keskiviikko 30. joulukuuta 2020

2015: Vallankumouksen tyttäret ja huonot äidit: Rauni Paalanen: Äiti ja aate, 19.01.2015

Rauni Paalanen Äiti ja aate (ntamo, 140×200 mm, 236 s, ISBN 978-952-215-169-8, sarjan ulkoasu Marko von Konow, taitto Make Copies, kannen kuva Vera Baranovskaja Vsevolod Pudovkinin elokuvassa Äiti (Mat, NL 1926), paperikantinen.) 

Rauni Paalanen Äiti ja aate: Ostin kalliin kirjan. Koska halusin. Viime aikoina olen katsonut elokuvia huonoista äideistä ( Korkeat korot, Bitiful, Hereafter). Myös äidin ja tyttären monipuolisemmasta, ristiriitaisesta suhteesta katsoin todella kiinnostavan dokun Ulrike Meinhofista ja Fusako Shigenobusta. 

Äiti ja aate kirjassa tekijä Rauni Paalanen siirtyy Jelinekistä Meinhofiin: ” Jelinekin RAF-aiheinen näytelmä sai minut miettimään Ulrike Meinhofin elämänkaarta, tätä äitiä aatteen viemänä.” Olen katsellut myös Meinhof/RAF-aiheisia elokuvia kuten Baader Meinhof Komplex ja Kuka ellemme me, joka on erinomaisesti nimetty. 

Teksteissä, mielipiteissä, voi voi, ihmetellään, miksi äiti ja toimittaja pystyy sellaisiin tunteettomiin veritekoihin… Oliko Ulriken aivoissa muuntuma, ei kasvain, mutta jokin poikkeama, joka selittäisi poikkeaman.. Saako Kali olla äiti? Onko Saturnuksen oltava mies jonka on syötävä vain poikansa? Minua kiinnosti aihe – Ulrike Meinhofin varastetut aivot. 

Esseekokoelmat ovat ihania, kestäviä, jotensakin laineiden kaltaisia, jotka välillä huljahtavat ylle puhdistaen, välillä hiekkaan vajoten..

19.01.2015  



Levottomat naiset ja hysteria..
- Anne Kortelainen: Levoton nainen, hysterian kulttuurihistoria, 2003. 
- Dostojevskin Riivaajat. Rikos ja rangaistus. 
- Nyt kiinnostaisi lukea Siri Hustvedt: Vapiseva nainen…

Kuka ellemme me? oli erinomainen elokuva "Wer wenn nicht wir", 2011 IMDb 

Baader Meinhof komplex (2008)
Triviaa: Upeasta Kreivität elokuvasta tuttu pervo Sebastian Blomberg näyttelee kummassakin elokuvassa IMDb
 


Ulrike Meinhof, Baader-Meinhof , Fusako Shigenobu

Vallankumouksen lapset, " Vuosi 1968 nosti esiin kaksi kapitalismia vastustavaa naista. Ulrike Meinhofista tuli Baader-Meinhof ryhmän johtaja ja Fusako Shigenobu perusti Japanin punaisen armeijakunnan - nyt heidän tyttärensä kertovat tarinansa. ", Areenalla linkissä

Yle TV1: Historiaa: Vallankumouksen lapset -dokumentin esittely ja kommentointi linkissä  

Elävä arkisto: Baader-Meinhof-ryhmä linkissä

Andreas Baader - terroristi Areenan  linkissä   oli myös huono isä.
" Andreas Baader oli länsisaksalaisen terroristiryhmä Punaisen armeijakunnan johtohahmoja ja maan etsityin rikollinen 1970-luvun alussa. Kuinka hemmotellusta mammanpojasta kasvoi säälimätön kaupunkisissi? "

Yle TV1: Historiaa: Andreas Baader - terroristi linkissä

Hereafter(2010)   näyttelijä Lyndsey Marshal, tuo Roomasta tutu Kleopatra, näyttelee huonoa äitiä, joka yrittää. IMDb

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.