keskiviikko 20. maaliskuuta 2024

Kirjat 2022: Zacharias Topelius: Morsian, ja muita kauhunovelleja, Faros 2013. Kotimainen kauhu

Kirjat 2022: Zacharias Topelius: Morsian, ja muita kauhunovelleja, Faros 2013. Kotimainen kauhu. Nyt yritän saada tämän luettua ja palautettua kirkastoon. Rakastan kauhuromantiikkaa, jo viidellä vuosikymmenellä, vai miten sitä lasketaan. Kotimainen harvinainen ja paheksuttu, tai vähätelty kauhu kiinnostaa myös. Pidän myös "akkojen tarinoista" eli meillä päin kyläyhteisössä oli tarinankertojia sekä naisia, jotka puhuivat hammajaisista, kummajaisista, etiäisistä, kreivin piruista. Ja miehet yrittivät heidät hiljentää. Huomasin jo vuonna 1988, että tarinankertojat ovat kuoleva laji, hiljennetty. Niin kuin kodit on ikeaistettu, muutettu persoonattomiksi. Viktoriaaninen aika ja 1800-luku sinänsä on minulle ollut kiehtovaa aikaa. Olen toki valikoinut. 

Jukka Sarjalan avauksen laitoin tähän kokonaan. Novelleja ovat ilmestyneet alunperin Helsingfors Tidningarissa 1840-luvulla. Mielestäni jatkokertomukset ovat jännittäviä, on ostettava uusi lehti seur pnä tai viikolla...


Tarinoiden ei tarvitse ollaan aina alushameen repivää eksploitaatiota eikä vaarnaa cleavigeen, vaan toisenlaisiakin sävyjä ja tunnelmia voi olla.

Edgar Allan Poen ensimmäisiä dekkareita ja kauhukertomuksia julkaistiin 1841 (Rue Morguen murhat) 1842 (Punaisen kuoleman naamio), 1844 (Varastettu kirje), kun taas Topeliuksen Yöstä aamuun ilmestyi 1843. 


#kauhukirjallisuus #kotimainenkauhu #kauhunovelli #kauhunovellit.


 https://www.instagram.com/p/CZZKyYJNCjg/?igsh=MTUycDU2bjM5YjBxcw== 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.