torstai 11. toukokuuta 2017

Mahdottomat naiset. Katja Kallio & Venla Hiidensalo Kirjasto 10 10.5.17

Mahdottomat naiset -teeman äärellä kirjailijat Katja Kallio & Venla Hiidensalo puhuivat tuoreimmista teoksistaan 1800-luvun naisista, joita oli vaikea pidellä karsinoissa. Irtolainen nainen voi joutua mielisairaalaan koko elämänsä ajaksi vain siksi, ettei halua sopeutua patriarkaatin orjuuteen. Irtolaisen statuksen sai kun ei ollut työtä eikä osoitetta, asuntoa. Oliko varakkaalla naisella helpompaa?


   

Järkyttäviä kuvauksia hysteerisiksi diagnosoiduista naisista,  jotka säröilivät ja häröilivät ohuissa yöpaidoissaan kun täysin puetut äijät katsoivat. Nämä olivat esityksiä, sairasta hupia:
Venla Hiidensalon esiäiti oli myös individualisti joka vietti railakasta elämää, eli matkusti aikansa julkimoiden kanssa, ja oli huolissaan ilmastonlämpenemisestä. Monella lailla edellä kulkija, köyhästä torpasta rikkauksiin. Ja lopulta hänet suljettiin Nikkilän mielisairaalaan.
    Naisten eristäminen jatkui myöhemminkin - L. Onerva suljettiin mielisairaalaan vaikka siippa oli yhtä lailla alkoholisti.

Lainaus kirjaston sivulta Helmet: Kirjailijat Katja Kallio ja Venla Hiidensalo keskustelevat naisista, jotka eivät suostuneet asettumaan heille osoitettuun rooliin vaan uhmasit rajoja rangaistuksista. Missä kulkivat naisten rajat ennen, missä ne kulkevat nyt? Katja Kallion romaani Yön kantaja (Otava 2017) pohjautuu turkulaisen Amanda Aaltosen tarinaan. Aaltonen lensi vuonna 1891 kuumailmapallolentäjän rakastajattarena Pariisiin, Lontooseen ja Hampuriin, ja passitettiin pian sen jälkeen tekaistulla diagnoosilla loppuelämäkseen Seiliin naisten mielisairaalasaarelle. Venla Hiidensalon romaani Sinun tähtesi (Otava, 2017) kertoo paitsi kansallistaiteilija Albert Edelfeltistä, myös hänen varjoonsa jääneistä naisista; Berta-sisaresta ja Ellan-vaimosta. Ellan saa romaanissa muodikkaan hysteriadiagnoosin ja häntä hoidatetaan kaikessa hiljaisuudessa perheen huvilalla Haikossa. "



Sanoja: Mahdottomat naiset, 1800-luku, Seili, Edelfelt, hysteria, mielisairaala. 2 kirjaa 1800-luvun naisen vankeudesta. Katja Kallio &
Venla Hiidensalo #Kirjasto10 #kirjaploki
 Kirjasto 10, kirjasto, Helsinki, feminismi, individualismi, Seili, mielisairaalat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.