perjantai 11. lokakuuta 2024

Luetut kirjat 63/2024: Päivi Alasalmi: Meren ja veren liitto, Gummerus 2024 ⭐⭐⭐⭐

Luetut kirjat 63/2024: Päivi Alasalmi: Meren ja veren liitto, Gummerus 2024 ,⭐⭐⭐⭐. Tänään 11.10. ilmestyi mm Storytelissä sähkökirjana. Alkaen vauhdikkaasti, hyvinkin vauhdikkaasti ja realistisesti taistelukohtauksella, nyt puoliväliin luettuna sopii aikajanaltaan siihen Angelikan ja Muskettisoturia jälkeen tulevaan koloon ennen Humisevaa harjua, sillä tässä kirjassa ollaan 1700-luvulla. Onhan rokokoon ajanjakso juurikin ajankohtainen - Mozarthan julkaisi juuri uuden biisin! Mutta valtavasti ottaen, myös meidän kotiseudulla kasakat tekivät hirveitä, niin hirveitä asioita, joita ei pystytty kirjoittamaan edes muistiin. Samaa tekevät v€näläiset Ukrainassa. Eikö tämä voisi jo loppua. Kun Alasalmen kirjan 1700-luvulla kasakat kiduttavat häiriintyneesti ryöstääkseen suomalaisilta rahankätköjä, niin näinä kuukausina v€näläiset ovat kiduttaneet ja ryöstäneet Ukrainassa mm pesukoneita. Niin monin tavoin on kaikki päin helvettiä, ja historiaa toistetaan, koska diktaattorit haluavat pysyä vallassaan. Mitä tekevät ruåtsalaiset hönssonit kananpojat nyhveröt. Eivät mitään. Siis 1700-luvun alussa. 

Kirja muistuttaa, kuten Rosa Liksomin Väylä, kuinka usein suomalaiset ovat olleet pakolaisina. Sitähän nämä uusnatsit ja muut persut eivät tiedä, koska eivät osaa lukea esim historiaa, ja tuuttavat vain populistien tuubaa toimien pjutinin pussiin ja toistaen natsien retoriikkaa.


Mutta on tässä korskeaa romantiikkaa, kiehtovaa ajankuvaa ja naisten historiaa, valintoja. 

Historiallinen romaani on dualistinen. On usko ja taikausko. Usko ja järki. Uskoa tarjoaa päähenkilö Tinan, Cristinan isä pappi, joka haluaa laumansa kirkkonsa sisälle turvaan. Entä sitten kun kasakat polttavat kirkon, kysyy Matthias, tunnollinen soturi. Taikauskoa eli pakanuutta edustaa Eero, renki, palvelija, jolla on suvussa näkemisen lahja. Hän näkee etiäisiä, josta onkin pakolaisille apua, kun pelätään kasakoiden seuraavaa hyökkäystä. Christinan äiti jää miehensä rinnalle. Kaiken se kestää? Dualismia ja ääripäitä on muitakin. Kuinka järkeviä osa ihmisistä on, ja osa taas ei, kuten Tinan aviopuoliso Frederik, joka ei osaa käyttää rahaa, tai olla tulematta höynäytetyksi. Nilkkansakin vielä nyrjäyttää kun leikkii houkkapäänä rantakivillä liukkailla. On pärjääjiä, on auttavia käsiä. 

Isovihasta ja pikkuvihasta kuulin edellisen kerran Kansallisteatterin esityksessä Mauri Kunnaksen Suomen historiasta Koiramäen näkökulmasta... Hannu-Pekka Björkmanin hahmo kertoi lapsille isoviha nneksista ja pikkuviha nneksista. Pilkkoen nauriita ja porkkanoita. Ja se oli samalla hirvittävää ja kekseliästä. Miten kertoa lapsille sodista ja varsinkin naapurimaan hyökkäyksistä.

Kissat ja varsinkin hevoset sodassa ovat hyvin edustettuina näkökulmineen. Heitä kuvataan lämpimästi. Osin kuin luontodokumentissa. Mitä herkkävaistoiset saaliseläimet tekevät sodassa. 

Elokuvateatteri Kino Reginassa näytetään Naiset ja sota -sarjaa. Ehdin käydä katsomassa Miia Tervon mainion, vuoteen 1984 sijoittuvan leffan Ohjus (2023) jossa tavallinen suomalainen nainen (yh-äiti) alkaa paikallislehteen tehdä juttua kun Inariin järveen lennähtää neuvostoliittolainen ohjus. Mitä tapahtui, alkaako ydinsota, miksi tästä vaietaan. 

Monet muutkin naisten kokemat sodat, tarinat, näkökulmat kiinnostavat.

Luin loppuun 12.10.2024. 

⭐⭐⭐⭐  4/5 tähteä 

Storytelissä 12 arvioitu ja keskiarvo 4,8. Ei paha ollenkaan. Hienoa on, että kirjailijoilla on työrauha, ja sitä ennen apuraha.


#Merenjaverenliitto #PäiviAlasalmi #kirjahullunkirjahyllystä2024 #Kirjaploki #kirjavuoreni2024 #kirjavuosi2024 #kirjavuoteni2024 

Lainaus kirjasta 

" Voimiensa tunnossa olevia miehiä riivasi sotimisen kiima, ja siinä sekasorrossa syyttömät naiset ja lapset jäivät heidän jalkoihinsa. Mutta eniten halveksin tsaareja ja kuninkaita, jotka tapattivat nuoria sotilaita kuin muurahaisia, ja istuivat itse turvassa jakamassa kuolettavia käskyjään. "



" Dramaattinen ja ajankohtainen romaani isovihan murhaperjantaista

Syyskuussa 1714 joukko Perämeren rannikon asukkaita pakenee venäläissotilaita Hailuotoon. Heidän on tarkoitus jatkaa Ruotsiin, mutta 200 kasakkaa ehtii rantautua saareen. Murhaperjantain myllynratas pyörii armotta, eikä rattaan läpi virtaa vesi vaan veri.

Meren ja veren liitto on hurja romaani nuoresta Christinasta, ristiriitojen repimästä rakkaudesta ja vilpittömästä uhrautumisesta.

Pohjois-Pohjanmaalla syntyneen Päivi Alasalmen kirjailijanura sisältää jo lähes 30 teosta. "


#Murhaperjantai, Hailuoto, 1700-luku, #isoviha, #seikkailu, perustuu tositapahtumiin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.