lauantai 28. joulukuuta 2019

Frau Holle, Holle Rouva, Holla, Holle, Hel, Hela ja Haltija. Naiset jumalattaret ja joulun taika. ja Aika

Kuuluukohan tämä kirjablogiin ollenkaan? Joulun, Winter Solsticen, Talvipäivänseisauksen ja Keskitalven juhlan aikaan on julkaistu kirjoituksia muista alkuperäisistä juhlista, jotka alkavat noin 25.12. Pakanoiden ja feministien sivuilla. Grimmin satu Frau Holle on suomennettu Kirjasammossa ihanalla nimellä: Rouva Pyry!
 Frau Holle, Holle Rouva, Holla, Holle, Hel, Hela ja Haltija. Naiset jumalattaret ja joulun taika. ja Aika

Rouva Holle, Frau Holle, puistaa tyynyjään niin lujasti, että höyhenet irtoavat ja tippuvat maahan, näin syntyy lumipyry, lumisade.... Tässä wikipedian kuva. Joskus on ilkee laittaa wikipedia linkiksi, mutta en ole varma onko tästä mainintaa seksistisessä Combi-tietosanakirjassa, jota muuten luin tiuhaan 70-luvun alussa, ja joka löytyy siis kylmästä mökistä, jonne pitää kahlata kainaloihin asti ulottuvan hangen läpi. Lisäksi sinne pitää matkustaa.

Lyhyen Grimmin broidin sadun voi lukea Grimms Märchen. Vergleichen Sie dieses Märchen in zwei Sprachen sivulta  jossa rinnakkain on alkuperäinen saksankielinen teksti sekä suomeksi.

Grimmin satuja: Holle-muori Yle Areenassa ( Satu kauniista ja ahkerasta tytöstä sekä hänen laiskasta ja rumasta sisarpuolestaan, jotka kumpikin vuorollaan palvelivat salaperäistä Holle-muoria, vuodelta 1999. Rooleissa: Sinikka Sokka. Ohjaajat: Anna-Liisa Kirsi ja Sinikka Sokka. Musiikki: Severi Pyysalo.

Grimmin satu on tietenkin sadistinen ja ei ollenkaan kehopositiivinen. Nuoren naisen, piian ja tyttären, maailma ja unelmat ovat niin rajattuna.

Kirjastosta kysyttiin: "Aihe, johon kaivattu kirja perustuu, löytyy sekä suomalaisesta kansansadustosta että Grimmin veljeksiltä. Kultatyttö ja tervatyttö -nimisenä kansansatu löytyy muutamasta vanhasta alakoulun lukukirjasta. Kerttu Mannisen uudelleenkertomia kansansatuja sisältävässä kokoelmassa Orpotyttö ja taikapuu ja muita suomalaisia kansansatuja sen nimenä on Avannolla kehrääjät. Grimmin saduista pääpiirteissään sama tarina löytyy sekä nimellä Holle-muori että Kaivolla kehräävät sisaret (esimerkiksi kirjassa Grimmin kauneimmat sadut).
Holle-muorista on julkaistu ainakin kolme kuvakirjaversiota, jotka sisältävät vain tämän yhden tarinan: Alberto Solsonan kuvittama Rouva Holle (Mestarikustannus, 1981), Bernadetten kuvittama Rouva Pyry (Kustannus-Mäkelä, 1985) ja Svend Otto S.:n kuvittama Holle-muori (WSOY, 1988). Missään löytämistäni versioista tosin ei ole tonttua, vaan - niin kuin tarinoiden nimistäkin voi päätellä - autettavana ja auttamatta jätettävänä on vanha nainen. Voisikohan kaivattu kirja tontuttomuudesta huolimatta olla jokin näistä kolmesta?"  kirjastot.fi kysy sivulta


Frau HolleFrau Holle by Jacob Grimm


Kuuluukohan tämä kirjablogiin ollenkaan? Joulun, Winter Solsticen, Talvipäivänseisauksen ja Keskitalven juhlan aikaan on julkaistu kirjoituksia muista alkuperäisistä juhlista, jotka alkavat noin 25.12. Pakanoiden ja feministien sivuilla. Grimmin satu Frau Holle on suomennettu Kirjasammossa ihanalla nimellä: Rouva Pyry!

Rouva Holle, Frau Holle, puistaa tyynyjään niin lujasti, että höyhenet irtoavat ja tippuvat maahan, näin syntyy lumipyry, lumisade.... Joskus on ilkee laittaa wikipedia linkiksi, mutta en ole varma onko tästä mainintaa seksistisessä Combi-tietosanakirjassa, jota muuten luin tiuhaan 70-luvun alussa, ja joka löytyy siis kylmästä mökistä, jonne pitää kahlata kainaloihin asti ulottuvan hangen läpi. Lisäksi sinne pitää matkustaa.

Grimmin satu on tietenkin sadistinen ja ei ollenkaan kehopositiivinen. Nuoren naisen, piian ja tyttären, maailma ja unelmat ovat niin rajattuna.

Tarvitsemmeko me julmia tarinoita.

Näköjään.



https://kirjabloki.blogspot.com/2019/...

View all my reviews

Frau Holle, tekijänä Hermann Vogel

Taustaa ja tietoa:

Grimmin veljesten satu Frau Holle on suomennettu Kirjasammossa ihanalla nimellä: Rouva Pyry!

Frau Holle wikipediassa enkuks

The Legend of Frau Holle ( englanniksi legendasta, pakanuus ja wicca -otsikon alta )

Holla – Muttergöttin im alpenländischen Raum, germanische Erd- und Himmelsgöttin, Göttin der Jahreszeiten, Schutz- und Heilungsgöttin  ( saksaksi, gooklen ropotti kääntää hauskasti ) Varsinkin Baijerissa, Tirolissa, Schwaben ja Franconia sekä Elsassin alueella Jumala Holla, Jumalatar Holla, joka suojelee kotia, kasveja, eläimiä. Hän kutoaa, symbolisesti ja hallitsee säätä ja vuodenaikoja. Nyt ilmastokriisin aikana tarvisimme häntä tänne maan päälle!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.