maanantai 1. heinäkuuta 2024

Juhannus jatkuu! John Ajvide Lindqvist: Veteen kirjoitettu, Gummerus 2024. ilmestyi tänään 01.07.2024

Juhannus jatkuu! John Ajvide Lindqvist: Veteen kirjoitettu, Gummerus 2024 ilmestyi tänään 01.07.2024 kirjojen suoratoistopalveluihin eli lukuaikapalveluihin. Luen sähkökirjana Storytelistä. Fyysisen kirjan voin ostaa kun saan säästettyä rahaa. Tätä kirjailijaa lukee mieluissaan ja kauhuissaan. Hän kuljettaa lukijaa ääripäihin. Eikä matka ole paha. Sarjan nimi Julia Malmros. Suomentaja Laura Kulmala.


Juhannus jatkuu! Helan går! Kuinka mukavaa on lukea vaihteeksi vegaanin kirjan hahmon ajatuksia. Kuinka kaunis on juhannuksen vegaaninen tai kasvispohjainen ruokapöytä uusine perunoineen ja tilleineen, jotka nousevat omasta maasta. Kirjan alussa suhtaudutaan ironisesti perusruotsalaiseen juhannuksenviettoon, mutta onko se aitoa, vaiko vain järjestetty turisteille, työkolleegoille jotka tulleet eri kulttuureista. Juhannusta viettämään. Nuoriso kokee höpsöttävien aikuisten piiritanssin nyt aina nolona, popkulttuurilukija tuntee Midsommar ja Uhrijuhla -vibat. 

Ekologiset kysymykset ovat läsnä, hahmojen ammateissa. Kirja on omistettu rakkaalleen, Marc Almondin lyriikkaa lainaten. Vasta kirjan aloitin.


#JohnAjvideLindqvist 

#kirjavuoteni2024 #kirjavuoreni2024 #kirjavuosi2024 #JuliaMalmros1

#jännäri #dekkari #rikoskirjat #juhannus #midsommar #skandidekkarit


Ruotsinkielinen alkuteos Skriften i vattnet, 2022 Ordfront.

Säkeet Pär Lagerkvistin runosta suomentanut Viljo Kajava.



Esittelyteksti: 

" Palkitun kirjailijan huippusuosittu rikostrilogian avaus. Menestyskirjailija Julia Malmros ryhtyy kirjoittamaan jatkoa maailmankuuluun jännityssarjaan. Taustatutkimusta tehdessään hän tutustuu salaperäiseen krakkeriin Kim Ribbingiin.


Juhannusaattona asemiehet tulittavat Julian lapsuudenystävän Olof Helanderin seuruetta.Vain Helanderin tytär selviää hengissä. Julia ja Kim alkavat tutkia tapausta, ja Helanderin liiketoimien perkaaminen johtaa Tukholman saaristosta Kiinaan, Kuubaan ja Norjan öljynporauslautoille.


Loistava trilogian avaus oli Ruotsissa välitön myyntimenestys ja ehdolla vuoden 2022 parhaaksi rikosromaaniksi. "



Lainaus kirjasta:


" Hän vihaa teennäisen hyväntuulista tunnelmaa ja vieraiden kohteliaisuudesta esittämiä kysymyksiä, ja hän oli vähällä kuolla ällötykseen nähdessään aikuisten hyppelehtivän hiprakassa kotitekoisen juhannussalon ympärillä ja opettelevan ”tyypillistä ruotsalaista piiritanssia” nimeltä Pienet sammakot, ja häntä kuvottaa, että pöydässä on lihaa.

Ennen kuin vieraat kävivät pöytään, Astrid otti liharuoista kuvan ja laittoi sen Instaan tekstillä ”Midsummer is murder”. Hänellä on runsaat neljätuhatta seuraajaa, ja hän julkaisee kuvia, lyhyitä videoita ja tekstejä veganismista ja eläinten oikeuksista."



Juonipaljastuksia, koska eihän kirjaa voi käsitellä ilman, että...


Lainaus kirjasta s. :
" Ammuskeluja tapahtuu lisää. Ehkä teoilla voisi olla yhteys Perusruotsalaisiin. Julia oli jo pitkään suunnitellut käsittelevänsä kasvavaa äärioikeistolaista puoluetta jossain romaanissaan, mutta toistaiseksi se ei ollut ikinä sopinut juoneen. Nyt saattaisi sopia.
Julia naputti pöytää. Hän oli tehnyt melko paljon taustatutkimusta pystyäkseen kirjoittamaan Lisbeth Salanderin turvakotikohtaukset. Kenties siitä olisi hyötyä. Hän voisi lisätä tarinaan kunniaväkivaltaa pakenevia naisia käsittelevän sivujuonen. Aihe oli arka, mutta siitä voisi saada jotain irti. "




Kirja kulkee mainiosti keskustellen Millennium-trilogian* ja nykyaikaisen dekkarikustantamisen kanssa.
Ikään kuin peilikuvana. Myös äärioikeistoa ja muita uusnatseja, rasisteja käsitellään kuten myös Stieg Larssonin romaaneissa*, fiktiossa sekä antifasistisissa lehdissä, faktana.

*)= Stieg Larssonin Millennium-saaga, trilogia:

Miehet jotka vihaavat naisia, 2005, ilmestyi suomeksi 2009.

Tyttö joka leikki tulella, 2006

Pilvilinna joka romahti, 2007.

Oikeaa naisvihaa on, että trilogian ykkösosa Män som hatar kvinnor ( Miehet jotka vihaavat naisia ) on käännetty englanniksi The Girl with the Dragon Tattoo, tekorankka nimi, joka on niin nynny nimi, jossa nainen on tyttö, joka on tirkistelyn kohteena. Hot Goth Girl


Mutta onko Veteen kirjoitettu romaanin orpo Astrid e-girl, kuten nykynuoriso, kirjailija John Ajvide Lindqvistin mukaan, sanoo, kun e-girlin skaala ulottuu grungesta punkkareihin ja skeittaajiin. Vai onko Astrid emo, tai gootti.




Lisää juonipaljastuksia...

Romaanissa on eräänlainen Fight Club. Toki Lisbeth Salanderkin nyrkkeili, mutta Kim etsi pimeästä verkosta paikallisen " Fight Clubin ", elokuvan ohjasi David Fincher v. 1999, ja Fincher ohjasi myös The Girl with the Dragon Tattoo leffan joka on osin toimiva noir, osin amerikkalaista vesitystä, koska alkuperäisen, ruotsalaisen leffan ruotsalaiset päänäyttelijät ovat korvaamattomia, ja tekivät niin mieleenpainuvat roolityöt, ettei siihen kuka tahansa starba pysty. Kävin taannoin Michael Nyqvistin haudalla, ja oli tosi surullinen olo. Kuinka nopeasti hän jätti meidät, mutta saappaat jalassa. Mickey piti tulla Hgin kirjamessuille, mutta ei päässytkään taannoin. Minulla taitaa olla pari hänen kirjaansa. Voiko Kimpassa elokuvan jatko-osan katsoa, en ole varma.



Kun alkup. Millennium -trilogiassa päähenkilöt olivat tavallaan polyamorisia, tai ainakin useammassa suhteessa, niin Veteen kirjoitettu -dekkarissakin on vapaita suhteita.


Miten hakkerihommat tai krakkerituunit ovat muuttuneet sitten Stieg Larssonin kirjan kirjoittamisen, julkaisun aikoihin - marraskuussa tulee kuluneeksi 20 vuotta hänen kuolemastaan. Voiko siitä olla jo niin kauan?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.