maanantai 18. maaliskuuta 2024

Luetut kirjat 27/2024: Liza Marklund: Myrskyvuori, Otava 2023 ⭐⭐⭐

Luetut kirjat 27/2024: Liza Marklund: Myrskyvuori, Otava 2023 ⭐⭐⭐. Alkuteos: Stormberget. 

Kääntäjänä Kristiina Vaara. Sarja: Napapiiri 3. Naapurissa, pohjoisessa. Mm Nextoryllä sähkökirjana luen, luin, kadotin täällä siitä postauksen. No nyt löysinkin alkup. insta-postauksen, mutten taatusti deletoi tätä. Joulun aikaan, ja muutenkin, on mukava lukea pimeässä ja hiljaisuudessa. Illalla. 

Eettisesti ja ekologisesti kiinnostava tarina miltei kotiseudulta, sieltä rajan takaa. Lisää tarvitaan aktivismia kirjallisuudessa, dekkareissakin. Kun ajattelen Mark Ruffaloa amerikkalaisena aktivistina ja näyttelijänä aktivistielokuvassa, niin miten tämä tehtäisiin elokuvaksi. 

Tämä on pohjoisen trilogian päätös. 

Liza Marklund on upea ilmestys Åhlensin kirjaosastolla, ja Helsingin Kirjamessuilla, iso, näkyvä, energinen, hyväntuulinen ja hiljentämätön. 

Lukukeskissä 03/2024 ja 12 /2023: 


Esittelyteksti:

"Liza Marklundin huippusuositun Napapiiri-sarjan tummasävyinen huipennus.

Kesken Stenträskin juhannusjuhlien kuullaan traaginen uutinen: Kallmyrenin suolta on löytynyt ruumis. Moni olettaa heti, että poliisipäällikkö Wiking Stormbergin kauan sitten suolle kadonnut vaimo on viimeinkin löytynyt. Kalmo kuuluu kuitenkin miehelle, joka ei ole hukkunut suohon vaan jonka sydämen läpi on isketty puuseiväs.

Löytö vie Wikingin pökerryttävälle matkalle omaan perhehistoriaansa. Lopulta hän ei tiedä, mikä on totta ja mikä valhetta, kuka oli mitäkin - tai kuka hän itse edes on.

Myrskyvuori on Wiking Stormbergin ja hänen sukuhistoriansa ympärille kietoutuvan Napapiiri-trilogian päätösosa. Aiemmat osat ovat saaneet ylistävät arviot ja nousseet myyntilistojen kärkeen."





Lainaus tekstistä :

" Alkuihmiset, metsästäjä-keräilijät, palvoivat luontoa ja sen henkiä. Poppamiehet tai muut uskonnolliset välikappaleet kiittivät eläinten henkiä niiden antimista, puiden henkiä polttopuista, kävivät neuvotteluja luonnon kanssa selviytymisestä ja hyvästä saaliista.

Kun ihminen sitten asettui asumaan aloilleen ja alkoi viljellä ja omistaa, henget eivät enää olleet tarkoituksenmukaisia. Omaisuudesta ei enää neuvoteltu, sitä hallittiin. Siksi ihminen tarvitsi apua hallitakseen eläimiä ja luontoa, minkä vuoksi hän hankki joukon pieniä jumalia, joista olisi hyötyä. Yksi jumala sadolle, toinen hedelmällisyydelle, yksi ukkoselle, toinen kuolemalle ja niin edelleen. Ihminen rukoili pieniä jumalia ja luultavasti oletti sen toimivan... "


Lainaus kirjasta: " Siellä hän jakoi huoneen ramselelaisen pojan kanssa, joka oli hitsaaja, ja se oli ensimmäinen kerta, kun hän näki miten joki tapettiin. Sen nimi oli Fjällsjöälven, ja sen vesi tyhjennettiin ja johdettiin tunnelia ja kanavaa pitkin suoraan ei-minnekään, jonne rakennettaisiin voimalaitos. Fjällsjöälveniltä ryöstetty vesi putosi yhdeksänkymmentäyhdeksän metriä, suoraan turbiineihin, joista se johdettiin tunnelin kautta Ångermanälveniin.

Kun talvi tuli, huoneen lämmitys lakkasi toimimasta, joten Tord meni pyytämään Vattenfallilta uutta patteria. Happaman­oloinen mies nimeltä Olsson kirjoitti ylös ”valituksen”, joksi sitä kutsui, ja sanoi, että asia hoidettaisiin.

Niin ei käynyt.

Päivät kuluivat, ja yöt. Pakkasasteet olivat reippaasti kahdenkymmenen alapuolella parakin ulkopuolella ja ikkunat huurteessa sisäpuolelta.

Tord meni uudestaan johtajien puheille, mutta häntä ei päästetty Olssonin luokse, sillä ”valitus” oli jo otettu vastaan.

Samana yönä Ramselen-poika sairastui molemminpuoliseen keuhkotulehdukseen. Hän joutui sairastupaan eikä tullut takaisin. Tord ei koskaan saanut tietää, mitä hänelle tapahtui. Siksi hän osti seuraavasta palkasta huoneeseen oman sähköpatterin. Hän otti sen mukaansa, kun hänet siirrettiin Näveredeen, mikä johti siihen, että hänen syytettiin varastaneen Vattenfallin omaisuutta. "


https://www.instagram.com/p/C0422yPtPlB/?igsh=MTl5dm5wdjJnYmo5ZQ==

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.