maanantai 15. tammikuuta 2024

Luetut kirjat 08/2024: Hester Musson: Finton Hallin arvoitus, Minerva 2024. ⭐⭐⭐⭐Tänään ilmestyi vaihteeksi uusi kirja, viktoriaanista jännitystä

Luetut kirjat 08/2024: Hester Musson: Finton Hallin arvoitus, Minerva 2024. ⭐⭐⭐⭐ Kääntäjänä Maikki Soro. Tänään ilmestyi vaihteeksi uusi kirja, viktoriaanista jännitystä. Luen sähkökirjana. 

Alkuteos: The Beholders. Ilmestymispäivä: 10.1.2024. Sivumäärä: 381. Luin 15.01.2023.

Tuoteryhmät: Dekkarit ja jännitys. Uutuudet. 


Alussa viehättävän viktoriaaninen kirja, näkökulma minä-kertojan, palvelijattaren, Harrietin, joka salaa kirjoittaa päiväkirjaa, siinä punajuurisäkin ja maitotonkan välissä. 

Hienosti, vienosti kuvataan talon emännän, Clara Gethin tyyntä katsetta ulos ikkunasta, hänen tuoksuaan. Hänen outoa käytöstään. 

Kiinnekohtina voi olla Kotiopettajajattaren romaani, Downton Abbey, Nuoren naisen muotokuva, Angelika, Kurjat ja mm Holtin kauhuromanttiset romaanit 80-luvulta, jolloin niitä luin, ja keräsin, ja kerään vieläkin. 


Sisältövaroituksena s/ksuaalinen väkivalta, ahdistelu. (Kun puolet on lukenut, eli 55%.)

Pienempinä teemoina patriarkaatin valta ja korruptio, niin politiikassa, alahuoneessa, tuomioistuimissa, sairaaloissa kuin poliisilaitoksellakin. Tarpeeksi etuoikeutetut miehet eivät kohtaa ansaitsemiaan tuomioita, vaan jatkavat hyväksikäyttöä. Köyhien, helposti korvattavissa olevien orpotyttöjen kohtaama vääryys. Eikä kukaan auta. Voi kertoa myös 2015 vuoden me too -liikkeestä. Kuinka vähän naisella on oikeutta, valtaa omaan vartaloonsa, koskemattomuuteensa. Nainen, jota ei kuunnella, jota ei uskota. Nainen, joka ei saa oikeutta. Kun aviomies voi julistaa naisen mielisairaaksi, ja sulkea laitokseen. 

Mitä vaihtoehtoja naisilla on, eri luokissa. Keneen voi luottaa. 


Esittelyteksti

" Viktoriaaniseen Englantiin sijoittuva mysteeriromaani täynnä yllätyksiä.

Nuoren palvelijattaren tarina vie syrjäisen kartanon pimeiltä käytäviltä viktoriaanisen Lontoon karkeille kaduille ja Old Baileyn oikeussaliin.

Eletään vuotta 1878. Nuori Harriet on palkattu palvelijaksi Finton Halliin, jonka isäntäväki vaikuttaa samaan aikaan sekä kiehtovalta että todella oudolta. Talon emäntä Clara Gethin laulaa lumoavasti, mutta ei vaikuta olevan lainkaan kiinnostunut pienestä lapsestaan. Herra Gethin on vaikutusvaltainen ja arvostettu parlamentin jäsen, jonka käytös kotona on kuitenkin kaukana kunniallisesta.

Vähä vähältä Harriet sukeltaa yhä syvemmälle Finton Hallin mysteereihin. Se, mitä hän saa selville, on paljon järkyttävämpää, kuin hän olisi voinut kuvitellakaan – ja uhkaa maksaa Harrietille hänen vapautensa.

Hester Musson kietoo lukijan taidokkaasti arvoitusten ja salaisuuksien verkkoon, joka pitää otteessaan viimeisille sivuille saakka.

Hester Musson (s. 1977) opiskeli englantilaista kirjallisuutta Bristol Universityssa ja hän on suorittanut draaman maisterintutkinnon Skotlannin kuninkaallisessa konservatoriossa. Finton Hallin arvoitus on hänen esikoisromaaninsa. "


#HesterMusson #FintonHallinarvoitus #kirjavuoteni2024 #kirjavuosi2024  #kirjavuoReni2024 #viktoriaaninen #jännitys #dekkari #rikosromaani #dekkarit #mysteeriromaani


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.