keskiviikko 5. syyskuuta 2018

Viihdyttävä ja kuivan mustan huumorin sävyttämä luento: Teemu Keskisarja; Saapasnahka-torni: Aleksis Kiven elämänkertomus

Saapasnahka-torni väliviivalla on tuttu ja mysteerinen paikka tahi tila jonne Simeoni joutuu / pääsee / päätyy vai päätyykö, hm, Aleksis Kiven romaanissa Seitsemän veljestä. Simeoni on kiinnostavin ja ristiriitaisin hahmo veljeksistä, en vieläkään ole päässyt hänestä selvyyteen vaikka olen viime vuosina nähnyt 7 veljestä näytelmänä sekä Ryhmäteatterin 2017 version että Turun kaupunginteatterin 2017-2018 version, kummankin useamman kerran. Mikä on Simeonin matka? Onko Aleksis tämä Simeoni liehuparka, reppana, syntinen saatana kurja... vaiko Lauri, joka ryhmiksen versiossa lensi katossa Aleksis Kivenä tuolla Lapinlanhden mielisairaalassa? Mielestäni Simeoni on Aleksis K siksi, että hän on tuurijuoppo ja ettei hänellä ole onnellista parisuhdetta eikö edes avioliittoa - verrattuna muihin veljiin.... Mutta mikä on tuo matka saapasnahkatorniin?

Jos palaan itse maan pinnalle tuolta saapasnahkatornista ja kuun pinnalta Lucifeeruksen rinnalta ja siirrän katseeni eiliseen niin luento alkoi kuitenkin Hulttiosta, lahtarista nimeltä Marski.. Ja vertailtiin syntyjä syviä mannerheimilla ja Kivellä, alkukohtia. Mannerheimista on tehty sen 700 elämänkertaa, onko hän jokaisen laulun arvoinen... Keskisarja kiinnostui Marskin nuoruudesta, siks Hulttio. Hulttio eli Marskista ennen kuin hänestä tuli lahtariteurastastaja. Hulttio-kirja jonka minäkin ostin - vihermessuilta muistaakseni. Kun kirjakaupat alkavat täyttyä kaikesta muusta kuin kirjoista niin kukkamessuilla on hyvä myydä ja ostaa hienoa kirjallisuutta ;) wink wink. Ostin kaksi kukkarallista kassia. Kirjoja. Uusia, kovakantisia, halpoja.

Eilen 4.9.18 Saapasnahka-torni: Aleksis Kiven elämänkertomus eli Teemu Keskisarja luennoi tiistaimatinean kirjailijavierailulla Vuotalossa, Vuosalissa suht täydelle katsomolle, kaikille ei tainnut riittää istumapaikkaa, eikä rollaattoripaikkaa, osa seisoikin. Vuosaaren kirjastossa järjestetään mukavia kirjatapahtumia, tämä oli yksi niistä. Mukavaa, kuinka ihmiset jonottavat pääsyä tapahtumaan. Viihdyttävä ja kuivan mustan huumorin sävyttämä luento... Tärkeimpänä jäi mieleen kuinka tärkeä suomenkieli on, kuinka sitä pitää ylläpitää - kuka ääliö arpoi uuden kalliin kirjaston nimeksi oodi, miksi Tohloppi ei ole enää Tohloppi? Tärkein pointti oli se, ettei Kiveä unohdettu, vaan löydettiin uudelleen.   

Videoklippejä alempana kohokohdista muistin tueksi, että teksti olisi historiaa, ei mehevää marttyyri-legendaa: by Satu Ylavaara Photography 2018:




© Satu Ylavaara Photography 2018




© Satu Ylavaara Photography 2018





Ja instassa:


Henkilön Satu Ylävaara (@satuylavaaraphotography) jakama julkaisu




pakko lisätä tähän hieno Markku Tantun kuvittama kirjanen johon on koottu kaikki Seitsemöän veljeksen kertomat kansankieliset mehevät stoorit, unet ja unelmat, kuvitettuina:


Simeoni matkalla kuuhun Saatanan selässä. Ja muita Markku Tantun kuvituksia, Linnan hirmuinen isäntä -kirjassa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.