maanantai 11. tammikuuta 2021

Stieg Larsson ja Tapaus Lisbeth, keskiviikko 17. syyskuuta 2014

Goottityttö Lisbeth Salander on upea hahmo kantaaottavassa pohjoismaalaisessa dekkarikirjallisuudessa - ja laajemmaltikin. Nuori, kaltoin kohdeltu nainen nousee kostamaan... Mustaan nahkaan ja lateksiin pukeutuva Nemesis, koston jumalatar toimii hakkerina kuten Matrixin Trinity. Skandinaavisena hän on suoraa jatkoa sankareille Peppi Pitkätossu ja Ronja Ryövärintytär. On hänessä myös pikkusen niin ikään kansallissankari kitaristipeikko Dregeniäklin :) Ja Marilyn Mansonia ja Sid Viciousta... Ei hän täysin aukoton hahmo ole, itse olisin kirjoittanut Lisbethin selkeästi henkeen ja vereen kasvissyöjäksi, jopa sveduvegaaniksi ;) Ennen kaikkea hän ei olisi missään nimessä känynyt mäkkärissä - korkeintaan vain pommi-iskussa ja hirttämässä pellen.. Jos Lisbethin on pizzan lisäksi pakko syödä roskaruokaa hän kävisi tietenkin ruotsalaisissa hampurilaispaikoissa. Koska kirjailija Larsson oli itse henkeen ja vereen humaani, humanisti, kommunisti ja omasi kaikki oikeat arvot, ja uskalsi kritisoida eriarvoista yhteiskuntaa, niin totta kai hän tiesi kuinka vastenmielisen historian mäkkäri omistaa - niin eläinten- kuin ihmistenkin oikeuksia ajatellen. Puhumattakaan kuinka mäkkärin lehmät ovat tuhonneet sademetsiä jotka ovat muutettu alueiksi joilla lehmät käyskentelevät ennen kuin ääliöt ne syövät. Ja vaikka kustantaja olisi kuinka ääliö tahansa, niin kirjailija ei saa antaa periksi, vaan pitää kantansa. 

Ennen kaikkea bi-seksuaalinen, juureton, yksin pärjäävä, ei oikeastaan kehenkään luottava asperger-tyttö ( milteipä autistinen ) Lisbeth on kaltoin kohdeltu, niin kotona, kuin tilastoissa joita eri instanssit keksivät. Ihminen ei ole sama kuin potilaskertomuksensa. Larsson osuu arkaan paikkaan kritisoidessaan kotomaatansa kansankotia - kuinka sote on myös täysin korruptoitunut. Jos Lisbeth on alun alkaen erinomainen hakkeri, hän olisi jo aiemmassa vaiheessa hakkeroinut itsenä esim. pankin, sossun yms tiedostoihin, eikä hänen olisi tarvinnut tehdä nöyryttäviä asioita - tämä olisi tietenkin ollut tylsää.. Vastenmielisimmillään Larsson paljastaessaan kuinka häiriintyneitä ihmisen mielenterveydestä päättävät ihmiset ovat. Ei tuo ole mitään uutta, suomessa lastenraiskaaja psykiatri sai jatkaa toimessaan - koska kaikki asiakkaat olivat AIKUISIA... hyi olkoon. Nämä tilastot ja ihmiskohtalot eivät oli pelkkää dekkareita, fiktiivistä viihdettä, vaan myös osin totta. Korruptiota sotessa - miten sitä aletaan tutkia? Suomessa käräytetään vain valelääkäreitä. Poliisien tekemät raiskaukset ovat myös osuneet silmään tilastoissa. Miten on tilastojen ulkopuolla?

Tärkeintä Lisbethissä on se, että hän pärjää. Mutta millaisilla muistoilla? Miten hän saa unta? Miten luottaa ihmisiin? Siksikö yhden illan suhteita?

On harmi, että Larssonin teossarja jäi kesken...

keskiviikko 17. syyskuuta 2014

Stieg Larsson viralliset sivut 

Stieg Larsson wiki Eva Gabrielsson wiki 

Expo tänään: Stieg Larsson 
Exposta lisää


Miehet jotka vihaavat naisia wikissä

Hela Sverige - Artister mot nazister ("All of Sweden – Artists Against Nazis" ):  linkissä


Lisbeth Salander ♥ Noomi Rapace ♥ The Girl with the Dragon Tattoo ! / Enjoy the Silence

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.