keskiviikko 8. marraskuuta 2017

Mihail Bulgakov: Saatana saapuu Moskovaan, osa 6. Kansallisteatterin bloggariklubi 21.8. ja teosesittely 4.9. muistiinpanoja

Mihail Bulgakovin romaani avautuu yhä uudelleen, tällä kertaa epäilyttävän ajankohtaisena eli fake news, valeuutiset. Kirjassa voidaan pokkana väittää ettei mitään merirosvoja ole koskaan ollutkaan eikä Karipian saaria... Luin tuota kohtaa taannoin ratikassa ja tyrskin ääneen kohtaa, jossa Karibianmeren saaria & merirosvoja ei ole olemassa - mikä hirveä yhteys siihen päivään ja Irma-hurrikaaniin. 

Samassa kirjassa paikallaiset ja ulkomaan elävät keskustelevat dialogia, onko se ja se mielikuvitusolento ollut todella olemassa. Samalla ihmettelin, miksei kirjasta ole tehnyt sarjakuvaa, graafista suurta sarjakuvaromaani, absurdeista yksityiskohdista...

Saatana on aiheuttavinaan pahaa, mutta saakin aikaan hyvää... Hän luo kaaosta, mutta pistääkin asiat paikoilleen, ja kaikki on jetsulleen. Asiat jotka ovat normaali-ihmisille peruuttamattomia. Minkälaiset ovat Faustin sopimusehdot, miten eroavat esim. Postin työehtosopimuksista?

Bulgakovin romaani avautuu ja kiemuroi myös hypertekstinä, ja tulee muistumia, kun rapakon takana juustonaksun hajuinen tai värinen ns presidenttikokelas lupasi maat ja mannut. Pistää putkiä täyteen ja muurit nostaa, kasvattaa, rakentaa. Liittymiä myös Tohtori Caligarin kabinettiin, kun 1920-luvun saksaan, keskelle upeaa Weimarin iloista ja vapaata aikaa, ilmestyy humpuukimestari, hirvittävä marionettien vetelijä Caligari, ja näin ennakoi 1930-luvun hitleriä. Teemalta on tullut doku Caligarista Hitleriin, joka on tärkeä myös kirjana. Olen omistanut sen 1980-luvulta lähtien. Muistan ehkä ulkoa, mutta en taikavarvuillakaan osaa suunnistaen löytää sitä kirjahyllyystä.

Mutta mustan magian asiantuntija, professori Woland ei ole tyranni, vaan kissan liukas seremoniamestari


Saatana saapuu Moskovaan romaanista kohtia:


Mihail Bulgakov: Saatana saapuu Moskovaan, osa ties mikä.

Bloggariklubilla perehdyimme Kansallisteatterin versioon kirjasta. 

Näytelmän nimi on Mestari ja Margarita.

Saatana saapui bloggariklubille ja ohjaaja kertoo, miksi


Ohjaaja Anne Rautiainen: Saatana toimii ihmiskunnan peilaajana näytelmässä Mestari ja Margarita. Syksyn bloggariklubi  alkoi Kansallisteatterin uumenissa 21.08.2017. Mihail Bulgakovin klassikkoromaani, kulttikirja, rakas lempparini Saatana saapuu Moskovaan on saanut uudet kannet pokkariversiossa. Ohjaaja Rautiainen halusi näytelmän nimeksi Mestari ja Margarita, koska se on alkuperäinen nimi, ( Мастер и Маргарита, Master i Margarita ), ja kiinnittää huomion vähintäänkin elämää suurempaan rakkaustarinaan.



Woland  ( Marc Gassot ) valokuvaaja Satu Ylävaara



























Saatana saapuu tänään 04.09.2017 Willensaunaan. Ennakkoon.


Sitä ennen Lavaklubilla teemakeskustelu.

Mestari ja Margarita -teemakeskustelu Lavaklubilla 4.9. 

Vieraina Anne Rautiainen ja Pekka Pesonen. Iida Simes haastattelee. Tässä alla muistiinpanoja puhujilta ( ja omia kommenttejanikin kaarisuluissa. )

Mihail Bulgakov kuoli sairaana miehenä, tätä teosta hän teki loppuun asti, vuoteen 1940. Ehti kulua 30 vuotta ennen kuin kirja julkaistiin. Sensuuri löystyi? Oltiin vuodessa 1967, ( ja kohta Euroopan hullussa vuodessa. )

Ohjaaja Anne Rautiaisella on taustallaan myös nukketeatteri. Teininä hän rakastui kirjaan - kuten allekirjoittanut. Nukketeatteri-hörhönä eli ammattilaisena hän halusi käyttää nukketeatteria valikoidusti.

Saatana saapuu Moskovaan on runsaudensarvi: jännitys, satiiri, oikeusjuttu ja suuri rakkauskertomus. ( Minulle myös kauhua ja venäläistä absurdismia, luin tätä ratikassa ja tyrskin ääneen kohtaa, jossa Karibianmeren saaria & merirosvoja ei ole olemassa - mikä hirveä yhteys tähän päivään ja Irma-hurrikaaniin.  
       
Ihmettelin myös, miksei tätä ole sen suuremmin tehty sarjakuvaksi, koska sisältää niin liioiteltuja lapinlisä -kohtia, jotka ennakoiva tulevia sarjakuvia. Tottahan toki 30-luvulla sarjiksia oli, mutta kunnianhimoisia, hulluja ja aikuisille suunnattuja! )



Miten mahduttaa suurteos  ( - kaikin puolin - alle kolmituntiseksi kompaktiksi näytelmäksi, joka viehättää teoksen fanattisimpia ja puritaaneimpia lukijoita / kokijoita? )


Suurin synti on pelkuruus.

Kykenemättömyys vastustaa vallanpitäjiä.

( Hauska eli karmiva mielleyhtymä: nykyajan suomessa fasistisen eli oikeistoenemmistön suunnittelemana tai vain tekemänä olemme pisteessä, jossa viatonta suomalaista ihmistä, joka auttaa viatonta ihmistä, paperintonta ihmistä, oikeaa pakolaista, voidaan kytätä, tarkkailla ja rangaista. Auttamisesta! Bulgakovin kirjan 30-luvun kyttäys on samaa kuten Kuubassa tänä päivänä, siellä on kommunismi ymmärretty täysin väärin, toteutettu ainakin väärin, kommunismissa kaiken on oltava yhteistä, ei sitä, että kansalaisen kuukausipalkka on 12 euroa, ja hän näkee nälkää. Samalla kuin diktaattori istuu hillopurkin päällä. Ja samalla naapurin pitää kytätä, ettei kukaan tuo kotiinsa ULKOMAALAISTA! Sama kuin Suomessa. )

Pimeyden herra on opettaja ( guru ), joka tahtoo pahaa mutta aikaan saa hyvää. Hän on erinomainen näyttelijä. Ja herättää mielenkiintoista pohdiskelua.


Miksi Saatana on täällä?


( Minulle Saatana on päähenkilö, muulle Kansallisteatterin ryhmälle / versiolle päähenkiöt ovat suuren rakkaustarinan tähdet, traagiset ja intohimoiset Mestari ja Margarita... )


Saatana on peili. Saatana on meidän kaikkien peili.


Margarita esitellään äärettömän rohkeana, puhtaana ja turmeltumattomana yksilönä joka ei lankea ( pahan noidan, siis ) professori Wolandin pauloihin. Hän ei hae mitään - kun muut taas ovat oman edun tavoittelijoita. Margarita on tavis, hän ei ole yliluonnollinen.

Mutta mikä on Behemot, Begemot kissa? Tulkinta! Kirjailijan alter ego! Raapaisee ketä tahansa! Bulgakov oli itse kissaihminen, kissa ( tai kissoja ) ympärillään elämänsä ajan. Teoksessa kissa on lahjomaton. Ohjaajan mielestä on hyvä että tarinassa on Jokeri ( sosiopaatti tahi hovinarri tai kylähullu tai villi kortti ) joka on piikki kaikkien lihassa.

Satiirilla saadaan totuus sanotuksi. Kirjailijan ja taiteilijan tehtävä. Katso koko haastattelu alta.

Alla Kansallisteatterin FB-sivulla julkaistu keskustelu:

Saan joululahjaksi aina neuvostoliittolaisia kirjoja, tässä yksi:



Kuvasin nämä valokuvat siis  näytäntökauden avajaisissa elokuussa. Syyskuun alussa puvustus oli hieman muuttunut, mutta ei se mtn.

Tekijät:

ROOLEISSA Marc Gassot, Maria Kuusiluoma, Juhani Laitala, Ilja Peltonen, Annika Poijärvi ja Juha Varis

OHJAUS JA DRAMATISOINTI Anne Rautiainen
SUOMENNOS Ulla-Liisa Heino
LAVASTUS, NUKET JA PUKUSUUNNITTELU Janne Siltavuori
VALO- JA VIDEOSUUNNITTELU Pietu Pietiäinen
ÄÄNISUUNNITTELU Jani Peltola
KOREOGRAFIA Sonya Lindfors
NAAMIOINNIN SUUNNITTELU Krista Karppinen
DRAMATURGI Eva Buchwald

Alla teatterivuoden 2017 valokuviani: Mestari ja Margarita Saatana saapuu Willensaunaan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.