perjantai 14. huhtikuuta 2017

Ompelijatar. Martta Koskinen. Sankari, toisinajattelija

Martta oli viimeinen Suomessa, Malmilla, teloitettu nainen. 1920-1940-lukujen noitavainot. Sankari, toisinajattelija, Ompelijatar Martta Koskinen. Suomi 100. Ville Suhonen: Ompelijatar: Martta Koskisen kuolema ja elämä. Wau, Martta Koskinen asui naapurissani. Talon seinässä ei ole laattaa. Toki Ompelijatar asui monessa osoitteessa. Seuraavia kuvauskohteita!
     Martta istui myös lääninvankilassa Katajanokalla, Skatalla, johon joko irvokkaasti tahi nerokkaasti on istutettu hotelli vankilan tilalle. Vankilassa, eikun Hotelli Katajanokalla on hyörinyt mm maailman kaunein Udo Kier puffaten Night Visions kauhuelokuvien festivaalia.

Ompelijatar elokuvan katsoin Teemalta ja digiboksista. Ääninä mm KOM-teatterin väkeä. Kiitos tästä myös Yle Teemalle. Maisu Koskio oli Martta Koskisen nimimerkki Juttutupa-lehdessä. Myös Martta kirjoitti viihdettä aluksi. Mikäs siinä. Tutkailin taas kotimaisia Naistenviihteen taitajia kirjaa vuodelta 1999, jossa Maisua ei ole. Kirjassa on mitä luultavammin vain kirjan kansien sisällä julkaistuja rakkauden kirjoittajia.

  Ompelijatar: Martta Koskisen kuolema ja elämä Ompelijatar: Martta Koskisen kuolema ja elämä

”Tahdotko olla sinäkin sankari? Oletko valmis kaatumaan vapauden ja ihmisarvon puolesta? ” ”Millä puolella olet sinä?” ”En tiedä suurempaa kunniaa, kuin sankarikunnia ja sankarikuolema. Antaisin mielelläni henkeni sen kunnian saavuttamiseksi.” (nimim. Maisu Koskio Toveri-lehdessä 12.4.1918)

Maisu Koskio oli Martta Koskisen nimimerkki Juttutupa-lehdessä. @YleTeema #Ompelijatar dokumentti

Kuolemaantuomittu ompelija Martta Koskinen vetoaa presidenttiin. Ompelijatar dokumentti 

  • Luen lisää: Ville Suhosen kirjoituksia blogissaan: 99 vuoden legenda
  • Ompelijatar elokuva Martta Koskisen tarina
  • Katsoin lisää: Ville Suhonen Anna Kortelaisen haastateltavana. Ompelijatar Yle Areenassa linkissä
  • Huima Hertta, eppookki Hertta Kuusisesta, artikkeli YLEllä linkissä
  • Finna.fi: Martta Koskisen kirje sisarelleen.  Vuodenaikain myrskyt : kirjeitä, runoja ja proosaa 1930-60 -luvuilta. Hertta Kuusinen ; toim. Marja-Leena Mikkola linkissä
  • Finna.fi: Paakkanen, Mia. Julkaisussa Minä vakooja : vakoilun ja vastavakoilun vaiettu todellisuus s. 221-227. Martta Koskinen : elämä aatteen puolesta. linkissä
Juutuupissa trailereita ja puheita:

Twitterissäni:


 #Suomi100 #kirjaploki2017 #kirjaploki: "Ruumisauton näkeminen vie tuomittujen viimeisetkin toiveet pelastuksesta." Helsingin varuskunnasta lähetetty sotilaskomennuskunta pani täytäntöön 46-vuotiaan ompelijatar Martta Koskisen kuolemantuomion Malmin ampumaradan takana 28.9.1943 klo 6:00. Hänestä muistetaan yleensä nämä viimeiset hetket. Vesijärven tyttö kasvoi kahtia jakautuvassa hämäläispitäjässä, vihkiytyi jo nuorena aikansa vasemmistolaisuuteen, tutustui vankilassa Hertta Kuusiseen, auttoi sodasta kieltäytyneitä ja piilotteli kommunisti Yrjö Leinoa. Mutta miten hänestä tuli kuolemaantuomittu? Ompelijattaressa Ville Suhonen marssittaa Martan myötä esiin koko etsikkoaikansa elävän Suomen armottoman poliittisen ja henkisen ilmapiirin. Ville Suhosen dokumenttielokuva Ompelijatar (2015) sai Jussi-palkinnon. Upeasti kirjoitettu Ompelijatar tuo esiin syvästi tutkittuja tietoja, jotka jäivät elokuvan ulkopuolelle ja joita Suhonen on saanut tietoonsa sen valmistumisen jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti