torstai 2. marraskuuta 2017

Rosa Liksom: Everstinna ja Annikki Kariniemi -aiheiset matskut

Eilen 1.11.2017 kuin hotel Kämpissä Everstinnaa. Kröhöm.
31.10. kävin kuuntelemassa Liksomia Jätkäsaaren kirjastossa.

Materiaalit. Kuvalliset, historialliset tai lihalliset.. Tällä tarkoitan salaista suhdetta, voimakasta ihastumista, remakkaa seksiä, seksiaddiktiota, sadomasokismiä, masokismia, sadismia, hullantumista - tietämättä toisen historiaa kuten teoksessa Lukija, tai juurikin tietäen kuten Everstinna. Erään avioliiton anatomian kertoi, julkaisi Annikki itse. Myös Maria Braunin avioliitto sopii tähän saumaan.

Fasismi mikro- ja makrokosmoksessa.

Rosa Liksom: Everstinna ja Annikki Kariniemi -aiheiset tviitit ja muistiinpanot. Seksin papitar ja lahjakas, monipuolinen kirjoittaja.



Kohukirjailijoita á la Annikki Kariniemi ja Hannu Salama 


Auf Wiedersehen Finnland. Sunnuntain myöhäisillan dokumentit. 

”Meille kerrottiin, että Hitleriltä on tullut päiväkäsky: suomalaisia tyttöjä täytyy kohdella aseveljinä, tuokaa Saksaan. Sillon lähettiin.”

" Auf Wiedersehen Finnland on dokumentaarinen elokuva sadoista nuorista suomalaisnaisista, jotka lähtivät Lapin sodan puhjettua, syyskuussa 1944, Suomesta saksalaisten sotilaiden mukana kohti Saksaa. Elokuva kartoittaa kirjoittamatonta suomalaista sota-aikaista tunnehistoriaa: vasta nyt matkan kokeneet naiset pystyvät puhumaan kielletystä rakkaudestaan, matkasta ja katkerasta kotiinpaluustaan. Useimmat naisista palasivat Suomeen viimeistään vuoden 1948 aikana, ja Valtiollinen poliisi kuulusteli heitä Hangon karanteenileirillä mahdollisina vakoojina. " 
                                                                                                                      Ylen arkistossa


— Satu Ylävaara (@SatuYlavaara) 31. lokakuuta 2017

Elokuvat Kino Suomi Paavo Rintalan Pojat. Ylen juttuarkisto

Sivulta lainaus:
"Pojat-elokuvan tapahtuvat sijoittuvat Ouluun jatkosodan aikana 1941. Juna tuo kaupunkiin saksalaiset sotajoukot, joiden myötä pikkukaupungin elämä siirtyy monin tavoin uusille raiteille. Poikajoukko touhuaa kaupungilla, käy kauppaa saksalaisten kanssa ja vakoilee miesten rakkausseikkailuja. Jaken kauhistukseksi hänen äitinsä kuuluu niihin, jotka tutustuvat hiukan liiankin hyvin junantuomiin.

Elokuva toi Niskaselle heti ohjaaja-Jussin. Se kuvaa osuvasti sodan kaltaisen poikkeustilan vaikutuksia ihmisiin ja sotatilan lietsomia lieveilmiöitä."

Kirjasammosta löytyy Rintalan lisäksi Katja Ketun Kätilö, sekä Kariniemen Veren kuva ja Veren ikävä. Ja paljon muutakin. Näissä linkeissä olen perehtynyt vain visuaaliseen puoleen fasismissa. Miten eliitti pukeutuu. Miten voi rakastaa toista tuntematta tätä. 








Tässä linkissä pääsemme hotel Kämppiin, jossa luin Everstinnaa eilen, Annikin esi-isästä:

"  Frans Emil Kariniemen elämään kuului myös ajoittainen, rankka alkoholin juominen Helsingin taiteilijapiireissä muun muassa kuuluisassa hotelli Kämpissa. Esimerkiksi Eino Leino, kuului Frans Emil Kariniemen toveripiiriin. Leinon uskotaan jopa kirjoittaneen runon ystävästään. Kariniemien ajoittaisesta köyhyydestä huolimatta, porvariston hyveinä pidetyt tavat ja tottumukset tarttuivat perheeseen ja nostivat heidän itsetuntoaan. "    Lisää linkissä

Lukija eli The Reader:



Annikki oli myös renessanssi-ihminen, tässä toimittajana: Yle arkisto, "Että pahat paraneisi" – loitsujen jäljillä linkissä "Rautaan liittyvän loitsun muistaa myös Sodankylän Moskuvaarassa asunut Miina Moskuvaara eli Mosku-Miina. Jos haavan oli aiheuttanut veitsi tai kirves, niin sitä purtiin, syljettiin kolme kertaa ja lausuttiin: "Rauta raiska saatana, vedä vihas, paranna sijas, pidä itte kipus". Mosku-Miina paransi ihmisiä sekä eläimiä loitsuilla, joita hän oli oppinut äidiltään. Lappilainen kirjailija Annikki Kariniemi haastatteli 75-vuotiasta Mosku-Miinaa vuonna 1953. Rautaloitsun lisäksi Miina lausuu muun muassa loitsun, jota käytettiin, jos lehmä oli vahingossa niellyt naulan."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.