Virpi Hämeen-Anttila: Juhannusyön painajainen, Otava, 2021. Suomalainen plus palvelusta sähkökirjana, saa myös äänikirjana ja muistakin palveluista. Ja esim kirjakaupoista. Lukukeskissä 2021, 2024.
Tämä on vasta ensimmäinen lukemani Karl Axel Björk -seikkailu, mutta ovela ja huomaavainen kirjailija on pistänyt ihan alkuun muutaman vihjeen, missä ajanjaksossa ollaan. Nikolainkatu, komuutti, kylmäkaappi, automobiili.
Kirja alkaa hengästyttävällä pako(ilu)lla, eikä tiedä, olemmeko uhrin vai rikollisen päässä. Björk-sarjassa on komeat, rauhalliset ja yhteneväiset kannet. Ostin jonkin hyllyyn mutten ole vielä ehtinyt lukea.
Koska on juhannus, niin luen juhannuskirjoja. Moni on kesken. Mutta hyvää juhannusta ja hyviä kirjoja!
25.06.2021.
Itse asiassa jäin miltei ilman juhannusruokia 2021 kun kauppaan mennessäni tilillä oli rahaa, mutta maksaessani mansikoita ja uusia perunoita, niin puolet ostoksista piti jättää kauppaan kun vartissa oli tililtä lähtenyt 16,95€ Suomalaisen Kirjakaupan lukupalveluihin kuukausimaksua. Jonka olin jo aiemmin, ajoissa perunut. Kyllä hieman v*tutti. Lopetin tuon palvelun käytön. Muitakin on.
Varsinainen juhannusaaton painajainen indeed.
Mutta syy siihen ei ole tämä kirja, johon palaan nyt. Kun ei tarvi ostaa juhannusruokia. Vai olikohan se vappu.
Mukavia murhia, ts dekkari jossa ollaan turvallisella alueella, ei triggeröi. Cosy crime. Turvallisen tilan jännärit.
Etuoikeutettu, fiini nuorisojoukko viettää juhannusta tyyliin sex & drugs & rock'n roll. Tai ainakin huumeet ovat käytössä, kokaiini ja laudanium. Olemme wanhassa ajassa, 1. ms jälkeen. Kenties kieltolaissa. Saarta kiertää myös viinatrokarit, ehkä. On iloinen 20-luku joka on kohtaamassa fasistisen 30-luvun diktaattoreineen. Kieli on maukasta, siinä on svetisismiä, ja englannista johdettuja sanoja, kuten natsionalismi, muutto-operatsuuni.
Pojat lukevat Nietzscheä.
Mieleen tuli Maria Langin 50-luvun juhannuksenviettoon liittyvän tarinan filmatisointi, josta todella pidin eli Birger Larsenin ohjaama Maria Lang: Murhaaja ei valehtele yksinään (2013).
Sekä Jenni Toivoniemen mainio leffa Seurapeli (2020) nykyajan aikuisten juhannuksenvietosta.
Sellaista suhdekiemuraa ja tunteiden myräkkää.
Strindbergiin asti en mene! Enkä Shakespeareen.
Tarkoitan ajallisesti.
Pitkäsilta oli tuolloinkin luokkaraja. Osa juhlijoista, yksi ylimielinen mies ei suostunut puhumaan Suomea poliisikuulustelussa. Stadin slangia bamlataan mm Söörnäisissä. Tuohon aikaan Kallio ja Söörnäinen olivat eri aluetta. Ja Hermanni pöndeä, maaseutua.
Tämän tapahtumien pohjalta voi tehdä kävelyä Helsingin keskustassa, mitä on tuhottu, mitä muutettu, kuinka moni kivilinna vielä pönöttää paremman väen alueella. Kuvitteelliselle saarelle ei pääse kuin mielikuvituksissaan.
Hauskasti tullaan poliisilaitokselta ulos samoihin näkymiin kuin Palmu-elokuvissa, vaikka tiedän paikalla olleen oikean poliisiaseman ja sellin jonne Auervaara kuoli. Mutta se on ihan eri tarina.
Henkilöt
Björk, Karl Axel (Kalle). Apulaisjohtaja sukulaisensa Gustav Axelskiöldin omistamassa Axel-Electro-yrityksessä. Vapaa-ajallaan harrastaa rikostutkimusta.
Juhannusyön juhlijat Gråholmenissa
Almqvist, Klas. Opiskelee arkkitehdiksi. Almqvistin puutavara-alalla toimiva isä vuokraa Gråholmenin saarta Helsingin itäsaaristossa.
Almqvist, Cecilia (Cilla). Klasin sisar. Opiskelee sisustusalaa.
Almqvist, Rolf (Rolle). Klasin pikkuveli. Opiskelee kauppatieteitä Hankenilla.
Hellmann, Einar. Almqvistien serkku. Liikemies.
Riihivaara, Werner (Krut). Klas Almqvistin ystävä ja opiskelutoveri. Murhan uhri.
Borg, Märta Lovisa (Lusse). Cilla Almqvistin ystävätär, Werner Riihivaaran tyttöystävä. Näyttelijätär. Murhan uhri.
Jakobsson, Lennart. Werner Riihivaaran serkku. Valmistuu lääkäriksi.
Jakobsson, Alva. Lennart Jakobssonin sisar. Opiskelee lääketiedettä, harrastaa piirtämistä.
Lohtander, Tor (Tjurre). Klas Almqvistin ystävä. Toimessa isänsä leipomoliikkeessä.
Lohtander, Vivian (Vivi). Tor Lohtanderin sisar. Toimessa isänsä leipomoliikkeessä.
Hagström, Pontus. Karstenin ystävä. Opiskelee Hankenilla, harrastaa kuvanveistoa.
Hagström, Elis. Pontus Hagströmin veli, Klas Almqvistin ystävä. Opiskelee lakitiedettä.
Greve, Hugo. Elis Hagströmin ystävä. Entinen teologian ylioppilas.
Haarla, Solveig (Sussi, Susu). Cilla Almqvistin ystävätär. Kouluttautuu tyttöjen voimistelunopettajaksi.
Haarla, Eine. Solveig Haarlan sisarpuoli.
Kallio, Birgitta (Gitta). Cilla Almqvistin ystävätär.
Lainaus kirjasta:
" - Nämä ovat todella hienoja, hän sanoi. – Missään nimessä teidän ei pidä lopettaa piirtämistä.
– Anatomian tarkka tuntemus on heikko kohtani, Alva-neiti sanoi. – Onnistun paremmin naisten kuin miesten kohdalla. Lennart on ainoa mies, jota olen voinut kunnolla keskittyä piirtämään. Hän on ollut mallinani uima-asussa. Mutta Lennart on Lennart, eli vain yksi ihmistyyppi, ja tahtoisin oppia piirtämään muitakin. Koulussa, jossa käyn piirtämässä, on naisia varten vain naismalleja. Miehet saavat kyllä piirtää molempia.
– Omituista, ettei siihen asiaan saa korjausta, sanoi hänen veljensä.
– Yhä uskotaan, että naisten sielunelämä turmeltuu, jos heidän eteensä tulee elävä alaston mies, sanoi Alva-neiti ja nauroi sydämellisesti. – Miesten sielunelämä lienee jo valmiiksi turmeltunut. "
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.