tiistai 20. joulukuuta 2022

Jaakko Tahkokallio: Pimeä aika — Kymmenen myyttiä keskiajasta, 2019 Hgin kirjamessuilla

Oho, löysin nämä kuvat, aivan unohdin, että olin Helsingin kirjamessuilla Pasilan messukeskuksessa 2019. Kuten: Jaakko Tahkokallio: Pimeä aika — Kymmenen myyttiä keskiajasta. Haastattelijana Juha Roiha. Jaakko Tahkokallio: Pimeä aika — Kymmenen myyttiä keskiajasta. Haastattelijana Juha Roiha. Rakastan keskiaikaa, varsinkin pimeää sellaista, mutta minun fiilikseni taitavat olla sellaisia ei-keskiaikaisia. Ja aivan muualta tulleita. Siis myyttejä. 


Jaakko Tahkokallio: Pimeä aika — Kymmenen myyttiä keskiajasta, Gaudeamus ehkä 2019

Tuoteryhmät: Historia

Palkitut teokset ja palkintoehdokkuudet

Kirjastoluokka: 91.6 Keskiaika

YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: keskiaika, myytit, stereotypiat, uskomukset, väärinkäsitykset, valtio (instituutio), kirkko (instituutio), valta, väkivalta, kulttuuri, sivistys, historiantutkimus, historia

Esittelyteksti

" Huppupäiset pyövelit katkovat ihmisten kauloja, noitia poltetaan, taikausko kukoistaa. Kirkko päättää kaikesta ihmisten elämässä ja maapallon uskotaan olevan litteä. Tällaista oli elämä keskiajalla - vai oliko sittenkään?

Ajatus pimeästä keskiajasta elää sitkeästi osana kertomusta modernin länsimaisen sivilisaation noususta. Keskiaika nähdään synkkänä kautena antiikin ja renessanssin loiston välissä, ja sille on varattu konnan rooli tarinassa yhteiskuntamme kehityksestä. Tätä väritettyä kuvaa on pönkitetty myös populaarikulttuurissa goottilaisesta kauhuromantiikasta moderniin fantasiakirjallisuuteen ja historiallisiin tv-sarjoihin.

Pimeä aika -teoksessa keskiajan asiantuntija Jaakko Tahkokallio oikoo kymmenen yleistä väärinkäsitystä keskiajasta. Murtamalla myytin kerrallaan hän piirtää todenperäisemmän kuvan aikakaudesta, jossa ihmiset eivät olleet vain väkivaltaisia tai kirkko tieteen kehityksen tiellä - ja miekkailu näytti aivan muulta kuin elokuvissa. "


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.