keskiviikko 6. maaliskuuta 2024

Luetut kirjat 20/2024: Lynn Messina: Murha paremmissa piireissä, Kustannusosakeyhtiö Aula & Co ⭐⭐⭐⭐⭐

Luetut kirjat 20/2024: Lynn Messina: Murha paremmissa piireissä, Kustannusosakeyhtiö Aula & Co, 2022 ⭐⭐⭐⭐⭐. Suomentanut Nelli Hietala. 

Englanninkielinen alkuteos A Brazen Curiosity, 2018. Kansi: Noora Karlsson. Julkaistu maaliskuussa 2022. 

Makea kirja! Ollaan vintage maailmassa, koreassa kartanossa, Agatha Christien ja Jane Austenin tyyliin. Austenismia on mm kuinka kuvataan ihmisen naurettavuutta, pöyhkeyttä, itserakkautta, röyhkeyttä, makaaberiutta ja luokkaa, etuoikeutettua asemaa. Christiemäisyyttä on murha kirjastossa, jossa älykäs orpo nuori nainen toimii kuten C.S.I. Tai Sherlock. Päähenkilö on myös hyvin Jane Eyre, koruton orpo, jonka täytyy tyytyä kohtaloonsa. Joka kuitenkin voi olla ihan kiva kun muistaa vain hyväksyä kaiken ja/tai olla hiljaa. 

Minua ei haittaa nämä viitekehykset ja (mahdolliset) pastissit. Päin vastoin, saadaan hyvinkin paljon irti. 

Romantiikan nälkäänkin on räätälintyönä kappa ylpeyttä ja ennakkoluuloa. 

Kauhuromantiikan ja gotiikan tekijät ja työt tunnetaan. 

Mainio kirja! Tekijän seuraavaa kirjaa luki joku metrossa intensiivisesti, niin päätin itsekin tarttua. Hyväntuulen kirja menneestä maailmasta. Cozy, cosy crime, leppoisat murhat, dekkarit.

Tämä on kuin ihana artesaanikonvehtirasia, jossa on tuttuja makuja, kuten ananasta, mutta myös uusia sekoituksia, merisuolaa ja suklaata, lohikäärmehedelmän kuivattua siivua, toffeeta ja chiliä, pikkuruisen. 



Kuvaus:

" Mukaansatempaavan historiallisen cozy crime -sarjan aloitus

Beatrice Hyde-Clare kutsutaan kasvattivanhempiensa ja -sisarustensa mukana Englannin järvialueella sijaitsevaan kartanoon. Viktoriaanista aikaa edeltäneen aikakauden tapojen mukaan kyseessä on parempien piirien tilaisuus, jossa naimaikäiset perilliset tapaavat toisiaan ja päätyvät mahdollisesti avioliittoon. Nokkela ja nopeaälyinen Beatrice ei mahdu tähän leikkiin, hän on 26-vuotiaana jo liian vanha, eikä hänellä ole tarjota myötäjäisiä.

Sateinen sää pakottaa kaikki viettämään aikaa yhdessä sisällä. Uuvuttavan illan jälkeen Beatrice vetäytyy huoneeseensa ja huomaa tarvitsevansa lisää luettavaa. Etsiessään kynttilän valossa kirjaa kartanon kirjastosta hän törmää hyllyjen välissä lojuvaan ruumiiseen. Beatricen yllätykseksi paikalla on myös nuori ja komea Kesgraven herttua, tavoiteltu poikamies ja raivostuttavan itsetietoinen ylimys. Arvovaltaisesti herttua julistaa kuoleman itsemurhaksi Beatricen painokkaista vastalauseista huolimatta. Sisukas Beatrice ryhtyy selvittämään hämärää kuolemantapausta, ja pian epäiltyjen listalla on koko seurue.

Murha paremmissa piireissä on herkullinen yhdistelmä perinteistä murhamysteeriä ja historiallista ajankuvaa. Lynn Messinan Beatrice Hyde-Clare ratkaisee -sarja yhdistelee taitavasti janeaustenmaista historiallista kerrontaa Agatha Christien Miss Marplen edesottamuksiin. Sarjan toinen osa, Jadetikarin arvoitus, ilmestyi syksyllä 2023. "


Lainaus kirjasta :

" Todennäköisesti pohatan onnistuminen päiviensä päättämisessä oli jännittävin asia, joka Vera-tädin lähipiirissä oli koskaan tapahtunut. Aikaisemmin tädin suosikkitarina oli se, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä huomattavan yläluokkaisen keikarin seurasta. Pahamaineinen keikari oli mies, jonka ivalliset huomautukset jättivät uhrinsa pökerryksiin päiväkausiksi. Vera-tädin onneksi suloinen tikli oli räpytellyt siipiään juuri, kun miehen kohtaaminen oli näyttänyt vääjäämättömältä. Lintu oli saanut dandyn huomion herpaantumaan, ja tuon lyhyen häiriön aikana Horace-setä oli viime hetkellä vetänyt vaimonsa sivuun kuin pillastuneen hevosen tieltä. "

”Luonnollisesti, neiti Hyde-Clare”, Kesgrave sanoi. Hänen ilmeensä oli yhtä huvittunut kuin hänen äänensävynsä. ”En odottaisi keskiverrolta nuorelta naiselta mitään vähempää. Kirjoitatteko itse omat vuorosananne vai noudatatteko rouva Radcliffen käsikirjoitusta?”

"Hän ei ollut vannoutunut goottilaisen romantiikan ystävä, mutta hän oli lukenut tarpeeksi tietääkseen, ettei sankaritar koskaan hyötynyt heittäytymisestä mielikuvituksensa vietäväksi. Bea veti syvään henkeä ja keskittyi. "

Eli gotiikan, kauhuromantiikan aloittajat ja pioneerit Horace Walpole ja rouva Radcliffe mainitaan. 



#LynnMessina #Murhaparemmissapiireissä #KustannusosakeyhtiöAulaCo #KustannusosakeyhtiöAula 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.