torstai 8. helmikuuta 2024

Luetut kirjat 14/2024. Valvoin ja aloitin uuden kirjan. Otin vaihteeksi cozyä, kotoista rikosta. Alexandra Benedict: Joulun pikajunan arvoitus

Luetut kirjat 14/2024. Valvoin ja aloitin uuden kirjan. Otin vaihteeksi cozyä, kotoista rikosta. Alexandra Benedict: Joulun pikajunan arvoitus, Otava 2023. Kääntäjänä Paula Takio. Julkaisupäivä: 12.10.2023. Sähkökirjana. Joulun ajan lukemistoa luin, ehdin 14%. Nimeä myöten mukailee Agatha Christien Idän pikajunan arvoitusta. Aikoinaan ihmiset ihmetteli miksi joku ihminen jää kotiin lukemaan Idän pikajunan arvoitusta, eikä lähde tansseihin. Meitä on moneen junaan... 

Luin 12.02.2024. Alussa päähenkilö on joulukiireinen, eläköityvä tarkkailijanainen, ent poliisi, joka yrittää ehtiä pohjoisen junaan, että ehtisi ajoissa ennen tyttärensä synnytyksen käynnistymistä ja jouluaattoa. Koska hän on " vanhempi nainen " eli keski-ikäinen, niin hän on huomaamaton, vähän kuten neiti Marple. Koska jostain syystä naisesta tulee näkymätön kun ylittää 50 vuotta. Mikä on suuri helpotus! 

Tai 45 vee... Mutta oliko hän eläköitymässä, ainakin tulossa isoäidiksi. Ja oliko hän ent poliisi. 

Sisältövaroituksena trauma r/iskauksesta. 


Lunta tuiskuttaa, junat on myöhässä, osa peruutettu, ja priorisoidaan, mitkä junat kulkevat. Ihmiset asemilla ovat hädissään, tai raivoissaan, tai kummissaan. Kuka pääsee jatkamaan matkaa, kuka ehtii jouluksi kotiin. Jo juna-asemalle pääsy on hidasta ja kallista. Lontoon liikenne takkuaa. Metrot ovat täynnä ja hikisiä, matkalaukku päästää luonnottomia ääniä, ja tunnelma on kireä. 

Junassa, asemalla on myös riitelevä pariskunta, josta bimbo nainen lähettää ja julkaisee kaiken someensa. Mutta hän on mustelmilla, myös henkisesti. Hänen bimbo miehensä on ilmeisesti väkivaltainen, myös fyysisesti, ja muutenkin ällö ja etuoikeutettu. Kaikki heidän toimintansa on julkista, joku kuvaa videolle riitelyn, ja jakaa sen sitten somessa. 

( Vertaa vaikka elokuvaan Triangle of Sadness, jossa ollaan laivalla ) 

Itsehän tässä miettii kuka pelaa mitäkin roolia Cristien sapluunan mukaan. 

Hienoa on Kate Bushin tekstien ja sävelten läsnäolo. Hersyvää on mainittu Goblin, ja Goblinin musiikki Dario Argenton elokuvissa Suspiria ja Profondo Rosso. Synnytysosaston soittolistalla on siis Goblinia! Samoin Regent Streetin ylhäällä siipensä levittävät valoenkelit, joista kirjailija kirjoitti muistuttavan Uhrilampaiden sitä kohtausta... 

Halusin lukea viihdyttävää. 

Bimbot sometyrkyt ovat niin pinnallisia, onko heidät myös kirjoitettu niin? Väkivaltaisen itsekkään ökymiehen miehuus on niin fragilea. Influensserinainen elää tykkäyksistä, ja on opetellut peittelemään ja hillitsemään pikkumaisen puoliskonsa aggressiivisuutta ja huonoa käytöstä. Nuori ukko on kuin valmis kukkotappeluun ja muuhun kärhämään. 


Kaunokirjat #AlexandraBenedict #Joulunpikajunanarvoitus #dekkarit #joulu #joulutarinat #AgathaChristienHengessä #whodunit 


Esittelyteksti: 

" Kutkuttava, jouluinen murhamysteeri tekee kunniaa Agatha Christielle ja pureutuu tämän päivän polttaviin puheenaiheisiin.

Kahdeksantoista matkustajaa. Seitsemän pysäkkiä. Yksi tappaja. Onnistutko ratkaisemaan tapauksen?

Varhain jouluaattona yöjuna Lontoosta Skotlannin ylämaalle suistuu raiteiltaan, niin kuin matkustajien joulusuunnitelmatkin. Juna on nyt jumissa lumipyryssä keskellä ei mitään, ja sen vaunuissa vaanii uhreja yksi kerrallaan valikoiva tappaja. Tässä yöjunassa nukkuvat eivät ehkä enää koskaan herää…

Matkustajien joukossa on kuitenkin myös Lontoon poliisista hiljattain eläköitynyt Roz Parker, jota odottavat nyt uudet haasteet: entisestä rikostutkijasta on tulossa isoäiti. Onnistuuko hän ratkaisemaan tapauksen, ennen kuin murhaaja iskee jälleen? "

" Alexandra Benedict opiskeli englantia Cambridgessä ja luovaa kirjoittamista Sussexissa. Ennen kirjailijanuraansa hän sävelsi elokuva- ja televisiomusiikkia ja toimi muusikkona. Benedict kirjoittaa huoneessa, jossa on lukuisia teekannuja ja vatsastapuhujan nuken pää. "


Suomennetut teokset: 

Joulun murhapeli, 2022 Otava, suom. Kaisa Sivenius

(The Christmas murder game, 2021)

Joulun pikajunan arvoitus, 2023 Otava, suom. Paula takio

(Murder in the Christmas Express, 2022)



Lainaus kirjasta kun juna pysähtyy yllättäen 

”Aye. Tästä ei ole pitkä matka hirtetyn marttyyrin rinteelle. Ei mikään maailman kutsuvin paikka pysähtyä.” Oli huokaisi ja kaatoi Rozille kupillisen kahvia. ”No, on meillä sentään viinaa, ruokaa, kahvia ja teetä.”

Roz kiitti ja otti kupin. Hän nautiskeli kahviaan hetken.

”Tästä seudusta on runokin”, Sam ilmoitti. Hän osoitti vuorta. ”Duncan MacIntyren kirjoittama. Sen nimi on ’Moladh Beinn Dòbhrain’.”

”Beinn Dòbhrainin ylistys”, Roz käänsi nimen. Hän yllättyi taas kerran itsekin, kun kauan uinunut kielitaito pulpahti äkkiä pintaan.

”Aivan!” Sam huudahti silmät loistaen kirkkaampana kuin kertaakaan aiemmin. Hän nousi ja käveli edestakaisin lausuen samalla:

An t-urram thar gach beinn

Aig Beinn Dòbhrain;

De na chunnaic mi fon ghrèin,

‘S I bu bhòidhche leam…

Samin ääni kajahteli vaunussa ja tuntui kantautuvan itse runon vuorelle saakka.

Ravintolavaunuun laskeutui hiljaisuus.

"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.