tiistai 23. tammikuuta 2024

Lukukeskissä 01/2024: Stephen King: Mersumies

Lukukeskissä 01/2024: Stephen King: Mersumies, Tammi 2016. Sähkökirjana Nextoryllä. Suomentajana Ilkka Rekiaro. Sarja: Bill Hodges & Holly Gibney, osa 1. Aloitan 23.01.2024.

Kingin mersumies-trilogian aloitus. Alkuperäinen julkaisuajankohta: 3. kesäkuuta 2014. Seuraaja: Etsivä löytää. 

Sovitukset: Mr. Mercedes (2017) tv sarjan kolme kautta on vielä hetken nähtävissä Prime Videon suoratoistossa.

Ehdin kyllä lukea ensi Hollyn sekä tarinakokoelman.

Suomennettu kaunokirjallisuus, Jännitys. 


Kirja, kuten sarjakin, alkaa kohtauksella, jossa työttömät ja epätoivoiset, köyhät värjöttelevät, jonottavat suurena laumana, kylmässä yössä edessään rakennus, jonne sisään astuessa saa moni työpaikan. 

Joillakin nuorilla yh-äideillä on imeväisikäinen mukanaan koska ei ole varaa lapsenvahtiin. Ihmiset odottavat, toivovat. Sitten sarjamurhaaja mersumies ajaa heidän päällensä. 


Juuri nyt en kestäisi olleenkaan miehiä jotka ajavat jalankulkijoiden päälle niin tässä romaanissa kuin oikeassa elämässä. Mikä teitä äijiä vaivaa kun haluatte tappaa ihmisiä turhilla, saastuttavilla pikkuautoillanne? Myös tosielämässä. 

Jatkan kuitenkin lukemista. 

Myöhemmin eläköitynyt rikosetsivä Bill Hodges katsoo tosi tv:tä, sosiaalir/nkk/a, jossa mustasukkaiset bimbot kaivavat toistensa silmiä päästä tekokynsillään. Koska haluavat saman miehen. 

Bill muistaa ajan ennen verkkoa, siis internetiä, jolloin oli bum fighting*, pummitappeluita, joihin ällöt "rikkaat" empatiakyvyttömät ihmiset palkkasivat köyhiä, asunnottomia tms helppoja kohteita taistelemaan keskenään. Myös naisia juhla-asuissa oli katsomassa. Eteneeköhän King kirjoittajana kohta gladiaattoreihin. 

Vasta aloitin, emme ole yliluonnollisessa, vaan tässä kovassa maailmassa. Tämä on dekkari ja jännäri. Ei ihan kehäraakki kyttä haluaa saada asian ratkaistuksi, mapin kiinni, murhaajan vastuuteen. Koska murhaaja hätyyttelee häntä. 

Sitä haluaa lukiessa mennä toiseen maailmaan, pois tästä. Mutta toisaalta tämä romaani on realistisempi. Suomeksi siis julkaistu jotain 2016. En tiedä, miksi jäänyt lukematta, jonoon. 24.01.2024.

Kohta alkaa olla kurkkua myöten täynnä alkoholisti poliiseja. Mahtuuko mukaan yksi. Mitä se kertoo. 

*) = " Tämä ohjelma on samanlainen sillä erotuksella, että sitä rahoittavat laihdutuspillerit ja vakuutusyhtiöt, joten Hodges otaksuu tappelijoiden (sillä tappelijoitahan he ovat, vaikka juontaja kutsuu heitä vieraiksi) saavan taskuunsa hiukan enemmän kuin kolmekymppiä ja pullon brenkkua. Eikä ohjelmaan ilmaannu poliiseja keskeyttämään touhua, koska tämä on yhtä laillista kuin lottoaminen. " Lainaus kirjasta 

Billin normipäivän (kenties itsetuhoisine ajatuksineen roskatv:n äärellä) keskeyttää postintulo. Lattiallensa kolahtaa kirje sarjamurhaajalta: 


----" minä olen yksi niistä harvoista, joita ette saanut kiinni. Olen itse asiassa se mies, jota lehdistö päätti kutsua

a) Jokeriksi

b) Klovniksi

tai

c) Mersumurhaajaksi.

Viimeksi mainittu on minulle eniten mie leen. "




Esittely 

" 2015 Edgar-palkitun trilogian avaus!

"Mersumies on yllätys. Tiivis trilleri, jossa on dekkarin aineksia. Ei mitään yliluonnollista. Kimppuun hiipivä pimeys on arkista laatua, sitä kaikkein pahinta." The Globe and Mail

"Tuhat varmaa työpaikkaa!" kaupunki lupaa. Lukemattomia työttömiä, jotka aamuyön harmaina tunteina jonottavat niitä kadulla. Varastettu mersu, joka törmää heihin tahallaan. Kahdeksan kuollutta. Tappaja pakenee. Kuukausia myöhemmin eläköitynyt rikosetsivä Bill Hodge6s saa kirjeen. Mersumieheksi itseään kutsuva tappaja haluaa keskustella hänen kanssaan Sinisen sateenvarjon alla -nimisellä chattisivustolla. Hodgesin on suostuttava, vaikka tietokoneen käynnistäminen on kuin avaisi ikkunan omaan elämäänsä. Kuka tahansa voi kurkistaa sisälle."

#mersumiestrilogia #mersumiesromaani #trilogia #stephenking #lukukeskissä2024 #lukujonossa2024 #kirjavuoReni2024 #kirjavuoteni2024 #kirjavuosi2024 #books #reading #kirjat #lukeminen #kauhu 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.