keskiviikko 3. tammikuuta 2024

Luetut kirjat 02/2024 : Stephen King : Holly, Tammi 2024. ⭐⭐⭐⭐Kingin kunkun kurkon uus kirja ilmestyi mm sähkökirjana tänään 03.01.2024

Luetut kirjat 02/2024 : Stephen King : Holly, Tammi 2024. ⭐⭐⭐⭐ Kingin kunkun kurkon uus kirja ilmestyi mm sähkökirjana tänään 03.01.2024. Kääntäjänä Ilkka Rekiaro. Nextoryltä taidan lukea kun BookBeat ilmoitti, että ilmestynyt mutta näkyikin vain äänikirja siellä. 

Sarjasta Bill Hodges & Holly Gibney. On mukava pakkaspäivä lukea rauhassa, kun valoisaa aikaa on muutama tiima päivässä. Kaamoksen aika, nääs. Vasta aloitin, ja aivan hirvittäviä hahmoja kyllä. Vähän tuli Pearl mieleen, eikun X. Ti Westiä, muttei tiwestiläisellä kulmalla vaan Kingillää. Että on senioripariskunta. Hirviöitä. Voivatko akateemikot emeriitat olla hirviöitä. 

Olen alkanut uudelleen lukea Kingiä. 80-luvulla luin myös englanniksi ja ruåtsiksi, sanakirjan kera, ja jos sanaa ei löytynyt, niin keksin sille suomalaisen merkityksen. Ehkä. Tuolloin ennen verkkoa oli mukavasti aikaa mm lukea, ja opiskeluun tahi kouluun tietty vaikutti hyvästi ;) 

Suomalainen kirjakaupan Thema-luokitus: Jännityskirjallisuus; Kauhu; Käännetty kaunokirjallisuus. 

Ilmestymispäivä 03.01.2024

#lukukeskissä2024 #kirjavuosi2024 #kirjavuoReni2024 #kirjavuoteni2024 #books #reading #kirjat #lukeminen #lukujono2024 #kauhu #StephenKing #StephenKinginHolly #Holly #Hollyromaani 

Tuotekuvaus

" Kun ikä ei tuo viisautta vaan murhanhimoa. Vetävän murhaviihteen epätodennäköisin sankari Holly saa vastaansa eläkeläispariskunnan, jonka kellariin kätketty salaisuus ei voisi olla lähtöisin kenenkään muun kuin Stephen Kingin kynästä.Yksityisetsivä Holly Gibney ei haluaisi ryhtyä etsimään kadonnutta Bonnie Dahlia. Elämässä ei ole siihen nyt hyvä hetki. Mutta jokin saa hänet muuttamaan mielensä. Eikä aikaakaan, kun tähtäimessä on epäilty, joka on vähintään yhtä omalaatuinen kuin Mersumiehessä ja Ulkopuolisessa lukijat hurmannut Holly itse. Kahdeksankymppinen professoripariskunta, hellästi toisiaan rakastavat Rodney ja Emily Harris, saattavat olla hirveintä, mitä kauhun kuningas on koskaan onnistunut kuvittelemaan.

”Hollyn piti olla sivuhenkilö, mutta hän varastikin koko show’n – ja sydämeni.” Stephen KingYhdysvaltalainen Stephen King (s. 1947), kauhun kuningas... "

Yhteiskunnallisesti romaanissa on mukana ameriikan pressanvaalien pelko, tuosta oranssista öyhöttäjästä sekä tyhmistä oikeiston seuralaisistaan, koronan kieltäjistä, maskittomista tyhjäpäistä. Paljon on kauhukuvia. 

Salaliittoteorioihin uskovia rokotuksista kieltäytyviä jotka kuolevat koronaan. 

Myös Juli Zehin romaanissa Yli-ihmisiä oli koronan ajan kaksijakoisuus, tosin Saksassa maalla ja kaupungissa, väljästi asuessa versus tiiviisti asuessa, harvoissa kontakteissa versus jokapäiväisissä lukuisissa kontakteissa. 

Kingin kirjassa koronaan ei usko trumpauttajan seuraajat, öyhöttäjät, oikeisto. 


Geriatriakauhua ja dekkaria, Netflixin aikakaudelta, ja koronan aikaan. Holly on kiinnostava yksityisetsivä, vaikka erehdyin luulemaan pitämään häntä paljon nuorempana. Hänen hihhulointinsa ei ole kiinnostavaa, mutta työmoraalinsa kyllä.

Myös akateemisesta kateudesta, latinan osaamisesta sekä kirjoituskursseista ja kirjoittamisen opettamisesta. Eri-ikäisten kirjailijoiden kohtaamisesta. Runouden tärkeydestä. Luen myös samalla John Ajvide Lindqvistin romaania Kultatukka, tähtönen, jossa myös nuoret tytöt kirjoittavat runoja. 


Ihan piruuttani lisäsin kuviin myös Suomalaisen suositukset mitkä osuivat aika lailla nappiin ja tappiin. Näin ne alkorytmit toimivat 😘


Luin loppuun 04.01.2024.

Laina kirjasta:

" Mutta Charlotte kuoli.

Innokkaana Trumpin kannattajana – kuten hän joka käänteessä tyttärelleen toitotti – Charlotte oli kieltäytynyt rokotuksista eikä suostunut käyttämään edes maskia. (Paitsi Krogerin marketissa ja pankin paikalliskonttorissa, joissa oli maskipakko. Charlotten niissä pitämä maski oli kirkkaanpunainen ja siinä oli kirjaimet MAGA, Make America Great Again.)

Charlotte osallistui itsenäisyyspäivänä neljäs heinäkuuta maskipakon vastustajien mielenilmaukseen osavaltion pääkaupungissa. Hän piteli koholla kylttiä, jossa luki MINUN KEHONI MINUN VALINTANI (mikä ei estänyt häntä vastustamasta aborttioikeutta). 7. heinäkuuta hän menetti hajuaistinsa ja sai yskän. 10. heinäkuuta hänet otettiin Mercyn sairaalaan yhdeksän korttelin päähän Rolling Hillsin hoivakodista, missä hänen veljellään meni hyvin… ainakin fyysisesti. 15. heinäkuuta Charlotte yhdistettiin hengityskoneeseen."


Kingin loppusanoista:
" Huomattava osa Yhdysvaltain väestöstä vastustaa rokotuksia – ei kuitenkaan enemmistö, voin helpotuksekseni sanoa. Heistä voi tuntua, että Hollyn läpi jatkuva koronateema on saarnaava (sellaisesta fiktiosta, jota tavallaan rakastan, käytetään termiä soapboxing, joka tarkoittaa eräänlaista palopuhetta). Tässä ei ole kyse siitä. Minusta fiktio on uskottavimmillaan, kun se elää todellisen elämän tapahtumien rinnalla, todellisten henkilöiden. - - " 













Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.