tiistai 28. tammikuuta 2020

Venus turkiksissa kirjana, elokuvana, näytelmänä - Leopold von Sacher-Masoch

Venus turkiksissa kirjana, elokuvana, näytelmänä - Leopold von Sacher-Masoch. Polanskin Venus in fur filmatisointi tuoreessa muistissa. Mutta mikä kirja oli tuon leffan, näytelmän takana?
Olen ollut kaks päivää kirjamessuilla ja viettänyt aikaa myös herran Leopold von Sacher-Masoch kansa.

Venus in furs ( 1969 ) oli aika hölmö rakkausfilmi. Masokismin suuren isän Leopoldin kirjaan perustuva kulttifilmi on Jess Francon käsialaa. Jess on ollut suosikkini kauan - ainakin Christopher Leen kautta - kuinka aito olikaan heidän yhteinen Dracula-filmi - jossa oli myös Klasu siis tuttavallisesti Klaus Kinski mukana. 



Venus in furs filmatisointi on valitettavan sekstistisen sensuroitua - vain naisia näytetään. Mutta toisaalta - sulttaani Klasu Kinski sidottuna tyrmässä valkoisessa kaftaanissa, häikäisevän sinisin silmin kipua hikoilemassa, ja aamua odottamassa - siinä naisen mielikuvitus vallan lepää. Ja laukkaa ;) Paikoitellen Rion karnevaalien kuvaus on yhtä halpaa kuin turistilla - siis typerän zoomin käyttöä editoimatta, mutta varsinkin astuessa tuntemattomnaa, sadomasokismiin, rakkauteen, hulluuteen, johonkin uuteen ja outoon kuva muuttuu kokeilevaksi, psykedeeliseksi. Mutta miksi jazz musiikki?? Miksei Velvet Underground??? Elokuvan ekstroissa Jess selittää ( ranskaksi englanninkielisin tekstein ) jazz muusikko Chet Bakerin Pariisissa (

tietenkin Pariisissa... ) lausuntoa mitä tapahtuu soolon aikana: ( olemme minun suomeksi sanottuna kuin haltioituneessa tilassa ), saat inspiraation, innostut jostakin jota rakastat tai jonka vain näet paikassa, koet tapahtumia juttuja asioita, joita et ole ennen kokenut, unenomaisesti, olemme kuin hukkumassa, ja koko elämä vilistää silmiesi edessä, sinun halusi, kaikki... Kun soolo loppuu, katsahdat, ja tuskin kolme minuuttia on kulunut. Tämä oli Francolle hieno idea. Ongelmaksi muodostui filmatisoinnissa, koska miespäähenkilö on musta muusikko, ja naispäähenkilö valkoinen syöjätär. Koska amerikassa ei oltu vielä vapaan ja villin 1960-luvun lopulla valmiita sellaiseen, kahden rodun väliseen rakkauteen!
kerrankin nämä tyhmät mainokset osuvat kohalleen ;)






   Leopold von Sacher-Masoch Kirjasampo.fi
 Venus turkiksissa Kirjasampo.fi

Jesús Franco IMDb

Leopold von Sacher-Masoch wikissä




vitsiä kerrakseen, sketsiä virrakseen, alama valmistautua Udo Kier viikkoon ja Hallloweeniin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.