lauantai 16. maaliskuuta 2024

Luetut kirjat 25/2024 odotettu Martta Kaukonen: Sinun varjossasi, wsoy 2022 ⭐⭐⭐. Lukujonoon 16.07.2022. Enpäs löydäkään tästä kirjoitettua muistiinpanoa

Luetut kirjat 25/2024 : Uusia kirjoja julkaistiin eilen mm Nextoryllä sähkökirjoina mm odotettu Martta Kaukonen: Sinun varjossasi, wsoy 2022 ⭐⭐⭐. Lukujonoon 16.07.2022. Enpäs löydäkään tästä kirjoitettua muistiinpanoa. Välillä loppuu lukuaikapalveluiden tilaukset, välillä kirjat pitää palauttaa kirjastoon. Kaukosen trilogia kiehtoo, tämä on toinen osa. Kuin olisi jatkoa Leena Lehtolaiselle ja Anja Kauraselle. Auli Mantilalle myös. 

Teatterin ja elokuvien me too -keissit ovat inhaa luettavaa, tilastoa ja historiaa. Eikä niin kaukanakaan. Useampikin kirja lukujonossa, arvioissa, uutisissa kertoo näistä sikamaisista mies-neroista, jotka saavat rällätä miten lystäävät. Tai niin ainakin ennen. Myös arkipäivän seksismi. 

Minulla jäi tämä lukeminen kesken 2022, koska kirja piti palauttaa. Ja lukuaikapalvelu loppui. Tämä ei ole kuitenkaan ahdistavaa luettavaa, vaan romaani, dekkari, jännäri. Sellaisessa laatikossa josta on hyvä tutkailla. 
Maailmaa ja sen menoa. 

Ns miesnerojen temmeltäessä vapaasti kentällä on myös hylsyjä, apurahapäätösten hylkäyskirjeitä. Keihin sijoitetaan. Kenen taiteen kanssa otetaan riskejä. Koska Kiasman soolonäyttelyssä on ollut nainen, ja kuinka usein.

Kirja ei kuitenkaan ole raskasta kahlattavaa. Sinun varjossasi -nimi voi tarkoittaa sekä stalkkaajaa, vaanijaa, seuraajaa. Ja toisaalta myös toiseutta. Kun ne toiset ovat valokeilassa, ja minen. Kun sinulle jysähtää kaikki mahikset. 

On hyvä ratkaisu, että jokaisella kertojalla, ryhmän jäsenellä on oma äänensä, ääni. 

Sen sijaan taideskandaalia en näe suurena.

Ura. Ja sen tuhoaminen. 

Niin kuin Lupaava nuori nainen -elokuvassa tytön, tyttöjen opinnot, elämänhalu katkeaa, rikkoutuu pojan tekemän pahan vuoksi. 

Miten selvitä traumasta. Olen lukenut, katsonut paljon triggeröiviä teoksia, kirjoja, elokuvia, näytelmiä. Melkein biisejäkin. 

Olemme vuorotellen nykyajassa, ja takautumissa teiniajassa, tai nuorten aikuisten ajassa, juuri silloin kun pyritään teatterikouluun, Taikkiin, mihin tahansa seuraavaan pisteeseen. 


Taide-esineenä tämä kirja ei olisi spektri eikä rubikinkuutio, mutta lasinen, heijastava, vääristävä kylmä kuutio. 

16.03.2024.

Tämä(kin) kirja aiheutti monenlaista, vaikeasti paperille hahmotettavaa. Kun oli höllywoodin kulta-ajan alkua, niin naiset johtivat. Kun höllywoodi meni pörssiin, niin äiät valtasivat. Kapitalismi. 

Äijät valitsivat äijiä johtoon, ja casting meni paikoitellen r/iskausten kautta. 

Kun ajattelee 90-lukua, niin miten paljon pojan/poikien tekemä trauma vaikuttaa tyttöön, naiseen. Miten sekoittaa opiskeluihin hakemiset, työnäytteet, kaiken. Vuodeksi. Uusi yritys seuraavana vuonna. Ehkä. 





Kirjassa tärkeä kohta:

"Leikkasin päivän lehdestä jutun, jonka otsikko oli »Ohjaaja Marko Rouhiaisen uusin hemaiseva löytö viettelee Saiturin vaimossa», ja liimasin sen huolellisesti kirjan ensimmäiselle sivulle.

Ajatus siitä, että Minna olisi Rouhiaisen »löytö» ärsytti minua. Miesnäyttelijää tuskin kutsuttaisiin ohjaajan löydöksi. Tai oikeastaan kenenkään löydöksi. Aivan kuin Minna olisi vain haahuillut kadulla ja odottanut, että joku löytäisi hänet, sen sijaan, että hän oli ihan itse pyrkinyt ja päässyt Teatterikorkeakouluun.

Sana »hemaiseva» ärsytti minua vielä enemmän, mutta siihen – ja pahempiinkin määritelmiin – jouduin törmäämään vielä lukemattomia kertoja Minnan uraa seuratessani. »Sulotar», »tähtisilmä», »lumoojatar»,»säihkysääri», »povipommi».

Minna oli huikean taitava, suvereeni. Hän vaikutti omaksuneen vaivattomasti kaikki koulussa opetetut näyttelijän työvälineet. Mutta sitäkin enemmän hän luotti intuitioon.

Kriitikoiden oli vaikea myöntää, että Minna päihitti taidoillaan jopa legendaariset miesnäyttelijät, joita oli totuttu pitämään voittamattomina. "




MARTTA KAUKONEN

Sinun varjossasi


Esittelyteksti :

" Minä kerroin totuuden. Sinä et pyytänyt anteeksi.

Naisten ahdistelusta ei saa enää vaieta, julistaa pieni aktivistiryhmä. Mutta mikä hinta on oikeuden toteutumisella?

Taidehistorioitsija Annen luona kokoontuu ryhmä, joka suunnittelee #metoo-henkistä performanssia. Tunnettu näyttelijä Minna on kertonut julkisesti kokemastaan raiskauksesta, entinen kympin tyttö Suvi on eristäytynyt kotiinsa ja performanssitaiteilija Roni tahtoo viedä feminisminsä sanoista tekoihin.

Voivatko ryhmäläiset luottaa toisiinsa? Ajaako heitä oikeudenmukaisuuden jano vai kostonhimo? "



#sinunvarjossasi #sinunvarjossasiRomaani #kirjavuoReni2023 #kirjavuoteni2023 #books #reading #kirjat #lukeminen #lukujono2023 #lukukeskissä2023 #kirjavuosi2023 #kirjavuoReni2022 #kirjavuosi2022 #kirjavuoteni2022



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.