keskiviikko 12. huhtikuuta 2017

Teo Sorri: Haukkavaaran piru

Teksti kirjasta Nuuskakairan tarinoita, 1990 Kemin Painotuote Oy.. Miksi joissakin rakennuksissa, metsäkämpissä on visto olo... Paikallinen räyhänhenki ei anna matkamiehen nukkua, miksi? Voi olla laajalle levinnyt homma, riitti, kuka uskaltaa nukkua kummitustalossa...
     Avainsanoja: tarina, tarinan kertojia, Lappi, Torniojokilaakso, Torniolaakso, pohjois-Suomi, yliluonnollinen, folklore. Teo Sorri: Nuuskakairan tarinoita. Teo Sorri: Haukkavaaran piru

Nuuskakairan tarinoita KirjasampoKirjan takakansiteksti: " uvaus
Ihmisen aika on vaellusta maailmassa, josta tarinat luovat kuvaa: menneisyys ja nykyisyys ja tulevaisuus värittävät sen ja näkymätön mutta aistittaa kietoutuu kaikkeen. Kertomukset saavat tunnelmansa luonnosta ja siihen liittyvistä mielikuvista ja kuvitelmista, kuvittelusta.
Teo Sorri on luonut kokoamiensa haastattelujen ja omien kokemustensa pohjalta kirjan, jossa Nuuskakaira ja sen ihmiset saavat erämiehen elämänläheisen kuvauksensa.
Nuuskakairan tarinoita –teoksessa on asutukseen, metsästykseen, salakuljetukseen, ihmiskohtaloihin ja rippikouluun sekä noituuteen ja kummituksiin ynnä vankileireihin ja kaikkeen Nuuskakairan maailmaan liittyvää. Luonto ja ihminen siinä pitävät yhtä. Keverin Matti ja Kvistin Eino, Kenttä Pekka ja Ranisen Matti ja Anni-raukka ja monet muut nuuskakairalaiset ilmestyvät kirjan sivuilta luoksemme.
Nuuskakairan maailmaa tarkentavat ja syventävät Lapsenitkunlammen, Virkamaankankaan pommien, lentävän keuhkotaudin ja Vaarajärven vanhan kartanon isännän rijuureissun sekä jääkärien etappiteiden kuvaukset. Lähikuva on piirteikäs.
Teo Sorrin kertomukset ovat lämminhenkisiä. Niissä on selkeä kansantarinan perinne. Kieli elää luontevasti: kertojille ominainen puhe on säilytetty hyvin, vaikka murre ei varsinaisesti olekaan näkyvissä mutta murteenomainen poljento on. Näin korostuu kotiseutu ja sitä tietä kotiseudun- ja isänmaanrakkaus.
Nuuskakairan tarinoita – kirja elävöittää Ylitornilta pohjoiseen ja etelään ulottuvaa aluetta, luonnehtii maisemaa ja ihmisiä ja antaa käsityksen Lapin läntisestä kairasta. Teos kertoo ilmeikkäästi Nuuskakairasta paitsi alueen asukkaille myös ulkopuolisille. Kirja on hyvä opas nykypolvelle, koululaisillekin, ja ennen muuta tuleville sukupolville.
Teo Sorri on Nuuskakairan tarinoihin kirjannut sellaista kulttuuria, joka on ollut katoamaisillaan ihmismuistista. Kirja on hieno ihmistä ja luontoa kunnioittava eepos, itsessään kulttuurihistoriaa. Teo Sorrin teoksen arvo ajan myötä kasvamistaan kasvaa.
Ihmisen aika on vaellusta. Nuuskakairan ihmisten vaelluksen tarina Teo Sorri on merkinnyt kirjassaan kiinnostavaksi tuokioksi, eläviksi hetkiksi, sydämestään.
(takakansiteksti) "
#piru #kirjaploki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.