sunnuntai 10. tammikuuta 2021

2013, 2021: Pohjoinen ulottuvuus kirjamessuilla ja syksyllä 2013

Päivi Alasalmi: Joenjoen laulu. Syksyn merkittävin kirja. Ugh. Olen puhunut. Olen mainostanut.


Viimeinen saamelainen. Saako Saamenmaan ulkopuolinen tehdä kirjan?




Ante Aikio: Aigi, Jänkäjärven syöverit. 

Lapin Kansan juttu ( linkissä ei toimi ) Goranus fb linkissä  :
" Goranus Oy on yritys, joka on syntynyt syvästä kunnioituksesta sekä ylpeydestä saamelaista muinaisuskoa kohtaan. Yrityksen perusta on saamelaisen mytologian saattaminen kaikkien ihmisten tietoisuuteen. Kuvaus
Ikiaikainen saamelainan mytologia vaipui melkein kokonaan unholaan muutamia vuosisatoja sitten. Vanhaan muinaisuskontoon, uskomuksiin ja tarinoihin liittyi useita saamelaisia hahmoja, jotka esiintyvät lukuisissa tarinoissa koko saamelaisalueella. Nämä hahmot on nyt herätetty henkiin.
 Saamelainen Ante Aikio on yhdessä taiteilijoidensa kanssa luonut ilmentymät hahmoille, jotka esiintyvät myös hänen tulevissaan kirjoissaan. Suurin osa hahmoista saa nyt ensimmäisen kerran kasvot ja olemuksen - vuosisatoja eläneiden tarinoiden jälkeen. "



Pohjoinen ulottuvuus kirjamessuilla ja syksyllä 2013:



  
                                                       







( sks linkki ei toimi enää )
RITVA KYLLI: Saamelaisten kaksi kääntymystä
Uskonnon muuttuminen Utsjoen ja Enontekiön lapinmailla 1602–1905


Tutkimuksessa käydään läpi Suomen Lapissa eläneiden saamelaisten uskonnon muuttumista luonnonuskosta kristinuskoon ja 1800-luvulla edelleen lestadiolaisuuteen. 1900-luvun alussa oltiin varsin yllättävässä tilanteessa: aiemmin pakanallisena pidetyn pohjoisimman Lapin asukkaat kävivät ahkerasti kirkossa, kun eteläisempi Suomi alkoi osoittaa jo maallistumisen merkkejä. Miten tähän tilanteeseen oli tultu?

FT Ritva Kylli toimii yliopistonlehtorina Oulun yliopistossa ja on tutkinut mm. saamelaisten historiaa uskonnollisen maailmankuvan muuttumista ja kulttuurien kohtaamista Suomessa.
 Sisällys (PDF, 51 kt)
Nidottu. 318 s.
ISBN 978-952-222-349-4
Kirjastoluokka: 92.89
Historiallisia Tutkimuksia 259
Julkaisuvuosi: 2012

jos tämä sanaristikko EI ole rasistinen, niin ilmoittakaa minulle. Kuvattu 18.10.2013, metro-lehti




ja tuubissa:


Kirste Aikio ja Suvi West
MÄRÄT SÄPIKKÄÄT: SAAMELAISTEN KÄYTTÖOPAS
Manuaali pohjoisen matkailijalle, selviytymisopas seikkailijalle ja syväsukellus alkuperäiskansalliseen Saamenmaahan. Märät Säpikkäät -sketsisarjasta tutut Aikio ja West esittelevät saamelaiskulttuuria kepeän itseironisella otteella. Haastattelussa mukana myös kirjailija Esa Salminen.



Ilkka Auer ja Antti J. Jokinen
KALMATTAREN KIROUS
Myyttinen Pohjola samaanisotureineen ja kalevanpoikineen herää henkiin. Kirjailijan ja elokuvaohjaajan yhteistyönä syntynyt romaani on Nicholas North -fantasiatrilogian avausosa. Siitä on suunnitteilla myös elokuva

Etno soi! Nilsa Aslak Valkeapään jäljillä

Reitarin färikäs muistipeli

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.