sunnuntai 28. lokakuuta 2018

Marko Hautala: Leväluhta kiehtoo Kirjamessuilla 2018. Mysteeri joka on jäänyt selvittämättä

Minua kiehtoi tavattomasti dokumentti leväluhdan kansa. Se löytyy hakuhistoriasta ensimmäisenä Yle Areenan hauista. No nyt Hautalan Marko on tehnyt siitä romaanin. Leväluhda kansa katsoo uudistetusti silmiin mustilla pääkallon aukoillaan myös Kansallismuseossa... hakusanoja: Leväluhta Leväluhdan vesikalmisto, vesikalmisto, Leväluhdan kansa. Ehkäpä joskus saan tämän luettavikseni kirjastosta, ken tietää... Minulle kirjat eivät vanhene, ne eivät ole kertakäyttökalua. 28.10.2018 Helsinki Book Fair, fresh books from finnish authors und books I selected most interesting - and lasting... By Satu Ylavaara Photography 2018:


 © Satu Ylavaara Photography 2018


haastettalun karmivimpia kohokohtia mustavalkoisessa viideossani:

joko on juutuupissa:
Soittolistassani Kirjaploki 2018.


Tuossa Twitterissä julkaisemassani viideolla Hautala puhuu hienosti gotiikasta ja kauhuromantiikasta. Keskiaikaista taikauskoa - vaikka juuri on ollut valistus.



Tässä Instagramin videoni ja kuvani:





Mutta

Minua, kirjaplokin allekirjoittanutta, valistus ei paljoa hetkauttanut - kaikki se päiden katkominen, ja kuinka etuoikeutettu valkoinen heteromies lisäsi valtaa, kun vain yksi sukupuoli sai opiskella, tehdä taidetta, omistaa maata, kirjoittaa romaania....

Ja paljon muustakin. Jos ajattelee kauhun, kauhuromaanin olevan sen, joka katsoo taakse, raunioihin ja rappioon, kun skifi, tieteiskirjallisuus katsoo eteen, tulevaan. Kiehtovaa kauhua on nämä mysteerit, joita ei ole puhkiselitetty. Joita on hauska ja virkistävä löytää. Hurahtaa vaikka.

Mutta Hautalan kirjassa on myös perhe, joka katsoo taakse. Mysteeri joka on jäänyt selvittämättä.

Miksi uhrina on aina nuori nainen? Koska ketään ei hetkauta keski-ikäisen miehen kuolema. Niin kirjoissa kuin elokuvissa, nainen uhrina kuten Halloween - jota allekirjoittanut ei ole vielä nähny uutta feminististä versiota, koska elokuvalipun hinnalla 14 € saa kirjamessuilla 7 kovakantista kirjaa....

Lisään Hautalan muut viideot tähän myöhemmin,



Leväluhdan kansa on yhä mysteeri Kansallismuseossa 1.6.2018


Vai joko on mysteeri selvinnyt.. Leväluhta eli Leväluhdan vesikalmisto jonne vainajat haudattiin, veteen. Tämäpäs merkillistä. Paikkakunta oli Isokyrö. Isonkyrön Levänluhdan arvoitus on yhä, arvoitus nyt kesäkuussa 2018, vai onko enää? Historiallisena ajankohtana on 300-800 jaa. Lammet ja suot olivat portteja tuonpuoleiseen. Dokumentti Leväluhdan kadonnut kansa jäi mieleen, vaivaamaan pitkäksi aikaa. Nämä kuvat Kansallismuseossa pistvät miettimään. Kuten muailmalla, katakombien äärellä. Onko tieto juuristamme ja perinnöstämme tärkeämpää kuin kunnioitus? Ja millä tavalla voi kunnioittaa historiaa? By Satu Ylavaara Photography 2018:





 © Satu Ylavaara Photography 2018

julkaisin kuvat aiemmin toisessa blogissani:
Leväluhdan kansa on yhä mysteeri Kansallismuseossa 1.6.2018

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.