16/2022:

📖 Joonas Widenius: Vieras esine. Se oli inhottava, muttei ollenkaan estä lukemista, vaan näköjään toimivaa ja ahdistavaa kehokauhua, luulosairautta, salaliittojen lonkeroita tai mitä. Olemmehan epämääräisen kauhun, tuskan äärellä.

📖

Lucilla Lin: Kolme posliinikuppia. Johannes Eerikinpoika. Historiallinen novelli agraarimmalta ajalta, kun ennen ei ollut paremmin, kun oli tämä orjuus. Kuinka suuri voima on taikauskolla. Erityisen herkullisesti kuvattu kuppien alkuperä. Häijy.

📖

Lasse Lindqvist: Harmaapartaisten seura. Jaa nyt ollaan Turuus. Vähän tekis mieli kuunnella tuota musiikkia... Humoristinen, musta.

📖

Jan Forsman: Mietiskelyt Tuntemattomasta. (Tarina alkaa goottilaisesti: tämä on löydetty teksti menneiltä ajoilta.) Olen huomannut, AHDC:n kanssa pitkä kursivoitu teksti on hankala  luettava, siihen on vaikea keskittyä. Onneksi sitä ei ole tässä kahdella sivulla pelkästään. Pitäisikin kehittää kirjaisimista vähemmän kursiivi, jotta sen voisi lukea, mutta sen ymmärtäisi kursiivin kaanoniin. Tämä ei tuntunut läheiseltä kirjoitukselta kunnes tultiin kohtaan...

Naapurin raivohullu poraus hieman estää keskittymistä, toivottavasti se ei montaa tuntia sabotoi.

📖 Teemu Korpijärvi: Laarlan peto. Voihan kirkkovene! Humoristinen jahti alkaa jostain Evil Deadin, amerikkalaisen hillibillyn, ja tv 2 maalaiskomedian (munkit) välimaastosta, tai näin minä koin. Tämä oli kokoelman läheisin kertomus... 

⭐⭐⭐

#kirjat2022 

Ei ollenkaan haittaa lukea ja löytää Vanhempaa luettavaa, koska nyt ainakin sitä kirjastosta löytyy. Ja voi varata, jos ei ole varaa matkustaa kirjastoon, missä sitä on... Minullakaan ei ole varaa ostaa näitä julkaisuja, mutta onneksi on kirjasto! Toisaalta on järkyttävää, kuinka kulttuurilehtien määrärahoja ja tukea supistetaan, ja mitä kirjasto jättää tilaamatta. Toivoisi, että ihminen, jolla on tuloja, ostaisi kulttuuria, lehtiä, kirjoja, tarroja, mutta ainahan nämä eivät kohtaa...

💀

#kauhukirjallisuus #kotimainenkauhu #kauhunovelli #kauhunovellit #novelli #novellit #kauhu #kuiskauspimeästä012016


https://www.instagram.com/p/CZeHnqOt6HN/?igsh=MW82c3ptZ2JjeTdqeA==

Kirjat 2022: Zacharias Topelius: Morsian, ja muita kauhunovelleja, Faros 2013. Kotimainen kauhu

Kirjat 2022: Zacharias Topelius: Morsian, ja muita kauhunovelleja, Faros 2013. Kotimainen kauhu. Nyt yritän saada tämän luettua ja palautettua kirkastoon. Rakastan kauhuromantiikkaa, jo viidellä vuosikymmenellä, vai miten sitä lasketaan. Kotimainen harvinainen ja paheksuttu, tai vähätelty kauhu kiinnostaa myös. Pidän myös "akkojen tarinoista" eli meillä päin kyläyhteisössä oli tarinankertojia sekä naisia, jotka puhuivat hammajaisista, kummajaisista, etiäisistä, kreivin piruista. Ja miehet yrittivät heidät hiljentää. Huomasin jo vuonna 1988, että tarinankertojat ovat kuoleva laji, hiljennetty. Niin kuin kodit on ikeaistettu, muutettu persoonattomiksi. Viktoriaaninen aika ja 1800-luku sinänsä on minulle ollut kiehtovaa aikaa. Olen toki valikoinut. 

Jukka Sarjalan avauksen laitoin tähän kokonaan. Novelleja ovat ilmestyneet alunperin Helsingfors Tidningarissa 1840-luvulla. Mielestäni jatkokertomukset ovat jännittäviä, on ostettava uusi lehti seur pnä tai viikolla...


Tarinoiden ei tarvitse ollaan aina alushameen repivää eksploitaatiota eikä vaarnaa cleavigeen, vaan toisenlaisiakin sävyjä ja tunnelmia voi olla.

Edgar Allan Poen ensimmäisiä dekkareita ja kauhukertomuksia julkaistiin 1841 (Rue Morguen murhat) 1842 (Punaisen kuoleman naamio), 1844 (Varastettu kirje), kun taas Topeliuksen Yöstä aamuun ilmestyi 1843. 


#kauhukirjallisuus #kotimainenkauhu #kauhunovelli #kauhunovellit.


 https://www.instagram.com/p/CZZKyYJNCjg/?igsh=MTUycDU2bjM5YjBxcw== 

Lukukeskissä 10/2023 : Tove Alsterdal: Haudattu hiljaisuudessa, Gummerus 2022

Lukukeskissä 10/2023 : Tove Alsterdal: Haudattu hiljaisuudessa, Gummerus 2022. Alkuteos I tysnaden begravd. Suomentaja Katriina Huttunen. 

#Haudattuhiljaisuudessa


Luen tällä hetkellä erinomaista dekkaria, Tove Alsterdal: Haudattu hiljaisuudessa, sukukroniikkaa, jossa mysteerissä palataan tutkimaan Tornionjokilaakson Ruotsin puolella sijaitsevaan kylään, josta osa porukkaa lähti Neuvostoliittoon toteuttamaan utopiaa, johon uskoi. Suomen puolella oli valloillaan lähinnä Lapuan liike ja muut fasistit.


Esittely 

" Erakoitunut hiihtäjälegenda Lapp-Erik Svanberg murhataan Kivikankaan kylässä Tornionjokilaaksossa. Pietarilaisessa rappukäytävässä venäläinen mafiapomo ampuu lähimmän ystävänsä ja pakenee maasta.

Työtön toimittaja Katrine Hedstrand palaa Lontoosta Tukholmaan hoitamaan dementoituneen äitinsä asioita ja saa kuulla, että äiti on perinyt talon Kivikankaalla.

Kaukana pohjoisessa paljastuu totuuksia, joista on vaiettu sukupolvien ajan.

Keskitalvi kietoo Pohjoiskalotin rautaiseen otteeseensa, ja tarinat lomittuvat toisiinsa yhä tiukemmin. Viimein ne viimein yhdistyvät Rauhalan tilan kylmien rakennusten keskellä Kivikankaalla, jossa kuolema kurkottaa vuosikymmenien takaa korjaamaan satonsa.

Haudattu hiljaisuudessa on Tove Alsterdalin toinen trilleri kehutun esikoisen, Kadonneiden, jälkeen. Kirja on tummasävyinen sukukronikka, joka kattaa koko levottoman 1900-luvun. Se ulottuu Tornionjokilaaksosta myyttiseen Karjalaan ja kaatuneeseen Neuvostoliittoon ja kertoo ihmisen halusta elää ihmisarvoista elämää. "

#lukukeskissä2023 #kirjavuosi2023 #kirjavuoReni2023 #kirjavuoteni2023 #books #reading #kirjat #lukeminen #lukujono2023




tiistai 19. maaliskuuta 2024

Luetut kirjat 30/2024: Virpi Hämeen-Anttila: Juhannusyön painajainen, Otava, 2021 ⭐⭐⭐

Luetut kirjat 30/2024: Virpi Hämeen-Anttila: Juhannusyön painajainen, Otava, 2021 ⭐⭐⭐. 

Virpi Hämeen-Anttila: Juhannusyön painajainen, Otava, 2021. Suomalainen plus palvelusta sähkökirjana, saa myös äänikirjana ja muistakin palveluista. Ja esim kirjakaupoista. Lukukeskissä 2021, 2024. 

Tämä on vasta ensimmäinen lukemani Karl Axel Björk -seikkailu, mutta ovela ja huomaavainen kirjailija on pistänyt ihan alkuun muutaman vihjeen, missä ajanjaksossa ollaan. Nikolainkatu, komuutti, kylmäkaappi, automobiili. 


Kirja alkaa hengästyttävällä pako(ilu)lla, eikä tiedä, olemmeko uhrin vai rikollisen päässä. Björk-sarjassa on komeat, rauhalliset ja yhteneväiset kannet. Ostin jonkin hyllyyn mutten ole vielä ehtinyt lukea. 

Koska on juhannus, niin luen juhannuskirjoja. Moni on kesken. Mutta hyvää juhannusta ja hyviä kirjoja!

25.06.2021.

Itse asiassa jäin miltei ilman juhannusruokia 2021 kun kauppaan mennessäni tilillä oli rahaa, mutta maksaessani mansikoita ja uusia perunoita, niin puolet ostoksista piti jättää kauppaan kun vartissa oli tililtä lähtenyt 16,95€ Suomalaisen Kirjakaupan lukupalveluihin kuukausimaksua. Jonka olin jo aiemmin, ajoissa perunut. Kyllä hieman v*tutti. Lopetin tuon palvelun käytön. Muitakin on. 

Varsinainen juhannusaaton painajainen indeed. 

Mutta syy siihen ei ole tämä kirja, johon palaan nyt. Kun ei tarvi ostaa juhannusruokia. Vai olikohan se vappu. 


Mukavia murhia, ts dekkari jossa ollaan turvallisella alueella, ei triggeröi. Cosy crime. Turvallisen tilan jännärit. 

Etuoikeutettu, fiini nuorisojoukko viettää juhannusta tyyliin sex & drugs & rock'n roll. Tai ainakin huumeet ovat käytössä, kokaiini ja laudanium. Olemme wanhassa ajassa, 1. ms jälkeen. Kenties kieltolaissa. Saarta kiertää myös viinatrokarit, ehkä. On iloinen 20-luku joka on kohtaamassa fasistisen 30-luvun diktaattoreineen. Kieli on maukasta, siinä on svetisismiä, ja englannista johdettuja sanoja, kuten natsionalismi, muutto-operatsuuni. 

Pojat lukevat Nietzscheä. 


Mieleen tuli Maria Langin 50-luvun juhannuksenviettoon liittyvän tarinan filmatisointi, josta todella pidin eli Birger Larsenin ohjaama Maria Lang: Murhaaja ei valehtele yksinään (2013). 

Sekä Jenni Toivoniemen mainio leffa Seurapeli (2020) nykyajan aikuisten juhannuksenvietosta. 

Sellaista suhdekiemuraa ja tunteiden myräkkää. 


Strindbergiin asti en mene! Enkä Shakespeareen. 

Tarkoitan ajallisesti. 

Pitkäsilta oli tuolloinkin luokkaraja. Osa juhlijoista, yksi ylimielinen mies ei suostunut puhumaan Suomea poliisikuulustelussa. Stadin slangia bamlataan mm Söörnäisissä. Tuohon aikaan Kallio ja Söörnäinen olivat eri aluetta. Ja Hermanni pöndeä, maaseutua. 


Tämän tapahtumien pohjalta voi tehdä kävelyä Helsingin keskustassa, mitä on tuhottu, mitä muutettu, kuinka moni kivilinna vielä pönöttää paremman väen alueella. Kuvitteelliselle saarelle ei pääse kuin mielikuvituksissaan. 

Hauskasti tullaan poliisilaitokselta ulos samoihin näkymiin kuin Palmu-elokuvissa, vaikka tiedän paikalla olleen oikean poliisiaseman ja sellin jonne Auervaara kuoli. Mutta se on ihan eri tarina. 






Henkilöt 

Björk, Karl Axel (Kalle). Apulaisjohtaja sukulaisensa Gustav Axelskiöldin omistamassa Axel-Electro-yrityksessä. Vapaa-ajallaan harrastaa rikostutkimusta.



Juhannusyön juhlijat Gråholmenissa


Almqvist, Klas. Opiskelee arkkitehdiksi. Almqvistin puutavara-alalla toimiva isä vuokraa Gråholmenin saarta Helsingin itä­saaristossa.

Almqvist, Cecilia (Cilla). Klasin sisar. Opiskelee sisustusalaa.

Almqvist, Rolf (Rolle). Klasin pikkuveli. Opiskelee kauppatieteitä Hankenilla.


Hellmann, Einar. Almqvistien serkku. Liikemies.


Riihivaara, Werner (Krut). Klas Almqvistin ystävä ja opiskelutoveri. Murhan uhri.


Borg, Märta Lovisa (Lusse). Cilla Almqvistin ystävätär, Werner Riihivaaran tyttöystävä. Näyttelijätär. Murhan uhri.


Jakobsson, Lennart. Werner Riihivaaran serkku. Valmistuu lääkäriksi.


Jakobsson, Alva. Lennart Jakobssonin sisar. Opiskelee lääketiedettä, harrastaa piirtämistä.


Lohtander, Tor (Tjurre). Klas Almqvistin ystävä. Toimessa isänsä leipomoliikkeessä.


Lohtander, Vivian (Vivi). Tor Lohtanderin sisar. Toimessa isänsä leipomoliikkeessä.


Hagström, Pontus. Karstenin ystävä. Opiskelee Hankenilla, harrastaa kuvanveistoa.


Hagström, Elis. Pontus Hagströmin veli, Klas Almqvistin ystävä. Opiskelee lakitiedettä.


Greve, Hugo. Elis Hagströmin ystävä. Entinen teologian ylioppilas.


Haarla, Solveig (Sussi, Susu). Cilla Almqvistin ystävätär. Kouluttautuu tyttöjen voimistelunopettajaksi.


Haarla, Eine. Solveig Haarlan sisarpuoli.


Kallio, Birgitta (Gitta). Cilla Almqvistin ystävätär.



Lainaus kirjasta:

" - Nämä ovat todella hienoja, hän sanoi. – Missään nimessä teidän ei pidä lopettaa piirtämistä.

– Anatomian tarkka tuntemus on heikko kohtani, Alva-neiti sanoi. – Onnistun paremmin naisten kuin miesten kohdalla. Lennart on ainoa mies, jota olen voinut kunnolla keskittyä piirtämään. Hän on ollut mallinani uima-asussa. Mutta Lennart on Lennart, eli vain yksi ihmistyyppi, ja tahtoisin oppia piirtämään muitakin. Koulussa, jossa käyn piirtämässä, on naisia varten vain naismalleja. Miehet saavat kyllä piirtää molempia.

– Omituista, ettei siihen asiaan saa korjausta, sanoi hänen veljensä.

– Yhä uskotaan, että naisten sielunelämä turmeltuu, jos heidän eteensä tulee elävä alaston mies, sanoi Alva-neiti ja nauroi sydämellisesti. – Miesten sielunelämä lienee jo valmiiksi turmeltunut. "








Luetut kirjat 29/2024: Jari Järvelä : Rakastan Eva Braunia, Tammi 2023 ⭐⭐⭐⭐

Luetut kirjat 29/2024: Jari Järvelä : Rakastan Eva Braunia, Tammi 2023 ⭐⭐⭐⭐. Kannen suunnittelijana Markko Taina. BookBeatissa sähkökirjana. 25.09.2023 ja Nextoryllä. 

Lukukeskissä 11/2023:

Tämä riemastutti tulevissa kirjoissa.

Kun ajattelee hitler - pahuuden nousu -minisarjaa, Hitler ja blondi -näytelmää, Everstinnaa, Olov Svedelid: Nimeni on Eduard Braun Hitler (Book Studio, 2001) kirjaa, Leni Riefenstahlin propagandaleffoja, Ernst Lubitschin To be or not to be -leffaa, ja Mel Brooksin versiotakin, ja komediasarjaa Maanalainen armeija iskee jälleen, sekä tuoretta minisarjaa Faking Hitler, niin olenkin tässä.


Kotka-teema toistuu tiuhaan, kekseliäästi ironisesti. 

Välillä päähenkilö Johannan ja Eva Braunin ajattelua, havaintoja ja päiväkirjamerkintöjä ei erota toisistaan, mikä on lie tarkoituskin. Kumpaakin ympäröi arvaamaton mies. Toisella "herra Susi" , toisella aseellinen, häikäilemätön "antiikinostaja" . Toinen elää 2020-luvulla, toinen 1930-luvulla. Olen tähän asti nähnyt, kokenut kirjankannen kuvan yksityiskohdan 40-luvun alun rakeisena kuvana, jossa nainen nauraa suuresti ja yllättyy kuvasta. Nyt muutaman kk jälkeen näenkin kannen naisen pelästyvän ja kirkuvan. 

Tämän mielitietyn hitlerin vatsavaivoista tiedämme miltei kaiken, jatkuvan piereskelyn kun söi kermakakkuja. Kirjassa häntä palvova kokki tekee tiuhaan kukkakaaligratiinia. Ehkäpä hitlerillä oli laktoosi-intoleranssi sekä keliakia - mene ja tiedä. Naurattaa myös Albert Speerin arkkitehtoorisen tarkka jakaus. Miehet, heidän pullistelevat egot. Megalomaaniset suunnitelmat. 






" Hirtehinen romaani Hitlerin rakastetusta.

Minä olen Eva Braun. Ja haluan vain rakkautta. Kuuletteko? Vain rakkautta! PS. Ja olympialaisten kultamitalipallille. PPS. Ja elokuvatähdeksi Hollywoodiin. "

" Romaanin kursiivilla painetut Eva Braunin päiväkirjakatkelmat ovat kirjailijan suomennosta aidosta Eva Braunin päiväkirjasta."


Esittely :

JARI JÄRVELÄ

Rakastan Eva Braunia

Hirtehinen romaani Hitlerin rakastetusta.

" Minä olen Eva Braun. Ja haluan vain rakkautta. Kuuletteko? Vain rakkautta! PS. Ja olympialaisten kultamitalipallille. PPS. Ja elokuvatähdeksi Hollywoodiin.

Kaikki alkaa aidon päiväkirjan sivuista, joiden kirjoitustyylin, sütterlinin, harva hallitsee. Jos tekstiä löytyy lisää, keräilijät maksavat maltaita. Kolmas valtakunta ja Hitler eivät ole koskaan kiinnostaneet Johannaa. Ystäviensä houkuttelemana hän silti ryhtyy Eva Brauniksi. Kaikki on autenttista, niin muste kuin vihot. Vain tyylistä ei ole sovittu: kirjeitä kaupittelevien ystävien kauhuksi ensimmäisen katkelman Hitler on naurettava, ja Eva – niin, mitä hän on, naiivi vai häikäilemätön? Yllättäen keräilijä on haltioissaan: juuri näin! Pian Johanna ei enää itsekään tiedä, kuka häntä peilistä katsoo. "




15.VIII.1939

Kun yritin ensimmäisen kerran itsemurhaa, hän antoi minulle koiran.

Kun yritin toisen kerran itsemurhaa, hän osti minulle talon.

Kun uhkasin kolmannen kerran tappaa itseni, hän lupasi minulle koko maailman.

Minä olen Eva Braun. Ja haluan vain rakkautta. Kuuletteko? Vain rakkautta!

PS. Ja olympialaisten kultamitalipallille.

PPS. Ja elokuvatähdeksi Hollywoodiin.




Lainaus kirjasta:

" Dirndl-mekot olivat tästä ristiriitaisuudesta hyvä esimerkki.


Dirndlejä tekevät vaatevalmistamot olivat olleet juutalaisten omistuksessa 1800-luvun lopulta alkaen. Koko dirndlin suosio kaupungeissa oli heidän sinnikkään markkinointinsa ansiota. Juutalaiset vaatesuunnittelijat olivat kekseliäillä myyntipuheillaan ja -kampanjoillaan onnistuneet nostamaan dirndlin lehmänhajuisesta maalaisten navetta-asusta kaupunkilaisten ihailluimmaksi trendivaatteeksi, jota pidettiin timanttikääty kaulassa parhaimmissa kalaaseissa ja uudenvuodenjuhlissa.


Samaan aikaan kun natsit kuljettivat juutalaisia kuolemanleireille, he julistivat valtakunnan medioissa dirndlin henkivän aidointa mahdollista isänmaallisuutta ja puhdasverisintä arjalaista aatetta. Ein Volk, ein Reich, ein Dirndl!


Ja jokainen nainen, joka kantoi yllään dirndliä, kantoi samalla mukanaan myös jatkuvaa huutomerkkiä holokaustista."


" Sen jälkeen ruutuun tuli kuva Konrad Kujausta, Hitlerin päiväkirjojen väärentäjästä, ja telkkarissa vilahteli aikakauslehtien vanhoja kansia Sternistä lähtien. Keskustelussa käytiin selvästi läpi Hitlerin väärennettyjen päiväkirjojen tarinaa." 





https://www.instagram.com/p/CxoPjBQtbjd/?igsh=eW05eTljZjVkdG5r

2021: Luetut kirjat 40/2021: Ann-Christin Antell: Puuvillatehtaan varjossa, Gummerus, 2021

Minna Canthiin liittyen: Luetut kirjat 40/2021: Ann-Christin Antell: Puuvillatehtaan varjossa, Gummerus, 2021, myös äänikirjana Nextoryllä. Kuinka laaja naisten kirjoittama viihdekirjallisuus, romanttinen kirjallisuus, spefi ja fantasia (tässä kirjassa ei spefiä eikä fantasiaa), historiallinen viihde. Tai vain proosa. Historiallinen proosa. Yhteiskunnallinen historiallinen romantiikka ja viihdekirjallisuus. 09.03.2021. Mainio genre myös monelle asialle. Jos romantiikkaa on ollut se, että köyhä nainen kohtaa rikkaan prinssin, eli nousee luokassa. Miten muuten. Onko tasa-arvoista suhdetta, josta kumpikin puoli tulee samasta piiristä.

Puuvillatehtaan varjossa, myös äänikirjana Nextoryllä. Kuinka laajaa on naisten kirjoittama viihdekirjallisuus 9.3.2021. Jenny ostaa Minna Canthin kirjan Hanna. Kuuntelin myös lähetyksen Yle Areenasta, kun kirjailija Ann-Christin Antellia haastateltiin

🎧

Miten Mr Darcy uudistetaan. Kun arvomaailmat törmäävät. Tai kun patruuna Fredrik Barker on törkimys, joka ei välitä työläisten asemasta, asumisesta ja pienestä palkasta. Flirttaillija, mutta mies-selittäjä. Tradition mukaan pitkä, tumma ja itsevarma. Ärsyttävä. 

🎧

Millainen on herra x, Kosti Vanhanen, jolla on arvomaailma kohillaan. Joka on kiltti, ajaa työläisten asiaa, tasa-arvoa. Haluaa uudistaa ja parantaa. Älykäs, ja jalot periaatteet. 

🎧

Aivan kuin olisimme goottilaisessa tarinassa, jossa päähenkilönaisella on kaksi miestä, paha poika ja kiltti mies... 

🎧

Välillä kuulemme kunnolla Turun murretta, mikä sopii hyvin äänikirjaan. 

Tässä on tehtaita, hevosia, ja patruunoita (miehiä), Turun linnaa, viktoriaaniset napitettavat kengät (kuolaan jo nyt), ja tyköistuva vihreä musliinipuku. Naiset jotka tekevät työtä - puolella palkalla verrattuna miehiin.

🎧

Päähenkilö Jenny on leski, ja saanut opiskella, hän on feministi, oppinut, kodin ulkopuolella itseään toteuttava nuori nainen. Hän rakastaa kirjakauppaa, eikä ole innostunut kuristaa kroppaansa korsettiin. 

🎧

" Finlaysonin tehtaan tekniseksi johtajaksi Suomeen tullut John Barker perusti Turkuun puuvillakehräämön joka aloitti toimintansa 1845. " Wikipedia

🎧

#puuvillatehtaanvarjossa #annchristinantell

🎧

Lapsityövoima. Tehtaassa on töissä vain naisia, koska miehet eivät tule tänne töihin niin pienellä palkalla. Millainen kolke, millainen pöly keuhkoissa. Kuinka pitkät työpäivät. Kuinka monta vapaapäivää.

🎧

Lukukeskissä, erinomainen valinta. Äänikirjana. Luen myöhemmin varmaan myös kovana kirjana.

📝

Kuten Tehtaan varjossa 

📚