perjantai 15. marraskuuta 2024

Luetut kirjat 70/2024: Freida McFadden: Eristysvanki, Otava 2023

Luetut kirjat 70/2024: Freida McFadden: Eristysvanki, Otava 2023 ☠️☠️ 2/5. 

Aloitin 14.11.2024 koska edellisestä tykkäsin, ja laitoin joulun ajan lukemiset järjestykseen. Jonkinlaiseen. Ihan pakko oli kuunnella Prisoners of Love! 

Kääntäjänä Jussi Tuomas Kivi. Lukijana Anni Tani. Luen sähkökirjana. Jatkoin äänikirjana. Alkuteos: The Inmate. Ilmestymispäivä: 14.9.2023.

Kliseitä ja trooppeja somassa sopassa. Kun pidän (osin tai kokonaan) vankilasarjoista Bad Girls, mopopoikien Sons of Anarchy sekä Dannemore, niin tartuin tähän. Ja halusin jatkaa. 

Uskomattomia - sanan kummassakin mielessä - juonenkäänteitä, vekkejä, päärmeitä, siksakkia. Hölmöläisten mattoa vedetään alta. Kuinkahan nurkkaan kirjailija itsensä maalaa..

Luin loppuun 15.11.2024.

kaunokirjallisuus #jännityskirjallisuus vankilat vankeus menneisyys sairaanhoitajat murha murhaajat

Tätäkään kirjaa en ole saanut (kustantajalta), joten en (sk)riivaa tästä paljoa, kunhan pistän itselleni muistiin, heippa!



Esittelyteksti

" Piinaava psykologinen trilleri vangitsee lukijansa.

Brooke Sullivan aloittaa työn miesten korkeimman turvallisuusluokan vankilan sairaanhoitajana. Hänelle annetaan kolme sääntöä: kohtele vankeja kunnioituksella, älä paljasta mitään yksityiselämästäsi - äläkä IKINÄ hankkiudu hyviin väleihin vankien kanssa.

Kukaan henkilökunnasta ei tiedä, että Brooke on jo rikkonut sääntöjä. Hänellä on nimittäin kytkös yhteen laitoksen pahamaineisimmista murhamiehistä. Tämä vanki, Shane Nelson, on Brooken lukioaikainen poikaystävä, entinen tähtiurheilija, joka viettää nyt loppuelämänsä istuen murhatuomiotaan. Telkien taakse hänet vei Brooken todistajanlausunto. "


#Eristysvanki #EristysvankiDekkari #jännäri #FreidaMcFadden #kirjahullunkirjahyllystä2024 #Kirjaploki #kirjavuoreni2024 #kirjavuosi2024 #kirjavuoteni2024 #Otava #otavankirjat #sähkökirja 


Mutta Shane tietää. Ja hän ei unohda. 

torstai 14. marraskuuta 2024

Luetut kirjat 69/2024: Mervi Heikkilä & Broci: Leimu Lohikäärmeen taikakauppa, Haamukustannus 2024. 👻👻👻👻

Luetut kirjat 69/2024: Mervi Heikkilä & Broci: Leimu Lohikäärmeen taikakauppa, Haamukustannus 2024. 👻👻👻👻 4/5 Lastenkirjat
14.11.2024. Fyysisen kirjan sain kustantajalta, kiitoksia! 

Mervi Heikkilän kirjoittama ja Brocin kuvittama lastenkirja sofistikoituneen näköisestä lohikäärmestä (nimeltä Leimu) on kirjoitettu selkokielellä. Fyysisestikin kirja tuntuu mukavalta. Se on kovakantinen, mutta kansi tuntuu sormille mukavan pehmeältä. Taitto on rauhallista, fontit eivät ole liian kiinni toisissaan, ja teos on mukavan selkeä. Sisällysluettelon vieressä on kuva Leimu Lohikäärmeestä joka esittelee itsensä. 

Ensimmäisessä luvussa Leimu saa vieraita. Kuvassa hän näyttää pelokkaalta ja ahdistuneelta, koska ovikello soi. Kukapa ei olisi. Mutta se onkin paras ystävä, Amalia. On hyvää, että sanotaan paras ystävä, eikä esim bestis. Amalia on keiju. Tämä on fantasiakirja, ja toisaalta se on ihan normaali, realistinen kirja ihmislapsista. Otukset ainakin käyttäytyvät niin. 


Lanu, lasten- ja nuortenkirjallisuus on ollut viime aikoina (vuosina) tapetilla siksi etteivät ole tapetilla. Lanun arvosteluja näkyy harvoin lehdissä, ja vieläkin odotan aikaa, jolloin kirjallisuus- ja kulttuuriohjelmat palaavat televisioon. Kyllä niitä siellä on ollut. Silloin kun vielä matkustin Ruåtsiin laivalla, ja hytissä oli telkkari, katsoin kuinka paljon kulttuuriuutisia näytettiin koko aamun aamutv:n aikana. Naapurimaassa. 


Mutta palaan tähän kirjaan. Sen selkokieleen on helppo keskittyä. 

Leimun koti näyttää kauniilta ja arvokkaalta Brocin piirtämänä. Selkokielinen lastenkirja ei kuvaile sanoin, tekstissä sen tarkemmin kodin huonekaluja eikä sisustusta, sen tekee kuvitus. Leimun äiti - iso, punainen lohikäärme - on vihainen, se taas kuvataan sanoin, osin kuvinkin. Leimun äiti kuuluu näihin vahvojen naisten kalevalalaiseen jatkumoon, olihan Louhi kuvattu mm petolintuna, joka on aika lähellä lohikäärmettä ts matelijaa, hirmuliskoa. Brocin kuvituksessa hänellä on kaunis, yksinkertainen viktoriaaninen mekko, kunnon sarvet ja punaiset siivet. 

Äidillä, jonka nimeä emme saa vielä tietää, on syytäkin olla vihainen - poikansa on erotettu lohikäärmekoulusta. Meinasin kirjoittaa kadettikoulusta, mutta se on eri asia. 


Niinkuin joka jouluna, useamman vuosikymmenen ajan, Ruotsin telkkarista on tullut Kalle Anka med sina vänner, joka on aina paljon parempi kuin suomalaisten Samu-Sirkan joulutööttäys. Koska naapurimaassa näytettiin ihastuttava animaatio Ferdinand, joka kertoo pienestä härkäpojasta joka halusi vain haistella kukkasia, olla lungisti kukkakedolla, ja vain chillailla, eikä osallistua eläinrääkkäyksiin härkätaisteluissa. Ferdinand tuli mieleen. 

Koska " opettajien mielestä Leimu ei osannut pelotella ja ärjyä tarpeeksi hyvin. Ehkä Leimu ei halunnutkaan." sivu 18.


Kuinka mukavaa, ja tukevaa, on lukea päähenkilöstä, toisenlaisesta lapsesta, joka kulkee omia polkujaan. Ehkä arasti, muttei kaikkien tarvitsekkaan mölytä apinana eikä kiljua hanhena. Mutta kuinka ahdasmielistä lohikäärmeiden koulun opintolinjat on! On todella kätsyä olla, tai tuntea läheisesti lohikäärme, kun esim sähköt on poikki, tai jos ei löydy tulitikkuja kun alkaa keittää keittoa... Tai teetä. 


Käytän, käytin paljon sanaa mukava, joka tässä ei tarkoita ihan kiva, vaan turvallista tilaa, kannustavaa meisinkiä. 

Tarinan pirtsakka ja itsenäinen keiju Amalia tokaisee, että Leimun pitäisi avata alakertaan taikakauppa! 

Kun kerran koulu ei maistu, tai koulu ei anna, vähän kuten elokuvassa Cruella (2021) niin voi aina yrittää yksityisyrittäjänä kaupassa. Jonne voi tunkea monenlaista vaativaa asiakasta. Miten ujo Leimu pärjää? Ja onko Leimu ujo. 

Kuten sadussa päivänsäde ja menninkäinen, niin myös tässäkin ns valon lapsena keijukainen Amalia ei siedä, tai paremminkin ei kestä kaamosta, eikä kylmää pitkää talvea. 

Kuten Saksikäsi-Edwardissa pohditaan filosofisia kysymyksiä oikeasta ja väärästä, niin tässäkin mietitään, kuka on syyllinen, jos taikakaupassa tapahtuu jotakin. 




Esittely 

" Eräänä päivänä Leimu Lohikäärme perustaa taikakaupan. Hänellä on apunaan pieni keiju nimeltä Amalia. Taikakaupan pitäminen ei ole helppoa. Taikakaupassa voi tapahtua kummallisia asioita!

Mitä siellä tapahtuu? Lue tämä kirja, niin saat tietää.

Leimu Lohikäärmeen taikakauppa on lastenkirja, joka on kirjoitettu selkokielellä. "


Leimu Lohikäärmeen taikakauppa | Mervi Heikkilä | Kuvitus Broci | 56 s. kovakantinen | Selkokirja | ISBN 978-952-7413-27-2 | 2024



Esittely 

" Mervi Heikkilä on palkittu kirjailija, joka pitää tähtiöistä, kurpitsoista, metsistä ja kaikista määkivistä ja miukuvista olennoista. Tutustu tarkemmin: facebook.com/kirjailijamerviheikkila

Broci on sarjakuvataiteilija, jonka piirrosjäljessä näkyy kiinnostus yliluonnolliseen, kauhuun ja – muotiin! Tutustu tarkemmin: broci.art " 

myöhemmin blogissani toimivia linkkejä. Ehkä...



Fyysisen kirjan sain kustantajalta, kiitoksia! 


#MerviHeikkilä #Broci #LeimuLohikäärmeentaikakauppa

#Lastenkirjat #Lastenkirja #Lastenkirjat2024 #Haamu #Haamukustannus #lastenkirjallisuus #LeimuLohikäärme #taikakauppa #Lohikäärme 





Lukukeskissä 11/2024: LARS KEPLER: UNISSAKÄVELIJA, Tammi 2024

Lukukeskissä 11/2024: LARS KEPLER: UNISSAKÄVELIJA, Tammi 2024. RIKOSROMAANI. Suomentanut Antti Saarilahti ja Anu Heino Kannen kuva: Love Lannér. Sarja: Joona Linna, osa 10.
 
#Skandidekkari ilmestyi tänään 14.11.2024 lukuaikapalveluihin että pling. Tänään en mene Night Visions Maximum Halloween 3024 genre-elokuvien festivaaleille, joten voin lukasta tätä vähän. Tahi ainakin aloittaa. Ruotsinkielinen alkuteos Sömngångaren ilmestyi 2024. Joten kyllä tässä jäniksen selässä ollaan. Muttei pahasti vaan hyvästi... Näin juuri hauskan unen Robert Smithistä, yhtenä yönä näin Daniel Craigin uuden elokuvan, muttei se ollut Queer. Yleensä en muista mitä unia näin, ja se on ihan hyvä asia, pitää unet unina.



Esittely:

" Älä käännä selkääsi pimeässä. Silloin on jo liian myöhäistä.

Onko unissakävelijä todistaja vai murhaaja? Lars Keplerin kymmenes, hyytävän jännittävä Joona Linna -dekkari vie suosikkikomisarion suoraan pahimpien painajaisten ytimeen.

Murtohälytys talviunta nukkuvalla leirintäalueella paljastuu julmaksi kirvesmurhaksi. Asuntovaunusta löytyy pahoinpidelty ruumis – ja nukkuva 17-vuotias poika. Käy ilmi, että nuorukainen on Hugo Sand, kuuluisan kirjailijan poika. Hugo kärsii harvinaisesta oireyhtymästä, painajaisten yhteydessä esiintyvästä unissakävelystä, eikä hän muista mitään tapahtumista. Erikoinen tapaus johtaa Joona Linnan ensin hypnotisoija Erik Maria Barkin luo ja sitten selkäpiitä karmivan sarjamurhaajan jäljille. "


Luvun 29 lainauksen Lars Keplerin Paganini ja paholainen -romaanista on suomentanut Elina Uotila.

@tammikirjat #tammikirjat @storytel_fi #storyelfi

#LARSKEPLER #RIKOSROMAANI #UNISSAKÄVELIJA #Tammi #Tammenkirjat #dekkari #kirjahullunkirjahyllystä2024 #Kirjaploki #kirjavuoreni2024 #kirjavuosi2024 #kirjavuoteni2024 



Tätäkään kirjaa en ole saanut, niin postaus minimi. Heippa!

tiistai 12. marraskuuta 2024

Luetut kirjat 68/2024: Camilla Sten: Kammottava totuus, Bazar 2024. Sarja: Rebecca Lekman 2

Luetut kirjat 68/2024: Camilla Sten: Kammottava totuus, Bazar 2024. Sarja: Rebecca Lekman 2

Jatkan 10.11.-12.11.2024 äänikirjana. #skandidekkari viihdyttävä ja inhottava #dekkari jonka sisällä voi tarkastella montakin asiaa, parisuhdeväkivaltaa, työpaikan seksismi. Erityisen paljon pidän naisten näkökulmista pohjoismaisissa rikosromaaneissa. 


Suomentaja: Hanna Arvonen

Lukija: Sanna Majuri

Kansi: Emma Graves, Eija Kuusela

Ilmestymispäivä: 04.10.2024 

Alkuteos: En skrämmande sanning

Sidosasu: Äänikirja



Esittelyteksti:

" Salaisuus, jota on varjeltava hinnalla millä hyvänsä

Camilla Stenin rikosromaanissa Kammottava totuus kriminaalipsykologi Rebecca Lekman tutkii nuoren koomikon murhaa.

Nuori stand up -koomikko Lina Gyllenborg löydetään kuolleena kotoaan, ja hänen poikaystäväänsä Jonasta epäillään murhasta. Jonas väittää epätoivoisesti olevansa syytön, mutta sekä poliisi että media ovat vakuuttuneita hänen syyllisyydestään. Oikeus vapauttaa hänet syytteistä kaikkien suureksi hämmästykseksi.

Neljä vuotta myöhemmin Jonas ottaa yhteyttä kriminaalipsykologi Rebecca Lekmaniin, koska haluaa tämän löytävän Linan oikean murhaajan. Rebecca epäilee Jonaksen valehtelevan, mutta lupaa silti tutkia tapausta. Henkirikosta selvittäessään Rebecca huomaa, että Linalla oli salaisuuksia, jotka saattoivat vaatia tämän hengen. Ja nyt joku on valmis tekemään mitä tahansa estääkseen totuuden paljastumisen.

Kammottava totuus jatkaa kriminaalipsykologi Rebecca Lekmanista kertovaa rikosromaanisarjaa, joka on täynnä tiivistyvää jännitystä ja välähdyksiä ihmismielen pahuuteen. "


#rikoskirjallisuus 

#Dekkarit #jännitys Suomennettu #kaunokirjallisuus Uutuus

#Kammottavatotuus #CamillaSten #RebeccaLekman2 

 #kirjahullunkirjahyllystä2024 #Kirjaploki #kirjavuoreni2024 #kirjavuosi2024 #kirjavuoteni2024 



Oikeastaan voisitte lopettaa sanan lohenpunainen koska sellaista väriä ei ole, lohi on hopean värinen, tai harmaa. Jos aikoo käyttää sanaa, niin värikarttaan voi lisätä ihmisenpunaisen.


sunnuntai 10. marraskuuta 2024

Luetut kirjat 67/2024: Caroline Mitchell: Keskiyön peli, Docendo 2024 🎃🎃 2,5 / 5

Luetut kirjat 67/2024: Caroline Mitchell: Keskiyön peli, Docendo 2024 🎃🎃 2,5 / 5. Kääntäjä Matilda Forstadius. Sarja: Slayton 1. Äänikirjana, lukija Anni Kajos.

Monta samantyyppistä kirjaa olen viime aikoina lukenut ts kuunnellut. Päähenkilön, naisen menneisyydestä, syyllisyydestä, ehkä. 

On urbaani legenda, kaupunkitarina, läsnä kauhu, on peli, jossa teinit muinoin katsovat, kuka uskaltaa manata esiin Keskiyön miehen...

#Halloween, Spooktober, Spooky Season 🎃 10.11.2024.

Hieman, välillä pihalla. Ongelma ei ollut suomennoksessa eikä lukijassa. Ehkä on keskittymisvaikeuksia. Minulla. 


Ilmestymispäivä: 4.11.2024.

Alkuteos: The Midnight Man.


Esittelyteksti

" Sen piti olla vain leikkiä.

Hyytävä mysteeritrilleri viattomasti alkavasta pelistä, joka muuttuu painajaiseksi.

Keskiyön mies kun ovellasi on,

pysy vaiti, ole liikkumaton.

Piiloudu talon pimeimpään rakoon,

sillä yksi teistä ei pääse pakoon...


Halloweeniltana viisi tyttöä kokoontuu Blackhallin kartanoon pelaamaan Keskiyön peliä. He kirjoittavat nimensä paperinpalaselle, pistävät neulalla sormen päitään ja tuhrivat paperin verellä. Tasan kello kaksitoista he koputtavat oveen kaksikymmentäkaksi kertaa. Se on kutsu Keskiyön miehelle. Tuon yön jälkeen vain neljä tyttöä palaa kotiin.

Etsivä Sarah Noble on juuri palannut poliisitehtäviin, eikä kukaan tunne Blackhallin kartanoa häntä paremmin. Tämän tapauksen tutkinta kuljettaa Sarahin takaisin siihen, mitä hän on paennut. Ja järkyttää häntä sydänjuuriaan myöten. Onko hän valmis kohtaamaan Keskiyön miehen?


Irlantilainen Caroline Mitchell on entinen poliisietsivä, joka jätti poliisityönsä vuonna 2016 ja ryhtyi kokopäiväiseksi kirjailijaksi. Mitchell kirjoittaa rikossarjoja ja psykologisia trillereitä. Hänen kirjojaan on myyty yli 1,8 miljoonaa maailmanlaajuisesti, ja ne ovat saaneet lukuisia jännitys- ja rikoskirjallisuuspalkintoja."


#Keskiyönpeli #CarolineMitchell #Docendonkirjat #goottilainenkartano #dekkari #jännäri #dekkarit #jännitys 

#kirjahullunkirjahyllystä2024 #Kirjaploki #kirjavuoreni2024 #kirjavuosi2024 #kirjavuoteni2024


@docendon_kirjat @storytel_fi

Arvosteltupinossa Toni P. J. Saarisen Kuolleita kukkia Miasmalasta, Osuuskumma 2024:

Arvosteltupinossa Toni P. J. Saarisen Kuolleita kukkia Miasmalasta, Osuuskumma 2024. Kuinka kaunis kansi! Ja mitkä kirjasimet! 

Toni P. J. Saarisen Kuolleita kukkia Miasmalasta, Osuuskumma 2024, tupsahti tänään sähköisenä postiini. Lukujonoon! 

Kaiken tämän kurjimuksen (fasistihallitus) keskellä, kun upeasta suomalaisesta kulttuurista leikataan, niin muistuttaisin, mitä olisimme ilman näitä omaehtoisia ääniä ja tasa-arvoisia yhteisöjä. 


Toni P. J. Saarinen: Kuolleita kukkia Miasmalasta

ISBN:978-952-7382-56-1

e-ISBN:978-952-7382-57-8

Sivumäärä: 420

Kansitaide: Tomas Heinonen

Julkaisupäivä: 1.10.2024




Esittelyteksti: 

" Margaretin perheellä on ongelmansa. Kaikessa hurmaavuudessaan he ovat varkaita, huijareita, metafyysisiä anarkisteja, Järjestyksen vankkumattomia vihollisia ja yleisiä uhkatekijöitä – eivätkä vähiten toisilleen.

Kun tuonpuoleisen julma hallitsija Luutar kaappaa perheen kuopuksen, he lähtevät pelastusretkelle. Miasmalassa, kuolleiden kaupungissa, työ jatkuu ikuisesti ja kyseenalaistamatta. Vainajille viihdettä tarjoavat vain viattomia pelastavien sankarien urotyöt. Koska sankarillisuus on Margaretin perheelle yhtä vierasta kuin viattomuus, Miasmala ajautuu nopeasti kriisiin.

Keskellä kaaosta Margaret kohtaa Kuolleiden kukkien Lucretian, lumoavan yhdistelmän hehkua ja haurautta. Voiko jotain kuoleman omaa viedä mukanaan?


Toni P. J. Saarisen esikoisromaani Kuolleita kukkia Miasmalasta kertoo kapinallisuudesta ja ulkopuolisuudesta vino hymy suupielessään, sir Terry Pratchettin huumorifantasian hengessä mutta makaaberimmin. Mätänevän kehon sisällä sykkii suuri sydän. "



tiistai 5. marraskuuta 2024

Luetut kirjat 66/2024: Muukalainen 2/5 ⭐⭐

Luetut kirjat 66/2024: Muukalainen

2/5 ⭐⭐ 


Onko tämä #skandidekkari vaiko #brittidekkari? Tukholmaan sijoittuva #dekkari ja #trilleri joka ei kyllä lämmöllä auennut. Aivan liian pitkäksi venytetty #mysteeri. Kuuntelin äänikirjana 05.11.2024.

sunnuntai 3. marraskuuta 2024

Miten kirjoittaa aito post-modernin ironinen goottilainen romaani? Eskapismi ja Faust. Jos otetaan vaikka elokuva tohtori Caligarin kabinetti

Miten kirjoittaa aito post-modernin ironinen goottilainen romaani? 

Eskapismi ja Faust. Jos otetaan vaikka elokuva tohtori Caligarin kabinetti


= > " Elokuvataiteessa ekspressionismi sai vaikutteet ekspressionistisesta kuva- ja näyttämötaiteesta. Ekspressionistisista elokuvista on tunnetuin Robert Wienen ohjaama »Tohtori Caligarin kabinetti» (1919). Vaikka elokuvan ekspressionismi oli puhtaasti saks. tyylisuunta ja lyhytaikainen (1919–25), se on vaikuttanut vuosikymmeniä vars. monien elokuvien tummasävyiseen kuvaukseen ja psykol. kerrontaan."


niin en koe lopun muutosta t käännettä vesityksenä, vaan ajattelin - niin kuin elokuvan sisällä fasismi survoo myös elokuvan ulkopuolellakin, eli jos jokin tuotantotaho pelkää, että tässä on aivan hirveä hirviö fasisti manipuloija silmänkääntäjä joka itse asiassa oli Hitlerin ennakointia, ja päättää "vesittää", että kaikki "fasismi", manipulointi ja murhat on vain yksi hullujenhuoneen asukki kuvitellut, minä aina koin sen niin, että juuri näiden asioiden siis tietojen takia tuo ihminen on pantu mielisairaalaan - hän siis tietää vehkeilystä, ja hänet siis totuus on tukahdutettu, hiljennetty mielisairaalaan.


Pinnan alta: - Salaiset Kansiot (X-files) tv-sarja 1990-luvulla milteipä parodiaan saakka tutkivat hallituksen salaliittoja ufotutkimuksissaan.


Vuonna 1919 tapahtui muutakin: perustettiin Bauhaus -taideoppilaitoksen niin ikään Weimariin Saksaan, Joel Lehtosen romaani Putkinotkon metsäläiset ilmestyi, samoin kuin F. E. Sillanpään romaani Hurskas kurjuus. Pohjoisessa oli vallalla ankara realismi, naturalismi, ehkäpä juuri siksi koska olimme vasta itsenäistyneet, ja saaneet esimerkiksi äänestää, vaikuttaa asioihin, ettei arkielämämme olisi niin viheliäistä sietämättömissä oloissa puurtamista; mutta jotkin uhkarohkeat kurkottivat Georges Méliès nimisen hepun viitoittamana kuuhun...


Hän ohjasi elokuvan Matka kuuhun vuonna 1902, katso kuinka paljon tuo filmi on vaikuttanut esimerkiksi Smashing Pumpkins -orkesterin videokerrontaan. Mielestäni ns. hullujen tai maagisten tapahtumien pitäminen ns. hullujen kertomuksina, akkojen höpinöinä ei ole vesitystä. Kabinetin - sirkuksen - hullujenhuoneen tapahtumat [rikokset-murhat-huijaus] ei ole hullujen huoneen hourulan piipaa piipaa piripäitten sekoboltsien houretta, vaan totta. On itse asiassa pelottavampaa, eikä vesitystä, koska näiden hirveiden tapahtumien takia nämä ihmisraukat rauniot ovat joutuneet "hoitoon". Että on salaliittoja. Että virallisesti peitellään, tukahdutetaan, ja annetaan pahan jatkaa. Päästä puusta pitkälle.    


Mistä tunnen mä goottilaisen taiteen? 

1. Mene kirjastoon, ja ota hyllystä pikku kirjanen nimeltä Maria Gozzoli: How to recognize gothic art, Macdonald, 1978. Siellä on tuttuja kuvia: Chartres, Tower, Notre Dame, ja Venetsia. Bibliografiasta löytyy paksumpia opuksia. Sehän on sääli, että kaikki ovat vain työtätekevien kansalaisten selkänahasta revittyjä uskonnollisia rakennuksia, gobeliineja, patsaita ja maalauksia, ja vain miesten tekemiä. Näin ollen niistä puuttuu elämän kirjo, siksi Decamerone ja Canterburyn tarinat ens´alkuun antavat rehellistä kuvaa gotiikasta. Niissä ihminen on ihminen, niin hyvässä kuin pahassa, muttei niin yksipuolisesti yliluonnollisia höpötyksiä kuten edellä mainitut jähmeät veistokset jaa muu sälpä. Tutustu myös Päivi Setälän Keskiajan nainen kirjaan, ja myös Kaari Utrion kirjoihin, sekä faktaan että fiktioon. 2.


Tutustu myös 1900-luvun groteskiin gotiikkaan: Hannah Wilke, Barbara Kruger, Louise Bourgeois, Frida Kahlo, Kalervo Palsa, Francis Bacon, Merja Aletta-Ranttila, Andreas Alariesto joka on mielestäni erinomaista ja introverttiä porautuessaan ihon alle, yhteen yksilöön [ kuin malaria-hyttynen ] joka toimii katsojan peilikuvana, kipupisteenä, kankaana jolle tuska maalataan orvaskesiä myöten; kuin varhaisempaankin: Johann Heinrich Fuseli, Philip Otto Runge, Caspar David Friedrich, Francisco de Goya, John Runciman, William Blake, joilla enimmäkseen kauhua tuotti maisema symbolineen, luonto hurjine myrskyineen, jotka tekivät leskiä, upeine täysikuineen, mytologiat kannibaaleineen, jossa taide oli moraliteetti joka opetti ettei näin väärin saa tehdä, tabun käsittelijä, tai perverssit sisätilat, jonka rikkoo jokin outo peikko.


Kauhuromantiikkaa ja selittämätöntä groteskia on käyttänyt visuaalisessa taiteessaan myös mm: Fritz Lang, Arnold Böcklin, Alfred Kubin, Roman Polanski, Stanley Kubrick; esimerkiksi Polanskin elokuvassa Inho esitellään Hullu nainen ullakolla -tematiikkaa siirtäen mielen hajoamisen olohuoneeseen ja keittiöön eikä piiloon ullakolle, tai Kubrick joka toisti kylmäsi Hohdon hyytävän mielen maiseman, ja eristyneisyyden pelottavan talon ympäristöön. 3. Toinen, painavampi tapa tutustua gotiikkaan on marssia Tukholmaan jossa myytiin massiivista Rolf Tomanin johdattelemaa kirjaa GOTIK ( Könemann, 2000 ) vielä plastiikit päällä alle 13eurolla.


Messevä teos yli viisine satoine sivuineen porautuu niin goottilaisen kuvataiteen, veistoksien kuin arkkitehtuurinkin salaisuuksiin. Teos oli kylläkin ruotsinkielinen - mutta det gör ingenting, ajattelin muistellessani erästä lobotomiavitsiä. Vaikka kirja painoi kuin naapurin synti, ja kuvittelin kulkevani Via Doloroosaa puhelintolppa selässä.    


Mikä yhdistää goottien ja natsien yhteisen kirjasintyypin, fraktuuran? 

Gootit, goottilaisuutta harrastavat ja goottilaisten elokuvien rekvesitöörit haluavat vanhan ajan fontin joka on olevinaan tai on aidosti keskiaikaa, tai ainakin reippaasti viktoriaanista aikaa vanhempaa kirjoitustyyliä. Natsit jatkoivat vielä 30-luvulla fraktuuralla kirjoittamista, suomalaisissa dokumenteissa lähinnä 1800-luku oli fraktuuran aikaa virallisissa papereissa. Siksi esimerkiksi Sisu-pastilliaski on silkkaa gotiikkaa.. "Hitler julisti fraktuuran ainoaksi puhtaasti kansalliseksi leikkaukseksi ja vastusti groteskin käyttöä Saksassa. Myöhemmin hän muutti mieltään ja kielsi fraktuuran käytön, koska väitti sen olevan juutalaista alkuperää." Jan Bohman, Åke Hallberg: Graafinen suunnittelu, Gummerus 1988.


Kirjassa on präntättynä "Martin Bormannin vuonna 1941 Hitlerin käskystä levittämä kirjelmä" jossa ilmoitetaan kirjoitustavan olevan erheellisen saksalainen. Ilmoitusta ei oltu painettu goottilaisin kirjaimin... > Katso myös Sex Pistols elokuva... jossa tavataan "Martin Bormann"...... siellä minne natsit pakenivat eli Etelä-Amerikkaan...    



Miten kirjoittaa aito post-modernin ironinen goottilainen romaani? 

1700-luvun lopulta lähtien goottilainen romaani on ihastuttanut ja vihastuttanut kirjojen karjamarkkinoilla. Sitä on halventavasti pidetty alempiarvoisena - sekä naisten kirjoittamana että lukemana kirjallisuuden lajina, halpamaisena kauhuna, romanttisena viihteenä jopa pienen kauhu- ja fantasiagenren sisällä.  


Alun alkaen englantilainen kauhuromantiikka lainasi rekvisiittansa kaukaa barbaarisesta arkkitehtuurista, gotiikan kauden jyhkeiltä, majesteettisilta raunioilta, luostareista, tyrmistä ja linnoista. Suippokaarin ja korkein tornein gotiikka kohosi kaiken maallisen yläpuolelle.    


Mysteeri, groteski ja kauhu toimivat elementteinä, 

ettei lukija tuikkaisi kirjaa tuleen ts. ei heittäisi syrjään, tylsistyisi, nukahtaisi. Kirjasta on löydyttävä: [fanfaarit] hyvän ja pahan elementin kissa & hiiri -piirileikki, salaisia käytäviä, synkeitä loppumattomia kryptia, usean eri henkilön näkökulmasta kirjoitettuja viestejä [= kirjeitä sähkeitä ja päiväkirjan katkelmia], kahleita, miehiä [kreivejä, markiiseja, paroneita] joidenka pitkissä hulmuavissa mustissa hiuksissaan on valkoinen raita, synkeitä sukusalaisuuksia, outoja kirjelappusia, maanalaisia pakoreittejä, outoja ääniä, sadistisia munkkeja, kummallisia eliksiirejä, narisevia ovia, hulluja tiedemiehiä, lepattavia kynttilöitä, ullakolla kirkuvia hulluja naisia, rikottuja leluja, kirottuja tikareita, vaeltavia sieluja, seinäpeili johon voi upottaa kädet kuin vesipaljuun, kalpeita kasvoja, kiellettyä rakkautta, tipahtelevia kypäröitä, hengityksen höyrystyminen ennen niin lämpimässä huoneessa, salaisia laboratorioita, märkiä mutaisia kengänjälkiä, piilotettuja muotokuvia, noitien kattiloita, lötköjä, kaksoisolentoja, vaeltavia aaveita, iilimatoja, vampyyreita, hirviöitä, ihmissusia, mustia kissoja, zombieita, ghouleja, voodoonukkeja, liskonaisia, kärpäsmiehiä, cthulhuja, tappajatomaatteja, vrilejä, suuren oopperan kummituksia, ja ainakin yksi Candyman ja tapponukke Chuck.


Ja tietysti se linna = sukukartano, hotelli tai mielisairaala, tuo pahuuden hiukkaskiihdytin jonka sisällä pahuus kuplii, kohta yli kuohuen. Se voi olla myös "home sweet home" - joka kuitenkin on rakennettu pyhälle intiaanien hautausmaalle kuten Poltergeistissä


[ = > "poltergeistilmiö, parapsykologiassa tapaussarja, jossa kokijain mukaan toistuu selittämättömiä fys. ilmiöitä, kuten koputusääniä tai esineiden siirtymisiä, tav. tietyn henkilön läheisyydessä. Poltergeistilla, »räyhähengellä», on tarkoitettu ilmiön aiheuttajana kansanuskossa pidettyä kiusanhenkeä." CD-Fakta 2002, WSOY ],


jossa heti alkaa tapahtua kummia. Tärkeintähän on, että tämän kaiken boullabaisen keskellä päähenkilö - syystäkin - epäilee, onko hän tulossa hulluksi. = >> klikkaa tästä 15 sekunnin musiikkiraita Queen: I´m going´slightly mad.


Gotiikan genreen kuuluu niin "hyvää" kuin "huonoakin" kirjallisuutta. Itse en jaa kirjallisuutta näin kökösti, tutkimani kirjallisuus voi olla kiinnostavaa kirjallisuutta tai sitten ei. Populaarin plussaa on se että se on kaikille tasa-arvoisesti saatavilla. Rahvaan ei tarvitse matkata kauas ja tuhlata aikaa metsästääkseen haluamansa kirjaa.


Miksi minua inhottaa televisiosta tuleva saippua verrattuna romanttiseen kirjallisuuteen? Mielikuvituksen puute. Yksinkertaisesti.


Kirjan voi lukea ja kokea kuten haluaa, kun taas televisiossa jatkuvasti pyörivä sarja tappaa kaiken ajatuksen tapaisenkin. Mutta ehkä nykyaikana naisella jolla on sekä ura että koti hän ei voi valita hetkeä jolloin pulahtaa vaahtokylpyyn joko parodinen kauhuromanttinen [ Rouva Oraakkeli, Vainola, Rebecca ] tai eroottinen trilleri [ Basic Instinct, Body of Evidence ] jne. mukanaan, koska hänellä ei ole muka aikaa lukea, eikä uskalla ostaa romanttista kirjallisuutta jota kutsutaan myös harlekiini-kirjallisuudeksi tuon Harlekiini-nimisen kirjasarjan kirjoja tarkoittaen.


Eskapismi ei ole sallittua vaan tympeä maalaisproosaa joka on yhtä laveaa kuin kuolettavan tylsääkin. Mutta tv sarja joka tulee joka saatanan arkipäivä pakottaa naisen tv:n ääreen pienen pieneen eskapismiin.

= > Paul Verhoeven: Basic Instinct - vaiston varassa.


" faustinen ihminen, Goethen »Faustiin» viittaava, Oswald Spenglerin vaikutuksesta käyttöön tullut nimitys, joka tarkoittaa pysähtymättä etsivää, kaikkien rajojen ylittämiseen pyrkivää, äärettömyyttä tavoitteleva länsimaista ihmistä. " CD-Fakta 2002, WSOY            


Roskaromaanit? Mihin tässä maailmassa mennään kun tammikuussa 2005 tummelisarjassa Emmerdale käsite Romantic fiction käännetään suomeksi Roskaromaanit? Ai jai jai... Skarpatkaa nyt ihmiset vähän käännöstöissä ja arvotuksissa! Ei Emmerdale nyt ihan Decamerone ole!


Mistä muuten johtuu että Anni Polvan kirjat realismeineen ja haaveineen, sekä historialliset hyvin rakennetut romaanit uppoavat, mutten voi sietää katsoa saippuaoopperoita? Onko noissa jo parodiaksi ehtineillä halpojen pahvikulissien keskellä tyhjyyteen toljottavien aina vain samoja asioita vatvovien päivästä toiseen loputtomasti vuosista toisiin kaikkia tabuja rikkoen toimivat ihmiset lähikuvissa jähmettyvine kasvoineen iho paksun pakkelin alla jotenkin liian zombieta, elävää kuollutta, tyhjyyttä? Se, ettei siinä voi käyttää omaa mielikuvitustaan, joka on tärkeintä ns. romanttisessa viihteessä.


Nainen ei välttämättä ON/OFF -robottina halua virtuaalista seksiä jonkin kojeen kanssa, vaan eroottinen lataus toimii tuolla, vivahteikkaassa mielikuvituksessa, aistillisuuden valtakunnassa, joka on kevyt ja ylitse pursuava pakka raakaa silkkiä, jymisevä kauaskantoinen räjähdys, sitruunaperhosen lento, viiltävä terä, varpaillaan kävelyä jäisellä jyrkänteellä, syksyn kirpeys poskilla; tiedoksi vaan, suuremmassa sukupuolielimessä, eli aivoissa, ainakin naisilla.


Ja kuten Atwoodin kirjan päähenkilö kirjoittaa kirjailijana kirjan sisällä, kuinka hän tarkoituksella ei kerro hirveän tarkkoja detaljeja päähenkilöstään, johon jokainen nainen voisi lainata oman kasvonsa.. Atwood kirjoittaa muovailevansa kasvot kitistä, ja näin nyt menee ajatukset Golem -legendaan, kuinka savesta olento rakennetaan.


 = > Atwoodin erinomaisissa runoissa kerrotaan myös savinaisesta. Kun ajattelee vanhan ajan viihdyttävää saippuaa, kuten Dynastiaa, tulee ikävä. Siinä oli kuin ikivanhoista saduista karanneena ja arkkityyppien rasitus harteillaan - joita onneksi kannatteli osiltaan myös valtavat 80-luvun olkatoppaukset - paha äitipuoli Alexis. Tämä Joan Collinsin antaumuksella esittävä noidan kaltainen tiukka liikenainen, vallananastaja, kiero miestennielijä, aikuinen nainen tummat silmät ruskea tukka, Alexis, joka lojui vaahtokylvyissä nuorten rakastajien kanssa shamppanjaa juoden ja puhelimella bisneksiään hoidellen samassa. Ja kuviossa oli prinssejä, ruhtinaita, sheikkejä, kidnappauksia - ja niin ollen perus-romanttinen gotiikalla maustettu, jännittävä potpuri.


Kun Dallasin väriskaala ulottui paskanruskeasta paskanruskeaan, oli Dynastia helmeilevän hopeaa, kristallinkirkasta, kimalletta ja luksusta. Ja olihan Alexiksen päävastustaja, entisen miehensä nykyinen marttyyri-vaimokin nimeltään Krystle, siis kuin kristallia. Heidän keskellään oli kissanhännänvetoa, ja joskus kissatappeluakin jossa olkatoppaukset pursuivat ja hyvin, hyvin kookkaiksi föönätyt ja lakatut hiukset tärisivät ja toinen heitti toisen uima-altaaseen jne. Paha Alexis oli tummahiuksinen siis paha, mutta nimeltään androgyyni ja neutraali. Kiltti & hyvä Krystle oli tietysti vaalea. Kun taas Dallasissa vain sikojen kaltaiset vanhat äijät pyörivät räntsillä vaaleanpunainen iho hohtaen ja silmät pikkuriikkisinä valkoisten silmäripsien alla. Ehkä Dynastian miljöö - Colorado - selitti sinisen ja hopean jylhät goottilaiset sävyt väriskaalassa.      


Saippuaoopperat ovat selkeitä goottilaisia jatkumoita, joissa voi a) mitä tahansa tapahtua b) mitä tahansa tabua käsitellä. Sauppis voi kauhoilla mihin tahansa yliluonnolliseen suuntaan, fantasiaan, uneen ja takaumaan - vain käsikirjoittajat, budjetti ja aikataulut ovat rajana.    


Toisaalta hyvin paljon saippuasarjat muistuttavat antiikin tragedioita, kun kukaan ei tiedä ketä ja miksi. 90-luvun saippuaoopperassa Melrose Placessa kohde- ja näyttelijöiden ikärakenne muuttui, nuoreni reippaasti, ja tuli realismin pariin. Tai realismin ja realismin - aika absurdia menoa voi olla, ja mitä juonenkuvioita maailmassa onkaan on tässä sarjassa sitä käytetty semmoisenaan t eri variaatioina. Mielenkiintoisin hahmo on ehkä sarjan koulutetuin nainen, lääkäri ja psykiatri Dr. Kimberly Shaw joka itse on mielisairas, hänellä on persoonallisuushäiriöitä, ja hän on yrittänyt murhata mm miehensä.        


Hullu nainen on pelottanut ainakin Kotiopettajattaren romaanista lähtien, ja hän on varsin uskottava. Mielisairaala on paha paikka jonne laitetaan terve pariskunta - joka on Kimberlyä loukannut, nainen kun on nyt kyseisen hourulan johtaja...        


Mutta mitä on romanttinen kirjallisuus? 


Nostan esille kokoelmateoksen nimeltään Hertta - jokaisen pikkunaisen lehti VUOSIKIRJA 1969 painoksen, ja alan ahmia. Pienten lehtien kannet on piirretty romanttisiksi: niissä heterosuhteen toisilleen täydellisesti sopiva pariskunta kiiltää onnellisena; mies hiplaa naisen kaulakorua. Koska kannet ovat maalattuja hahmoja on samaistuminen lukijalle helpompaa. Hertta on tavallaan Sinä Minän, Reginan ja Suosikin hengenheimolaisia, jonka kohderyhmä on murrosikäinen tyttö, joka "elää joka solullaan mukana nykyajan rytmissä" kuten lehti markkeeraa, kun taas 13-vuotias lukija kertoo olevan "popista ja villistä menosta kiinnostuneen". Mikä ihmeen tarve tällä lehdellä on muokata tytöstä miestä tarvitseva, ja miehen kiinnostuksen ja katseen vuoksi kaikkensa ulkonäkönsä parantamiseen tähtäävä miellyttäjä??


Vaikka vuosiluku on 60-lukua on sillä paljon yhteistä nykymaailman kanssa - eivät naiset, edes hyvin nuoret murrosikäiset tytöt olleet ennen paremmin voivia ja itseensä tyytyväisiä olevia voikukan nyppijöitä, vaan heillä oli jatkuvasti ongelmia ulkonäkönsä kanssa. Lehdet koostuvat sarjakuvista, novelleista, lääkärinpalstoista, meikki- ja pukeutumisvihjeistä. LUKIJA-tytöillä on komplekseja, he punastuvat, ylösnouseminen on vaikeaa, SARJAKUVIEN ja NOVELLIEN tytöt kuitenkin ovat jo muuttaneet pois kotoa, ja asuvat boxeissa kämppäkavereitten kanssa, ja joutuvat välillä ylitöitten takia myöhästymään treffeiltä. Tarina loppuu 99% onnellisesti siveästi suudelmaan tai halaukseen. Kysymyspalstoilla taas lukijat ovat epätoivoisia minkä ikäisinä poikien kanssa voi olla silleen, ja milteipä jokainen kirjoitus esittää yllättävän seksuaalisen kokemuksen negatiivisena - tapauksena jossa poika lääppii ja tyttö joutuu pakenemaan.


Kun 15-vuotias lukija kysyy saako e-pillereitä hänelle vastataan, että tuskinpa noin nuori saa. Vaikka sarjakuvat, kansikuvat ja novellit tulvivat ällöttävän hygieenistä parisuhdetta jonka väliin ei nuppineulakaan mahdu - se on kaukana oikeasta elämästä. Maggien unelma sarjakuvassa brittiläinen konstaapeli univormussaan on sopivaa fetisisteille, mutta Maggie kirjoittaa erokirjeessään poliisilleen, ettei voi mennä tämän kanssa naimisiin, koska hänellä on menneisyys... Tämä tarina on siinä mielessä poikkeuksellinen - happy endiä ei ole. Tosin siihen viitataan jos Maggie palaa seudulle...

 

Hauskana yksityiskohtana on ihailijakuvat joissa poseeraa kauniit ihmiset: Peter Fonda Easy Rider -vetimissään, Catherine Deneuve ja Eero Raittinen. Harva muistaakaan kuinka uusi keksintö sukkahousut [ vrt. Pirkan niksit ] ovat, ja niinpä tämä lehti esittelee vihdoinkin yhden koon kaikille istuvat sukkahousut, joita paketista ottaessa ei tarvitse säikähtää koska ne näyttävät niin pieniltä ja ryppyisiltä...


Pelin säännöt nimisessä sarjakuvassa nuoret naiset - päähenkilönä on tummaverikkö - menevät baariin juomaan kahvia, ja ongelmana on miten saada pojat kiinnostumaan itsestään, ja miten pitää poikien mielenkiinto kun baariin astelee kilpasiskojaan joilla on lyhyemmät hameet.. Hirvein heistä on vaaleaverinen Bette Anderson, jota voi pitää samalla tasolla Sohvanvaltaajat komediasarjassa olevaa käsitettä Beverly Macca, jota naiset inhoavat ja miehet sanovat huh huh. Muissa tarinoissa tyttörukka pukeutuu bikineihin ja kiekistelee pihallansa, mutta naapurin viherpeukalo upottaa sormensa vain fiikuspurkkiin.


Goottilaisempaan kuvastoon pääsemme sarjakuvassa Rakkautta naamion takana, jossa on komeat vanhan ajan naamiaiset, ja ujo tyttö on pukeutunut upeaksi kuningattareksi. Naamio ja puku antavat mahdollisuuden muuttua toiseksi persoonaksi. Mutta Beth pakenee juhlista ennen kuin naamiot paljastetaan, ymmärtäen olevansa kuin Tuhkimo, ja suurimpana murheenaan on josko tanssittamansa kavaljeeri löytää toisen tytön! Romanttiseen kuvastoon kuuluu tietystikin vastakkaisen sukupuolen tapaaminen, tanssiaiset sinänsä on sopiva naamio tehdä tuttavuutta, tuon "ihanan" ja "ihmeellisen" kanssa. He siirtyvät terassille " jota lyhdyt valaisivat... " , ja suutelevat, ja Beth tuntee leijuvansa "tähtien joukossa... "


"Tämän herttaisemmaksi ei voi tulla!"

Jylhän lyyriset sarjakuvat versus 80-luvun perusgootit albumit

Jylhän lyyriset sarjakuvat versus 80-luvun perusgootit albumit 


Belgialainen Didier Comès on "graafis-runollisen sarjakuvaromaanin merkittävä kehittäjä". CD-Fakta 2002, WSOY Hänen albumeistaan iloksemme suomennettiin mm ihastuttavan mystiset Lumikko (1984) ja Sydänpuu, (1985). Nämä sarjakuvat ilmestyivät suomeksi samaan erinomaisen rock-musiikin kanssa, tuon tyylilajin jota goottirockiksi, ja raskaaksi rockiksi kutsutaan, mm: Lords of the New Church, Damned, Bauhaus, Sisters of Mercy.


Comes luottaa kiiltävän kaiken syövän mustan ja kaiken paljastavan lumimaisen valkoisen voimaan ja vuorovaikutukseen. Sitähän goottilaisuus onkin.  


Silence julkaistiin lintukodossamme 1986. Itse tarinassa leijuu mausteinen tuttu aura joka kierrättää uuteen uskoon teemojen Tuhkimo ja Eläinten vallankumous elementtejä. Graafisen sadun sankari on puhumaton poika Silence [ jonka nimikin tarkoittaa hiljaisuutta ] joka tulee hyvin toimeen metsän eläinten, mm kyykäärmeen kanssa. Häntä pidetään idioottina työmyyränä jota voi nöyryyttää, pilkata, pitää nälässä. Jos hän olisi tyttö olisin kääntänyt hänen nimekseen Hilja. Tämän tarinan goottilainen "linna" ( = eli pahuuden tiivistymä, pelottavin hiukkaskiihdytin joka voi räjähtää, ja räjäyttää viettimme valloilleen ) on noita-akan asunto keskellä metsää. Miljöönä toimii vanhaa aikaa elävä syrjäseutu josta kerrotaan kuvaavasti takakannessa: " Silence on mystiikan läpitunkema tarina takapajuisilta Ardennien vuorilta, jossa noituus ja taikausko vielä vallitsevat." Kirjan etukannessa Silence on narrin nutussa kulkusten helistessä joka askeleella - katsoen uhkaavasti syksyisten lehtien tanssiessa kuolemaa kohti.


Kaikki me jotka narrin nutussa kuljimme


Lue itse syvällisemmin narri-tulkintoja hulppeasta kirjasta nimeltä Ari Turunen: Hyvän ja pahan merkit eli taikauskoisten tapojen tarina, Atena 2002 - " narrinjuhla, keskiaikainen juhla, jota vietettiin joulun aikaan kirkoissa ja luostarikouluissa itämaiden narrikuninkaiden ja room. saturnalia -juhlien peruna. Juhlissa parodioitiin jumalanpalvelusta. Narrinpukuihin pukeutuneet osanottajat valitsivat narripiispan tai narripaavin, joka johti juhlia." - " Ranskassa farssinäyttelijät ja narriseurueitten jäsenet olivat usein naamioituja." -


" -- klovni, farssissa tai komediassa typerys, lurjus tai hovinarri. Klovnin varhaismuotoina pidetään mm. keskiaikaisen kirkkodraaman henkilöitynyttä Pahe-hahmoa ja commedia dell'arten Arlecchinoa. > Harlekiini, ital. Arlecchino, ransk. Arlequin, eräs commedia dell'arten koomisista palvelijoista, alk. yksinkertainen typerys, myöh. sukkelasanainen juonittelija. " CD-Fakta 2002, WSOY


Silence näyttää kannessa kostavalta pelle-pojalta, gootin arkkityypiltä mustine sekaisine hiuksineen ja korkeine poskipäineen. Mutta ihan tarun alussa Silence kirjoittaa ja ajattelee itsestään / itseään kolmannessa persoonassa. Ja hän kirjoittaa olevansa kiltti. Myös Alice Cooper puhuu Alice Cooperista kolmannessa persoonassa koska Alice on vaarallinen ja sitä paitsi hän on hengen tuote, häntä ei tavallaan ole olemassa. Hän on tosin enemmän kuin roolihahmo.


Mutta on ikävää, että roolihahmo jää päälle, kuten Anthony Perkins -nimisellä piinatulla näyttelijällä Psyko I-III, Intohimorikoksia yli parin kymmenen vuoden ajan. Toisaalta Bela Lugosi haudattiin hänen rakkaimmassa Dracula viitassaan. Voi olla, että Silencen rooli on olla kylähullu / idiootti / löylynlyömä - ympäristön painostava taakka harteillaan. Yhtä kaikki hän on normaalin tuolla puolen, viaton ja moraalin tunteva. Ja sukua kaikille meille omituisille, erakoille, persoonallisille, anarkistisille, surullisille toisinajattelijoille kuten Peppi, Saksikäsi-Edward, ja Willard.    

Minun kanssani ei bilailla!

Niin ikään makoisana goottivuonna 1986 ilmestyi kielellämme sarjakuva Enki Bilalin Unien vankila, joka on jatkoa vuosi aikaisemmin suomennetulle albumille Jumalaton näytelmä. " Enki Bilalin maailma on synkänoloinen." " Bilalin omaleimaisessa graafisessa tyylissä rähjäinen realismi liittyy suurellisiin fantasioihin. " CD-Fakta 2002, WSOY


Enki Bilal vie meidät tässä unien vankilaan, olemme futuristisessa vuodessa 2025, ja mitä ilmeisimminkin dystopiassa. Rähjäiset, visvaiset tulevaisuuden elementit ovat kybergotiikkaa, kaikki on ruostunutta, unohtunutta - kuten vanhemmassakin gotiikassa jossa keskiaikaiset rakennukset eivät ole kestäneet aikaa; vai ovatko ne goottilaiset elementit - paperiset kulissit - jotka eivät ole kestäneet aikaa, vaan hajoavat käsiin? Goottilainen "linna" on tässä tarinassa mielisairaala. Tarkemmin sanottuna Saint-Sauveurin psykiatrinen keskus [ > jonka nimi on huvittava: pyhimys -pelastus. hah! ]


Bilalilla on silmää gootti-naiselle - sankarillinen nainen näyttää hehkuvan, leijailevan irti papereista, hän hohtaa tuonpuoleista hopeisen sinistä valoa, hän on täysin kalpea, hänen huulensa ovat kauniin siniset, samoin hiuksensa, kyntensä ja silmäluomensa. Lieneekö ollut esikuvana Farescape -nimisen tv:n skifisarjan eräälle päähahmolle? Nainen erottuu selkeästi muista, likaisista tummista hahmoista. Tämä hohtava femme fatale on reportteri Jill Bioskop [ "La Femme Piège" ] joka kirjoittaa kirjoituskoneesta ja tietokoneesta kehittyneemmällä kyber-kirjoitusvempeleellä [script-walker] rähjäisessä lontoolaisessa hotellissa jossa kaikki on ihanasti rempallaan, kuin suoraan Sex Pistolsien ja vastaavien kiertueelta. Kylpyhuone on asumattomassa kunnossa. Kaihtimet ovat romahtamassa, vanhan ajan tupakkatuoli sirpaloituu. Kukaan ei välitä. Jos Silence on maaginen ja maalaisen rustikki musta-valkoinen elämys lumihiutaleineen ja lentävine pöllöineen, niin tämän Unien vankilan kyberpunkin sävel on haikea. Selkeinä väreinä on likaisen absintin vihreä ja puhdas sininen jotka korostuvat törkeän suttuisista tummista sävyistä. Tässäkin sarjakuvassa alaston mies on onnistuttu piirtämään sensuroidusti. Joka ruudussa. Se on kumma tabu; naisen riisuutumista kyllä piirretään kyllästymiseen asti sekä Silencessä että tässä, ja väkivalta on hyvinkin vastenmielistä, realistista, mutta miestä ei saa näkyä. Hoh hoijaa. Kylläpä väsyttää.



  

Kuka meille heittää unihiekkaa? 

Britti sarjakuvakirjailija Neil Gaiman on ilostuttanut ja hämmentänyt meitäkin Sandman -sarjakuvasarjallaan. "nukkumatti, unijukka, ruots. ja norj. Jon Blund, saks. Der Sandmann, eur. satuolento. Nukkumatti on 1600-luvun lopulta asti tunnettu satuhahmo, joka antaa lapsille makean unen." CD-Fakta 2002, WSOY





Sekä tietysti Alex Proyasin [ Dark City ] ohjaama The Crow, jonka alkuperäinen elokuvaversio on - pääosaa näytellyt Brandon Lee kuolee kuvausten aikana luoteihin. Makaaberiutta lisää elokuvan kantava voima: Crow on goottilainen hahmo joka tulee kostamaan haudan takaa. Useampikin yrittäjä on koittanut mustaa manttelia ylleen, muttei ole saanut samanlaista vastakaikua kuin Lee. Seuraavista elokuvista varsinkin The Crow II City of Angels on hyvin pelottavaa katsottavaa, kuin elokuvakamera olisi nauttinut reippaanlaisesti lsd:tä; pikanttina lisukkeena punkin kummisedän Iggy Popin roolityö. Itse Crow´tä näyttelee ihana Vincent Perez. Hänen roolityönsä häntäheikki-filosofina nimeltä Diderot leffassa Vapaamieliset on erinomaisen vetreä. Myös The Queen of the Damned / Kadotettujen kuningatar elokuvassa Perez veti goottiroolin vampyyrina. Samassa rainassa naispääroolin esittäjä Aaliyah kuolee kuvausten jälkeen lento-onnettomuudessa. Samoin Bela Lugosi Plan 9 from outer Spacen ja Vincent Price Saksikäsi-Edwardin aikana. Puhumattakaan Manaajan ja Ennustuksen kuvausten aikana tapahtuneista "onnettomuuksista" ja "kirouksista".    





Palaan taruun Crow; elokuva Witchcrow esittelee muusikon nimeltä Eric Draven joka nousee kuolleista tultuaan Crow´ksi. Tässä filmissä Crowin palsaa pitää yllään tällä kertaa Mark Dacascos, joka on tuttu meille mm Susien klaani -elokuvasta. Mukana on myös naispuolinen Crow, hyvä hyvä. Koko CROW-myytti syntyi J. O' Barrin käsistä sarjakuvassa The Crow. crow = suomeksi varis.    


Goottityttö Nemi ja muut mustanpuhuvat skandinaavit   


Kiinnostavin, modernein uusi sarjakuva tulee pohjoismaista sarjakuvasta: nimittäin goottityttö Nemi ja Seitsemäs kerros. Odotin kuin kuuta nousevaa Thomas Pynchonin romaanin suomennosta, mutta pettymys oli karvas. Sen sijaan Nemi ja Seitsemäs kerros olivat uutta, tuoretta kerrontaa. Vihdoinkin sarjakuvia tekee myös naiset ja tytöt, ja onpa jokunen heistä myös palkittu! Suomessa Naarassarjat -niminen albumiryhmä tulikin piiiiiiiiiiiiiiiitkään odotettuun tarpeeseen. Omia itsenäisiä albumeja tekivät gimmat, kuten esim. Kati Kovács jonka albumi mm Karu selli on herkullinen matkaa irvokkuuteen. Kovács sai Suomen sarjakuvaseura ry:n Puupäähatun vuonna 1999. Onnea!


Minä menin taas kerran taidenäyttelyyn, mitä teen yleensä ulkomailla matkustellessani turistina ja höyryävää kiinalaista purjokeittoa syöden, ja kuinka surullista on huomata taidehistorian lävitse kävellen kuten tässäkin galleriassa - mikä kun ennen vanhaan vain yksi sukupuoli sai maalata, opiskella alaa ja käydä gallerioissa! Siinähän on hukattu neron käyttövoimasta 50%. Suomalaiset naiset sarjakuvien ammattilaisina piirtäjinä saivat kritiikkiä - koska ovat kenties pohjautuneet realismiin. Hm. Toisaalta nämä tekijät kyllä antavat kyytiä fantasialle ja kertomisen keinoille, hyvä niin. Olen kyllästynyt katsomaan miesten tekemiä seksistisiä sarjakuvia joissa mies saa olla kuinka sika, ruma reppana baariin menevä työtä vieroksuva antisankari [ Aarne Ankasta Sokkeri-Sakarin kautta film noir-parodioihin ] tms. tahansa realistinen hahmo ts. miehen - siis oletetun lukijan - helposti samaistuttava, kun taas naisen anatomia ei näille pojille eikä papparaisraukoille ole tullut tuosta jatkuvasta tiirailusta tutuksi - naisen vartalo ei tosiaankaan ole piirroshahmo, hei sedät!, suosittelen lukemiseksi Anatomia.


Toinen asia sinänsä on Tom of Finlandin viiksekkäittn mutta paksuniskaisten ylpeiden upeitten homomiesten elinten milteipä humoristisella tavalla liioitteleva piirtäminen. Iloittelu!    


2000-luvulla perusgotiikkaa sarjakuvissa tarjoavat pohjoisen kimmat - tosi viileet skandinaavit Lise Myhre ja Åsa Grennvall Minulla on käsissäni Lisen upouusi sarjakuva-albumi Valloittava goottityttö Nemi / Kevät 2005 ( Egmont Kustannus Oy ) joka on vilpoisaa luettavaa tutuista tilanteista. Vaikka Nemi olisi kuinkakin ilkeä on hän rehellinen totuuksien laukoja - siksi häntä ei kannata palkata lastenvahdiksi eikä vaatemyyjäksi... Lorvimisen, oikeitten työpaikkojen välttelemisen, videovuokraamojen elokuvien kategorioitten uudelleen järjestelyn [ mm Taru sormusten herrasta on nyt osiossa dokumentit ja Alien IV komedioissa ] tequila-voittoisten hummailun ja Mayhem-konserttien kokemisen mestari on etu- ja takakansissa entistä seksuaalisempana, ensin ilkeänä lampun henkenä haaremiasussa, sitten tribaalitatuoinnit mieleen tuovana paholaisnaisena hiilihangon ja sarvien kera. Ennen kaikkea sitä oikeaa ( jumalaista Johnny Deppiä Mustan helmen kirous elokuvan upeassa merirosvoasussa ei löydy - vain tosielämän örkkejä joista aina paljastuu ensikiinnostuksen jälkeen jotain mätää - kuten Sinkkuelämää sarjassa ). Nemi lausuu tyynenä totuuksia tuopin ääreltä, eikä innosta meitä ketä hankkimaan lapsia, sydänsuruja tai avioeroa, anteeksi siis avioliittoa tietenkin. Leidillä on erinomainen musiikkimaku, ja sääli on ettei suomessa myydä Nemi-soundtrackejä. Seuraavan kerran kun menet Tukholman vanhaan kaupunkiin ja katsot sitä Lapin Kulta -tölkkien lävitse, älä tee niin vaan mene mukaviin kauppoihin, siellä on iät ajat myyty makoisia Nemi-paitoja ja onnittelukortteja - itsenäisille ja -ironisille naisille :)=  


Lainaan Ylioppilaslehti 3/2004 Gootit-numeron tekijän nöyrällä suostumuksella asiaan perehtynyttä Jemina Staalon Pohjoisen koleat gootit -artikkelia [kansikuvajuttua ja aukeamaa] joka ilmestyi goottilaisittain tietenkin perjantaina 13. päivä: "Itse odotan kuin kuuta nousevaa jatkoa norjalaisen Lise Myhren sarjakuvaan Valloittava goottityttö Nemi. Nemin seurassa paatuneimmankin irtonokka – mallia Mortiis – tipahtaa naurusta. Nykyiset pohjoisen goottitytöt panevat tu[u]lemaan, tulevat panemaan, sarjakuvissakin. Goottityttö Nemi on äärettömän hauska: hän itkee, kun lohikäärme-parkaa lahdataan sadussa ja jättää poikaystävänsä, kun tämä kehtaa tulla ihmisten ilmoille Phil Collins -t-paita päällä. Nemissä korostuu huumori ja hedonismi, onhan sinkku Nemi pimeyden kuningatar, kaikkien huomaama keskipiste, jonka ei koskaan tarvitse maksaa drinkistä ravintolassa, vaan miehet tarjoavat kilpaa. Tosin asiantunteva media surkuttelee, ettei Nemi ole undergroundia. Valloittava goottityttö Nemiä voi verrata toiseen aikalaiseen, ruotsalaisen Åsa Grennvallin parisuhdehelvetti-albumiin Seitsemäs kerros. Nemin painojälki on kostean kiiltävän mustaa, kaunista ja hypertarkkaa kuin nestemäinen kajal-ornamentti ikuisesti freshin, hikoilemattoman gootin valkoiseksi puuteroiduilla poskipäillä. Åsa Grennvallin musta jälki on dagen eller pari efter Tuska, tuhruisempaa, elämää ja kuolemaa nähnyt kajal-kynän jälki. Sellaisella parannellaan suurpiirteisesti maskia maanantaiaamuisin samalla kun parannellaan oloa kuppilassa. Grennvallin tarinassa korostuu väkivalta, suru, lohduttomuus ja arki, joka lyö talikolla päähän ja estää ihmistä olemasta luova. Yhteistä Grennvallin ja Myhren tarinoille on selkeä omakohtaisuus, aitous, into, katu-uskottavuus sekä tietysti goottinen aspekti, sanoma jota sietääkin levittää maailmalle. "


Gotiikka oli vihdoinkin takaisin naisten käsissä! Skifikirjakaupat ovat jo ikuisuuksia myyneet näpsäköitä Nemi-T-paitoja ja varsin pirullisia Nemi-syntymäpäiväkortteja - ne on tarkoitettu todellakin tytöille jotka haluavat pitää hauskaa ja ymmärtää hyvän goottirockin ja arkkitehtuurin päälle... Vaikka Nemi on haavoittuvainen krapulassa niin Grenvallin maailma on synkkääkin synkempi, realistisella tavalla. Nemi huitelee vapaana sinkkuna ilman kotiintuloaikoja mutta Åsan maailmassa parisuhde ahdistaa naisen persoonallisuuden nurkkaan. Nemi on jatkuvasti seksikäs, hehkuva, hauska, sanavalmis jne. sekä sankarin että samaistumisen malli - vaikkei hänellä näy juurikasvua, hän kyllä juo ja polttaa ja valvoo liikaa - ei hän ihan supernainen ole vaan aito ja arvonsa tunteva nainen paheidensa kera. Nemi tuli iloksemme perjantaisin helsinkiläisessä Metro-lehdessä vuonna 2004, sittemmin Ilta-Sanomissa, ainakin viime numerossa muuten niin maanantaina 2005.    




Lyhyt tarina maltalaisesta 

Italialaisen Hugo Prattin päähenkilönsä mukaan nimetty sarjakuva Corto Maltese on milteipä ainoa miehen tekemän sarjakuva jossa henkilöt ovat tasa-arvoisia: osa naisista on häilyvän film noirisia - ei tiedä, kummalla puolella he ovat - jos maailma on pakko jakaa mustavalkoisesti hyviin ja pahoihin roolihahmoihin.  


Pratt ei ole kirjoittanut epätasa-arvoista roskaa mitä tämä genre on ollut ikävä kyllä jo pullollaan, ainoa negatiivinen huomautus on Corto Maltesen sadattelu kun lastenvaunut kolhivat hänen koipeansa. Mutta kukapa työtön tekevä kulkuri ei raivostuisi kun valtavan kokoiset lastenvaunut tukkivat bussit ja vielä matkustavat ilmaiseksi etteivät kaikki maailman työtä tekevät nerot naiset mahdu matkalaukkuineen bussiin - vaikka he maksavat joka bussimatkastaan, toisin kuin kakarat, vaunut ja niitä työntävät äipät eivät maksa. Nainen voi olla tehnyt itsensä tunnistamattoman näköiseksi liikkuessaan miehen manttelissa ja ampua Cortoa, josta tämä kommentoi

" Hänen kaltaisensa nainen ei ammu harhaan... Hän halusi vaan antaa opetuksen. "  


Corton maailmassa voimme törmätä naiseen nimeltä Pandora. Kun taas Tintti sarjiksia lukiessa huomaa heti: nainen loistaa poissaolollaan. Kaikki tekijät, ammattilaiset jne ovat miehiä, poikkeuksena vuokraemäntä ja Bianca Castafiore. Noh, ainakaan naista ei ole halveerattu onttona pornoreikänä Tintti-sarjakuvissa, kuten muissa sarjakuvissa, olivat ne sitten valtavirtaa tai undergroundia.


Puhun tietystikin ajasta -1960-luvulta lähtien - jolloin näitä miespuolisia supersankari-hahmoja ei tehty kuin vain huumorimielessä ja gay-estetiikkaa painottaen, kuten komedioissa SNL tai Mad tv. Hugo Prattin luoma Corto Maltese Samarkandissa - niminen kohtuullisen kiehtovana vuonna 1988 [ >1988 päivänvalon saivat myös Saatanalliset säkeet, Ajan lyhyt historia ja Naisia hermoromahduksen partaalla.] lintukodossamme julkaistu sarjakuvaseikkailu rakennetaan niin kuin Herrasmiesliigan, eikun Helvetistän. Lukijaa rasitetaan viitteillä. Mikä on mukavaa.


Aivan tarinan alussa: " Niinpä! Edward John Trelawny.... lordi Byronin ystävä, lienee kätkenyt runoilijan Kreikan ajan "muistelmat" juuri tänne Rhodokseen, Kawaklyn moskeijaan..." Yksi goottilaisen seikkailun kiinnostava ambivalentti voima on arvoituksen ratkaiseminen. Kirjailija heittää meille sen - ei niin kuin leijonien tai kapisten koirien eteen, vaan kuin harsojen takaa kuiskaten, sormea koukistaen. Juuri niin, että kiinnostus herää ja nostaa suippoja korviaan.


Pratt sekoittaa ns. normaalia seikkailukertomusta mystiikkaan: me pääsemme Venetsiaan ja Samarkandiin jotka ovat olemassa kartalla ja historiassa. Eipä aikaakaan kun löydän käsilleni esitteen jossa on aikataulut Keski-Aasian vanhimpaan kaupunkiin Samarkandiin, Uzbekistaniin. Ja on hirveän hauskaa, kirjailijat ja löytöretkeilijät puhuvat näin toisilleen, vaikka välimatkaa on satoja vuosia.


Corto on gootahtava hahmo: itsenäinen vapaa pitkä tumma mies - korvakoruinen, merimiehen asuineen, pulisonkeineen, itsepäisine leukoineen ja jylhine kasvoineen kaikkineen, mikä on yhdistelmä siroa ja karskia. Ja mitä oudointa - Corton jättämä varjo on täysin valkea - myöhemmin hänelle kerrotaan: hukkaat varjosi. Ja Maltese on kohtaava puun jossa on outoja hedelmiä, joita ei voi syödä.


> kuuntele Billie Holiday: Strange fruit (Lewis-Allen) v 1956 ja tutustu vastenmieliseen yhdysvaltojen historiaan. Maltese tapaa ennustajan joka tietysti on Kassandra [ => " Kassandra, lat. Cassandra, kreikk. mytol. henkilö. Kassandra oli Troijan kuninkaan Priamoksen ja Hekaben tytär, jolle Apollon oli antanut ennustamisen lahjan voittaakseen hänen rakkautensa. Kassandran hylättyä Apollonin tämä muutti lahjansa kiroukseksi, niin ettei Kassandran ennustuksia Troijan tuhosta uskottu. Agamemnonin murhan jälkeen hänetkin surmattiin." CD-Fakta 2002, WSOY;


teinikauhelokuvien uuden aallon aloittanut Scream niin ikään pitää sisällään koululaisnäytelmän jossa Cassandra ennustaa... ] joka näyttää kreikkalaiselta jumalattarelta, jolla on mustalaisen röyhkeys katseessaan. " Mutta omituista, niinkuin tappaisit itsesi ilman että se olisi itsemurha!!! Kuin tappaisit oman kuvasi, kuin uusi Narkissos! " Kassandra sanoo arvoituksellisesti - ja tätä goottilaista kaksoisolennon teemaa on vilautettu pari sivua aiemmin - Cortoa luullaan joksikin toiseksi. [ Pidän siitä, että sarjakuvassa uskalletaan käyttää huutomerkkejä!!!!


Ns. vakavassa - lue kuolleessa - kirjallisuudessa huutomerkit ovat kiellettyjä interjektioiden ja injektioiden lisäksi. Niinhän sitä luullaan! ] Katsoin ikkunasta ulos, patio oli täynnä lunta, kutsuvaa, valkoista. Minä sisällä lämpimässä sarjakuvia lukien ja musiikkia kuunnelleen kahvikuppi kädessä ja töppöset jalassa. Hukkuen lumeen, unohdukseen. Sweet sweet.. Koska Kassandra ennustaa pelkästään onnettomuuksia ja hän on aina oikeassa Corto sanoo häntä vaikeaksi naiseksi. Epäilemättä. Corto seuraa salaa vierestä kun John Bull ja Marianne viihdyttävät sadistisia turkkilaisia, jotka pistoolilla kirvoittavat tanssimaan kuin ennen vanhaan rasistisissa länkkäreissä, kunnes Marianne aukoo päätänsä sanoen uniformupukuista kuvatusta alhaiseksi tomppeliksi, pelkuri raukaksi ja kurjaksi turkkilaispedoksi, ja lyö tätä poskelle - SLAP!- voimakkaassa kuvassa jossa he seisovat sivuprofiilissa. Seuraavassa ruudussa kookas everstin rumilus ottaa Mariannesta kiinni sanoen: " Minä en ole peto... Olen vain rakastunut! "


ja koska he seisovat tässä tangoasennossa he näyttävät sivuprofiilissa klassiselta kuvalta kaunottaresta ja hirviöstä, jossa prattmaisessa kultaisessa leikkauksessa nainen on vasemmassa alakulmassa kaunotar: siro, pieni, leveähelmainen kun taas oikean yläkulman täyttää kaljupäinen skrode paksuniska jossa on ripaus leijonaa / hirviötä. Samalla he näyttävät korttipelin osalta, ei välttämättä tarokkipakan, vaan tavallisten pelikorttien, vaikka niitä kääntää ylös alaisin on kuvio sama. Vai onko?


Yhdessä heistä muodostuu jin ja jang: * pimeä valo salaperäisyys aktiivisuus naiseus miehisyys yö päivä. Kun taas Kassandran ja Corton lähikuvissa valtasuhteet vuorottelevat, koska he ovat tasa-arvoisia.


Kun ilveilijä-seremoniamestari John Bull halveeraa Mariannea Corto kommentoi: " Ettekö jo lopeta karkeuksianne? " Mariannella on monta nimeä ja persoonallisuutta - onhan hän näyttelijä. Hän lyö Maltesea ja ampuu Johnia, vaikka oli vain tähtäävinään. " Mihinkä ampiaispesään olen pääni työntänyt? "


Corto miettii, eikä turhaan. Kun Corto sytyttää yön hämärässä odottaen savukkeen - on siinä samaa voimaa kuin Iggy Popin ehkäpä parhaimmalla mustavalkoisella 1990-luvun videolla Home, jossa on pimeä musta alku jonka rikkoo Iggyn sytyttämä tulitikku joka valaisee herran aika lailla elämää ja takahuoneita nähneet kasvot. Täydellistä. 

perjantai 1. marraskuuta 2024

Lukukeskissä 10/2024: Peter James: Tuskallinen opetus, Docendo 2024

Lukukeskissä 10/2024: Peter James: Tuskallinen opetus, Docendo 2024. Aloitin 21.10.2024 ehkä äänikirjana. Kääntäjä: Marja Helanen. Lukija: Martti Ranin. Alkuteos: Denial. Ilmestymispäivä: 21.10.2024. 

Mukavan häijyn musta #dekkari! Psykoilua Auringonlaskun kadulla... Ja jotain vallan muuta. Kustannusmaailmasta. 

Insestikuvaus oli liikaa, ei sopinut, sovi kirjailijan tyyliin eikä tapaan. 




Esittelyteksti

" Tekisitkö mitä tahansa rakastamasi naisen vuoksi?

Piinaavan intensiivinen ja yllättävien käänteiden täyteinen trilleri esittelee nuoren rikoskonstaapeli Glenn Bransonin, johon olemme saaneet tutustua paremmin Roy Grace -dekkarisarjassa.

Kun uransa ehtoopuolella oleva filmitähti Gloria Lamark tekee itsemurhan, on hänen poikansa Thomas surun murtama. Kuinka oli mahdollista, ettei äitiä pitkään hoitanut julkkispsykiatri Michael Tennent estänyt tragediaa? Tohtori Tennentille on annettava opetus.

Michael Tennent on puolestaan vastarakastunut, mutta hänellä ei ole aavistustakaan, miten vaarallinen romanssi voi olla – sillä sekä Michael että Thomas ovat valmiita tekemään mitä tahansa rakkauden ja rakastamiensa naisten vuoksi. Pian rikoskonstaapeli Glenn Branson työtovereineen joutuu selvitttämään epäilyttäviä, karmaisevia kuolemantapauksia.

Peter James on yksi maailman suosituimmista rikoskirjailijoista. Hän toimii läheisessä yhteistyössä Sussexin poliisin kanssa, ja hänen kirjojaan on kiitetty siitä, että ne tarjoavat ainutlaatuisen autenttisen näköalan nykyaikaiseen poliisityöhön. James on palkittu yli 40 kirjallisuus- ja äänikirjapalkinnolla, ja hänen kirjojaan on käännetty peräti 38 kielelle ja myyty jo yli 30 miljoonaa kappaletta. Erityisesti hänet tunnetaan Roy Grace -dekkarisarjasta, joka on tuttu myös Suomessa televisiosta. "



#PeterJames #Tuskallinenopetus #Docendo #DocendoKustannus #dekkarit #jännitys #trilleri #kirjahullunkirjahyllystä2024 #Kirjaploki #kirjavuoreni2024 #kirjavuosi2024 #kirjavuoteni2024 #storytel #kauhu @docendon_kirjat #docendonkirjat 

@storytel_fi

lauantai 19. lokakuuta 2024

Luetut kirjat 65/2024: Freida McFadden: Sarjamurhaajan tytär, Otava 2024 ⭐⭐⭐

Luetut kirjat 65/2024: Freida McFadden: Sarjamurhaajan tytär, Otava 2024 ⭐⭐⭐

Kääntäjä: Jussi Tuomas Kivi. Lukija: Anni Tani.

Julkaisupäivä: 04.10.2024.

Luin loppuun ehkä 19.10.2024. enimmäkseen äänikirjana kuuntelin kun istuin julkisissa kulkuvälineissä joissa mölisivät ja möykkäsivät kuin karjavaunussa nuo ihmiset jotka eivät lue. 

Eivätkä anna muiden lukea. Siispä #äänikirjat!


Kiinnostuin kirjailijasta, muut kirjat jonossa.


Tuore #sarjamurhaajakeissi mutta toisesta vinkkelistä. Tämän tyyppistä olen lukenut viime aikoina. Mielelläni. Aivan kuin genreä uudistettaisiin...


Spooky Season, Halloween, Samhain, Kekri, Spooktober 🎃 

Alkuteos: The Locked Door


Esittely:

" Hittikirjailijan veret seisauttava trilleri.

Kun Nora Davis teki 11-vuotiaana kotiläksyjä huoneessaan, hänellä ei ollut aavistustakaan, että hänen isänsä tappoi naisia kellarissa. Karmean totuuden alkaessa selvitä poliisi olikin jo ovella.

Norasta on sittemmin tullut menestyvä kirurgi. Hän elelee omissa oloissaan ja pitää perhetaustansa visusti salassa. Isä viettää loppuelämäänsä kalterien takana.

Sitten eräs Noran nuorista naispotilaista murhataan – tavalla, jolla hänen isänsä tappoi uhrinsa. Joku siis tietää, kuka Nora on. Joku haluaa, että hän joutuu vastuuseen tästä murhasta. Mutta ei Nora ole isänsä kaltainen. Poliisilla ei ole todisteita häntä vastaan.


Kunhan he eivät mene kellariin. " 


#FreidaMcFadden #Sarjamurhaajantytär #dekkari #jännitys #trilleri #kirjahullunkirjahyllystä2024 #Kirjaploki #kirjavuoreni2024 #kirjavuosi2024 #kirjavuoteni2024 #otava #otavankirjat #storytel #kauhu @otavankirjat @storytel_fi


" Yhdysvaltalainen Freida McFadden on aivovammoihin erikoistunut lääkäri ja kirjailija, jonka psykologiset trillerit ovat valloittaneet bestseller-listat niin Yhdysvalloissa kuin Britanniassakin. Kotiapulaisen käännösoikeudet on myyty jo 30 maahan ja siitä on valmisteilla Hollywood-elokuva. "


Suomennetut teokset

Kotiapulainen, 2023, Otava, suom. Jussi Kivi

(The Housemaid, 2022)

Eristysvanki, 2023, Otava, suom. Jussi Tuomas Kivi

(The Inmate, 2022)

Kotiapulaisen salaisuus, 2024, Otava, suom. Jussi Tuomas Kivi

(The Housemaid’s Secret, 2023)

Sarjamurhaajan tytär, 2024, Otava, suom. Jussi Tuomas Kivi

(The Locked Door, 2021)