tiistai 19. maaliskuuta 2024

Luetut kirjat 29/2024: Jari Järvelä : Rakastan Eva Braunia, Tammi 2023 ⭐⭐⭐⭐

Luetut kirjat 29/2024: Jari Järvelä : Rakastan Eva Braunia, Tammi 2023 ⭐⭐⭐⭐. Kannen suunnittelijana Markko Taina. BookBeatissa sähkökirjana. 25.09.2023 ja Nextoryllä. 

Lukukeskissä 11/2023:

Tämä riemastutti tulevissa kirjoissa.

Kun ajattelee hitler - pahuuden nousu -minisarjaa, Hitler ja blondi -näytelmää, Everstinnaa, Olov Svedelid: Nimeni on Eduard Braun Hitler (Book Studio, 2001) kirjaa, Leni Riefenstahlin propagandaleffoja, Ernst Lubitschin To be or not to be -leffaa, ja Mel Brooksin versiotakin, ja komediasarjaa Maanalainen armeija iskee jälleen, sekä tuoretta minisarjaa Faking Hitler, niin olenkin tässä.


Kotka-teema toistuu tiuhaan, kekseliäästi ironisesti. 

Välillä päähenkilö Johannan ja Eva Braunin ajattelua, havaintoja ja päiväkirjamerkintöjä ei erota toisistaan, mikä on lie tarkoituskin. Kumpaakin ympäröi arvaamaton mies. Toisella "herra Susi" , toisella aseellinen, häikäilemätön "antiikinostaja" . Toinen elää 2020-luvulla, toinen 1930-luvulla. Olen tähän asti nähnyt, kokenut kirjankannen kuvan yksityiskohdan 40-luvun alun rakeisena kuvana, jossa nainen nauraa suuresti ja yllättyy kuvasta. Nyt muutaman kk jälkeen näenkin kannen naisen pelästyvän ja kirkuvan. 

Tämän mielitietyn hitlerin vatsavaivoista tiedämme miltei kaiken, jatkuvan piereskelyn kun söi kermakakkuja. Kirjassa häntä palvova kokki tekee tiuhaan kukkakaaligratiinia. Ehkäpä hitlerillä oli laktoosi-intoleranssi sekä keliakia - mene ja tiedä. Naurattaa myös Albert Speerin arkkitehtoorisen tarkka jakaus. Miehet, heidän pullistelevat egot. Megalomaaniset suunnitelmat. 






" Hirtehinen romaani Hitlerin rakastetusta.

Minä olen Eva Braun. Ja haluan vain rakkautta. Kuuletteko? Vain rakkautta! PS. Ja olympialaisten kultamitalipallille. PPS. Ja elokuvatähdeksi Hollywoodiin. "

" Romaanin kursiivilla painetut Eva Braunin päiväkirjakatkelmat ovat kirjailijan suomennosta aidosta Eva Braunin päiväkirjasta."


Esittely :

JARI JÄRVELÄ

Rakastan Eva Braunia

Hirtehinen romaani Hitlerin rakastetusta.

" Minä olen Eva Braun. Ja haluan vain rakkautta. Kuuletteko? Vain rakkautta! PS. Ja olympialaisten kultamitalipallille. PPS. Ja elokuvatähdeksi Hollywoodiin.

Kaikki alkaa aidon päiväkirjan sivuista, joiden kirjoitustyylin, sütterlinin, harva hallitsee. Jos tekstiä löytyy lisää, keräilijät maksavat maltaita. Kolmas valtakunta ja Hitler eivät ole koskaan kiinnostaneet Johannaa. Ystäviensä houkuttelemana hän silti ryhtyy Eva Brauniksi. Kaikki on autenttista, niin muste kuin vihot. Vain tyylistä ei ole sovittu: kirjeitä kaupittelevien ystävien kauhuksi ensimmäisen katkelman Hitler on naurettava, ja Eva – niin, mitä hän on, naiivi vai häikäilemätön? Yllättäen keräilijä on haltioissaan: juuri näin! Pian Johanna ei enää itsekään tiedä, kuka häntä peilistä katsoo. "




15.VIII.1939

Kun yritin ensimmäisen kerran itsemurhaa, hän antoi minulle koiran.

Kun yritin toisen kerran itsemurhaa, hän osti minulle talon.

Kun uhkasin kolmannen kerran tappaa itseni, hän lupasi minulle koko maailman.

Minä olen Eva Braun. Ja haluan vain rakkautta. Kuuletteko? Vain rakkautta!

PS. Ja olympialaisten kultamitalipallille.

PPS. Ja elokuvatähdeksi Hollywoodiin.




Lainaus kirjasta:

" Dirndl-mekot olivat tästä ristiriitaisuudesta hyvä esimerkki.


Dirndlejä tekevät vaatevalmistamot olivat olleet juutalaisten omistuksessa 1800-luvun lopulta alkaen. Koko dirndlin suosio kaupungeissa oli heidän sinnikkään markkinointinsa ansiota. Juutalaiset vaatesuunnittelijat olivat kekseliäillä myyntipuheillaan ja -kampanjoillaan onnistuneet nostamaan dirndlin lehmänhajuisesta maalaisten navetta-asusta kaupunkilaisten ihailluimmaksi trendivaatteeksi, jota pidettiin timanttikääty kaulassa parhaimmissa kalaaseissa ja uudenvuodenjuhlissa.


Samaan aikaan kun natsit kuljettivat juutalaisia kuolemanleireille, he julistivat valtakunnan medioissa dirndlin henkivän aidointa mahdollista isänmaallisuutta ja puhdasverisintä arjalaista aatetta. Ein Volk, ein Reich, ein Dirndl!


Ja jokainen nainen, joka kantoi yllään dirndliä, kantoi samalla mukanaan myös jatkuvaa huutomerkkiä holokaustista."


" Sen jälkeen ruutuun tuli kuva Konrad Kujausta, Hitlerin päiväkirjojen väärentäjästä, ja telkkarissa vilahteli aikakauslehtien vanhoja kansia Sternistä lähtien. Keskustelussa käytiin selvästi läpi Hitlerin väärennettyjen päiväkirjojen tarinaa." 





https://www.instagram.com/p/CxoPjBQtbjd/?igsh=eW05eTljZjVkdG5r

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.