lauantai 2. tammikuuta 2021

Mats Strandberg: Risteily, Like. Ja kuinka tykkäsin käydä risteilyillä. Ennen kuin luin tämän kirjan...

Mats Strandberg: Risteily, Like. BookBeatista kuuntelin, sitten luin. Jokke Börje Jokke Börje. Ei, tämä ei ole SM Romantic eikä edes M/S Romantic, vaikka samoja aineksia on.

Mats Strandbergin Risteily oli 01.01. 2021 ensimmäinen vuonna 2021 lukemani kirja, e-kirja.

Tartuin sinuun vasta nyt kun halusin löytää sinut itse. Nordic noir tv sarjat ja leffat on halvempi ja nopeampi tehdä kuin yliluonnollinen kauhu. Jossa voi olla aika lailla sotkua. Kuten tässä. Osa henkilöistä jää kaukaisiksi, kuin naapurihytissä tai juoppoputkassa. Tai kuin katsoisi heitä monitorista...

Erinomainen.

Aiemmin aattelin:

Kuuntelen äänikirjana Mats Strandbergin Risteilyä Like, 2017. Vasta nyt. En halunnut lukea sitä risteilyllä. Nyt koronteenissä kuuntelen, tulevaisuudessa ehkä luen kovakantisena. Omat matkani, kulttuurimatkani, möömatkani ja määmatkani ovat varmaan tämän ja S/M Romanticin välistä. 10.12.2020.

Jotkut ihmettelevät, miksi kolme lähetystä, kuvasatsia, postausta Instagramiin samasta kirjasta. Jonka on vasta aloittanut. Eikö ole suomenkielistä käännöstä sanalle postaus. Entä podcast, eikö sille löydy suomenkielistä sanaa.


Ikävää kun Suomesta on loppunut sanat. Loppuneet. Sanat. 

Suo.Mesta.Mitä risteily on merkinnyt minulle ennen kuin luin tämän kirjan:


Oli vaikea valita mitä kuvia valita tähän risteilyteemaan. Lopetin lentokoneella lentämisen parisen vuotta sitten. Keskityin risteilyihin, kasvisruuan voimalla. 

Pieniä piipahduksia tukholmalaisiin divareihin, joissa Wonder Womanit olivat yhtäkkiä hirmu kalliita. Sarjakuva- ja skifikirjakauppoihin, joista ehkä jokin lähtee mukaan, muovikansio, jossa kannessa Dupond ja Dupont istuvat junassa, joka jarruttaa, yhtäkkiä, ja hattuhyllyltä tipahtavat matkakapaashit heidän päähänsä. 

Kirppareilla oli keräilykuvia, mm Mark Hamillin ja Ray Millandin. Meriaamiaisella suurin osa vegaanista. Lukeminen kannattaa aina, Andy Warhol... 

Tukholmassa torstaisin oli mielenilmauksia: lopettakaa vaarallinen kaivosbisnes! Tukholmassa oli kummituskävelyitä. 

Hain itse kummituspuiston ja kuvasin ihme ihmisen muotoisia puita. Siis lehdettömiä, leikkaamattomia puita. Myös muraalit ovat komeita. 

Ja kävely alueella, joka oli noitavainojen keskus muutama sata vuotta sitten. Ja alueella, josta iloiset noidat nousivat lentoon ja matkasivat luudalla Blåkullaan, Kyöpelinvuorelle. 

Riimukivet, lohikäärmeet ja hytin televisiosta vieraana Robert de Niro. 

Kerran uusi pianisti muistutti Boris Karloffia. 

#risteily


Ruotsalaisuuden päivää Tukholmasa ( Stockholm, SE ) eli 06.11.2018 Prästgatan. Tästä kun lähtee oikealle tai vasemmalle pääsee Helvettiin, eli kaupunginosaan Hel
uutisissa: " TUKHOLMAN Vanhankaupungin keskeltä Suurkirkon vierestä löydettiin sattumalta 230 keskiaikaista luurankoa. Arkeologisesta löydöstä kertoo muun muassa Dagens Nyheter. Luurangot löytyivät Tukholman kuninkaanlinnan alueen kunnostustöiden yhteydessä. " 20.03.2020  HS maksumuurin takana. Mutta kokkeile jos saat lukea maksutta pari viikkoa, vaikka prheen kansssa, tai vaikkapa yksin. Samasta jutusta: 
”Tänne haudattiin köyhät, kun rikkaat saattoivat ostaa paikan kirkon sisältä. Keskiajalla Suurkirkon viereistä aukiota kutsuttiin kansankielellä helvetiksi. Siitä voi päätellä, ettei se ollut haluttu leposija”, Flood sanoo Dagens Nyheterille."
Täh, kun luen tuota DN:n artikkelia niin mainostavat Vihreitä kuulia! Kuvakaappaus DN 700 år gamla skelett hittade vid Stockholms slott artikkelista, joka niin ikään maksumuurin takana mutta voi kokeilla ilmaiseksi. 

muuri, jossa on kaunista takorautaa, kukkasin kirjoiltuna, ja tyhmä töherrys. Vasemmalla näkyy saksalainen kirkko, jossa joka ilmansuunnassa on naukuva gargoili, vedensyöksijä, aivan ihania hirviöitä! Vanhassa kaupungissa.

Iggy & Stoogesit näin 2000-luvulla Lontoossa pari kertaa, Saunassa ja Tukholmassa, Gröna Lundissa.

[ Ennen kun TENET hehkutti Tallinnaa oli ]      Millennium-kirjojen tapahtumapaikoille maksullisia kävelyitä Tukholmassa. Kino Reginan elokuvasalissa Fincher-seminaarissa 2020 kuultua: MIEHET JOTKA VIHAAVAT NAISIA amerikkal.version kuvauksista: piti lavastaa tärkeä luminen, kylmä joulukohtaus, ja oli historian kuumin päivä - toukokuussa. Kuvassa Lisbeth lumessa. 
Paljon on myös Millenium-kävelyjä. 

vegaaninen meriaamiainen: merilevää, pinaattia, sieniä, sipulia ja kaikenlaista
Tältä näyttää kun laiva lipuu ohi. No ei meidän laiva!
Tukholma on mainosten, plakaatien, sloganeitten ja taiteen kaupunki, vähän niin kuin Ady Warhol oli kaikessa,
Tukholma on surkaupunki, sekä suurkaupunki, että kitkeräkaupunki 
Torstai oli mielenosoitusten päivä Tukholmassa, tuolloin oli vuorossa vaarallinen kaivosbisnes - joka tuhoaa sekä Ruotsin Lappia kuin myös Suomen Lappia - puhumattakaan Saamenmaasta.  Me voimme aina toimia toisin. 
Tukholmassa oli maksullisia kummituskävelyjä ( kyllä en käyny kun vähän rahnaa, ja haen kummitukset isse ) sekä katutaidetta ja tarroja elokuvista ja musiikkijulkaisuista. On hirveän hauskaa, kun virallisessa sähköpostissa vastataan 2000-luvun alussa, että ei, valitettavasti Swedenborg ei kummittele meillä. Hän oli hyvinkin etuoikeutettu rikas matkusteleva mystikko, joka sai julkaista kirjoja yli neljä hyllymetriä hyvin eri aloilta. 
"Swedenborgin opetukset jakoivat aikalaisten mielipiteitä jyrkästi. Henkimaailmaa ja aviollista rakkautta käsitellyt teos Deliciae sapientiae de amore conjugiali jopa takavarikoitiin vuonna 1769, kun Ruotsin luterilainen kirkko syytti Swedenborgia harhaoppisuudesta." Emanuel Swedenborg wiki 
Toimin muraalinavartijana:
osoitteessa Fiskargatan 8, 116 20 Stockholm, Ruotsi
Muraalimaalaus Gêmeos eli Os Gemeos on niin iso ja mukava satumaailam, josta löytää kaikkea uutta. Se sijaitsee lähellä paikkaa josta ruåtsalaiset noidat lähtivät lentoon Blåkullaa kohti. Se on myös kivenheiton päässä alueesta, joiden naisista, mm yhdestä suomalaisesta naisesta väitettiin olevan noitia, ja heitä kidutettiin, ja lopulta murhattiin 1600-luvulla- Ihan julkisella paikalla, torilla. Jossa moni nainen teki ostoksensa. Tämä oli ns Kristiinan noitahysteriaa, noitavainoja ja noitaoikeudenkäyntejä. 

Marko Lambergin Noitaäiti eli Malin Matintyttären tarina eli Rumpare-Malin 
oli
 oikein oivaa, surullista ja hyytävää lukemista Tukholman matkalle Sööderissä, Katarinan alueella #noitavainot #tukholmannoitavainot #häxeri #häxprocessen 
Luin hänestä ja Katariinan alueen noitahistoriasta toki useampi vuosi aikaisemmin. 

Katarinan kirkon pihan muistomerkki " täällä lepääville suomalaispolville" mutta noitahysterian ja naisvihan poltetut ja teloitetut uhrit eivät lepää täällä. Vuonna 1675-1676 kahdeksan naista tuomittiin noitina. Kuolemaan. Täällä.  #Häckelfjäll #häxeri #häxprocessen #noitavainot

Marraskuussa 2019 ruska jatkuu, Tukholmasa. Ja ruusut kukkii. Hm.... Nyt olen lähestymässä, ehkä, paikkaa, korkeaa vuorta, harjannetta, jossa teloitettiin ennen ihmisiä. Nyt siellä porataan, ja päristellään, korjataan sairaalaa ehtoisampaan kuntoon. Kaikki 1600-luvun tuulimyllytkin on tuhottu. Miltei kaikki. En siis hakemalla hae teloituksia, vaan luen ja kuljen ja näen ja valokuvaan. Tukholmassa on historiaa ja niin monta kerrosta, ei pelkkää naurua ja euroviisuja ja ainaista auringonpaistetta ja Allsångia på Skansen. 
Ja lisää hyvää, eli vehreää vihreää nurmikkoa ja auringonkukkia. Mutta olemme marraskuussa, Skandinaviassa, ja nyt on talvi, se kylmin ja lumisin vuodenaika. Kissankellokin kukki ja päivänkakkara 18.11.2019. #ilmastonmuutos #ilmastokriisi
GEMEINT SIND WIR ALLE!
Katutaidetta Tukholmasa #streetart #katutaidetta #katutaide #urbanart #toiminmuraalinvartijana #graffiti #klotter #töhry #stoptöhryille #stickers 28.05.2019


Joskus kun maksoi 10 € ekstraa niin sai pullean parivuoteen ja telkkarin. Se kannatti maksaa jos oli maksanut matkasta 2€ tai 8 € tai 10 € tai 32 €. Televisosta on hauska katsoa varhaisaamun ja aamun ruåtsalaisia aamutelkkarin ohjelmia. Kuinka paljon kulttuuria niissä oli ja sää, että kuinka kauhea alumimyrsky odotti.
17.11.2019: M/S tai paremminki sm Romantic risteily alko. Tavallaan. Televisioon joku jättäny jekun, että suomalainen robotti puhuu kaikki vuorisaarnat ja vuorosanat. Hirveän kovalla äänellä. Poistin. Tekstiä pystyy kirjottaan, kirjoja lukemaan, mutta inthernet ei toimi eikä juutuupin saa mennä. Vegaanileivällä alko. Otin esile pakkaamista varten rollin, josta kuulu helinää. Takaseinä ja pohja oli palasina kuin joku pilkkonu kivihiiltä. Sisällä ei ongelmia, mutta ulkona huomasi, miksi osat rikki. Pyörät elivät omaa elämäänsä, ja trolli pomppi oikealta vasemmalle, kuin sisällä olisi ollut joku.
mutta vain Tax Freestä.

aurinko laskee komeassa Tukholmassa
Auringonlasku Katajanokalla, ah,  risteilyllä laivassa haltioissaan matkustaja. Turvassa.
sosialistisesta mediastani:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.