keskiviikko 3. huhtikuuta 2019

Kirjamessut 2014: Tää onko fantasiaa, todellisuuspakoa vai dystopiaa?

Tää onko fantasiaa, todellisuuspakoa vai dystopiaa? Kirjamessut 2014, kamerana Nikon D40, © Satu Ylavaara Photography 2014:

Michael Monroe ja Sami Yaffa ovat mm Hanoi Rocksissa vieneet suomalaista sisua, hikeä ja verta maailmalle. Herra Monroe signeeraa veikeää elämänkertaansa, jossa paljon on tahkoa taottu, maailmankolkkia nähty, tovererita, klassikkoja, ja eläviä legendoja nähty, tehty ja myös menetetty.
Kirjamessut olivat myös vanhan ajan dandyjen juhlaa...
Kirjamessut olivat myös vanhan ajan dandyjen juhlaa...

Mark Levengood - nykyajan dandy joka suitsuttaa suvaitsevaisuutta! Mark herra oli monela lavalla, tässä oli aiheina Muumit ja idyllinen ydinperhe. Ja sen kritisoiminen. Minusta oli hauskaa, ja kummallista, aikoinaan kuulla kuinka Muumit esiintyivät ensi kerran aikojen alussa vasemmistolaisessa lehdessä, mutta niitä alettiin pitää liian porvarillisina!

            "En närmare läsning av Muminböckerna visar hur Tove Jansson blir alltmer kritisk mot den idylliserade kärnfamiljen i Mumindalen. Men Muminidyllen var svår att skaka av sig och överskuggade hennes ambitioner som författare och konstnär." Sami Yaffan mainio musiikkiohjelma Sound Tracker on ilmestynyt myös kirjana. Kuvassa vasemmalta Otso Tiainen, Sami Yaffa, Tommi Liimatta ja Riku Rantala. Michael Monroe ja Sami ovat mm Hanoi Rocksissa vieneet suomalaista sisua, hikeä ja verta maailmalle, mutta viime aikoina Sami on tuonut aitoa maailmanmusiikkia meille päin. Eikä vain pan-huilusovituksina. Matka on ollut huikea kunnianosoitus alkuperäiskulttuureille ja heidän musiikkinsa traditioille ja muunnoksille. Samalla se on kertonut suvaitsevaisuudesta ja 


Mukana onko fantasia todellisuuspakoa? -keskustelussa myös Mia Franck. Amerikkalaiset dystopia-tarinat ovat nykyaikana yhteiskuntakriittisimpiä tarinoita. Mikä meitä koukuttaa ja houkuttaa dystopian ja fantasian pariin?

Maria Turtschaninoff ja Henrika Andersson puhuivat Edith Södergran -lavalla otsikon Fantasy = verklighetsflykt? alla eli onko fantasia todellisuuspakoa?


Åke Edwardson on esimerkki nykyajan rempseästä rikoskirjailijasta joka ei pelkää esiintyä
Lähtölaukaus: Kohti Kirjan vuotta 2015!
Kestääkö Kirja? Suuressa kirja-alan tulevaisuuskeskustelussa prof. Laila Hirvisaari, Sofi Oksanen, Jörn Donner


Lähtölaukaus: Kohti Kirjan vuotta 2015! Kestääkö Kirja? Suuressa kirja-alan tulevaisuuskeskustelussa prof. Laila Hirvisaari, Sofi Oksanen, Jörn Donner
Ankkamestari Don Rosa. Suursuosikki Don Rosa kertoo Carl Barksin merkityksestä tuotannolleen uuden Kielletyn laakson tarinat -opuksen tiimoilta. Haastattelijana Aku Ankan päätoimittaja Aki Hyyppä. Mainio haastattelu käytiin englanniksi
Ankka-kasvattaja ja chili-piirtäjä - eikun toisinpäin: Don Rosa nakkeli tulisia habanerojaan yleisölle
Kauko Röyhkä ja Ville Haapasalo: Et tätäkään usko!
tarkemmin: Et muuten tätäkään usko - Ville Haapasalon 2000-luku Venäjällä.
Villen matkakirja Venäjälle on jo toisessa osassa. Jos aiemmin olimme Neukkulassa, nyt Äiti Venäjällä. Matkakirja tai mikä on kirja kun kertoo asumisesta, kotoutumisesta toiseen maahan.

Juha Hurme: Nyljetyt ajatukset! Hurmeen hurmeinen manifesti ja huuliharpulla maustettu performanssi päättyi hyvän jouluntoivotukseen, käyden laulussa Arvon mekin ansaitsemme - tämä oli Jaakko Juteinin runoon Laulu Suomessa (1816) perustuva. Uudesta kirjastaan - Nyljetyt ajatukset! - Juha ei puhunut mitään


Petri Hiltunen: Väinämöisen uudet seikkailut: Tietäjä tien päällä ja Hollywoodin lumoissa
" Vaka vanha Väinämöinen on tehnyt paluun nyky-Suomeen. Väinämöisestä tehdään puoliväkisin julkkis, joka saa peräänsä lauman jos jonkinlaisia faneja sekä omaa hyötyään jahtaavia tyrkkyjä. Sarja on osuvaa satiiria ajastamme. " Kiitoksia Arktinen Banaani Helsingin science fiction seura, Kirjakallio: Mitä on wyvern suomeksi?  Spekulatiivisen fiktion suomentajat kertovat työnsä riemuista ja haasteista.  Sarianna Silvonen, J. Pekka Mäkelä, Johanna Vainikainen-Uusitalo, Satu HlinovskyHannu Mäkelä: Muistan - Oppivuodet.
" Mäkelän omaelämäkerran kolmannessa osassa Mäkelä opiskelee opettajaksi, käy epäonnisesti armeijan ja julkaisee kaksi ensimmäistä teostaan. Ja menee naimisiin." 


Aulikki Oksanen: Helise, taivas! Valitut runot 1964–2014. 
Monitaituri Aulikki Oksanen viettää juhlavuosia, " Kirjailija itse täyttää 70 vuotta, ja nyt ilmestyvä Helise taivas! Valitut runot 1964–2014 esittelee kattavasti Oksasen tuotantoa 50 vuoden ajalta. Ronskin huumorin avulla Minna Lindgren kiinnittää huomiota vanhusten hoitoon, itsemääräämiisoikeuteen, kaiken maailman epäkohtiinkin, syrjäytymiseen, syrjäyttämiseen, ulkopuoliseksi sysämiseen, rasismiin, pakolaiskysymykseen, loppumattomiin putkiremontteihin ja eutanasiaan. 

Minna Lindgren: Ehtoolehdon pakolaiset. " Itsenäinen jatko-osa ratkihauskalle menestysromaanille Kuolema Ehtoolehdossa. Palvelutalon miehittävät nyt ulkomaalaiset, sujuvasti suomeksi kiroilevat remonttireiskat. Ysikymppiset Siiri ja Irma tarttuvat toimeen ja järjestävät itselleen kotihoidon kimppakämpässä."


Vasemmalla Kristiina Vuori, oikealla Kaari Utrio.
Historialliset seikkailuromaanit: Ranskan lilja, Disa Hannuntytär, Yksisarvinen.

Kaari Utrion Yksisarvinen ilmestyi 11.09.2000 - tuonna maallistuneena aikana jolloin kukaan ei olisi Euroopassa voinut uskoa, että jonkun uskonnon takia maailma jakaantuisi kahtia. Eipä kulunut kuin vuosi... Ykisarvinen kertoo siis ristiretkistä. 

Lisää kaariutriofi Yksisarvisesta

Kristiina Vuori: Disa Hannuntytär.
" Jotakin kylmää ja nihkeää tuntui luikertelevan Disan sisuskaluissa. Meni tovi ennen kuin hän tunnisti sen raa’aksi kauhuksi. Emon kauhua poikasensa puolesta.
Disa ei heti ymmärrä näkemäänsä. Hänen puolisonsa herra Martti Björninpojan kurittava käsi on laskeutunut, ja miehen kurkussa värisee nuoli. Kynnyksellä seisoo kymmenvuotias Viljami kasvot kalpeina, kädessään jousi." linkissä kristiinavuori.fi
 Helsingin science fiction seura, Kirjakallio: Mitä on wyvern suomeksi?  Spekulatiivisen fiktion suomentajat kertovat työnsä riemuista ja haasteista.  Sarianna Silvonen, J. Pekka Mäkelä, Johanna Vainikainen-Uusitalo, Satu Hlinovsky© Satu Ylavaara Photography 2014


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.