torstai 28. marraskuuta 2024

Kirjahullun kirjahyllyssä kuumottavaa: Susanna Moore: Kuka pelkää pimeää, Otava 2003

Kirjahullun kirjahyllyssä kuumottavaa: Susanna Moore: Kuka pelkää pimeää, Otava 2003. Alunperin noin 1995. Kääntäjänä Annika Eräpuro. Tämän kirjan hankin jokunen vuosi sitten kun olin ensin nähnyt Jane Campionin upean ja provon leffan In The Cut..

#SusannaMoore #Kukapelkääpimeää #InTheCut #JaneCampion 


" Frannie osuu baarin takahuoneeseen keskelle tumman miehen ja punahiuksisen naisen hyvin intiimiä kohtausta. Vain miehen kasvot jäävät varjoon, ranteen tatuointia myöten kaikki muu on näkyvissä. Muutaman päivän kuluttua mies ilmestyy Frannien ovelle, tietämättä että on jo alkanut elää tämän salatuissa fantasioissa. Mutta hän on tullut tutkimaan punahiuksisen naisen murhaa. Ajatus yhteisestä, vaarallisesta leikistä kiihottaa Frannieta. Tietääkö mies sittenkään, että Frannie oli se tyttö siellä baarin pimeän kellarihuoneen ovella? Eleganttia pornoa, älykästä väkivaltaa, pelkoa ja uhkaa – eroottinen murhamysteeri vahvahermoisille Rikosetsivä Jimmy Malloyn koko olemus henkii viettelevää vaaraa. Frannielle hän on salattujen fantasioiden täyttymys, juuri se äärimmäinen kokemus, jota hän on etsinyt kolutessaan öisin suurkaupungin epämääräisiä baareja. Heidän intohimoista, tummasävyistä seksiään sävyttävät molemminpuoliset salaisuudet. Kun uhkaavia asioita alkaa tapahtua, Frannie ei voi tietää, liittyvätkö ne punahiuksisen naisen murhaan. Eikä sitäkään, miten Jimmy niihin liittyy. "


#jännityskirjallisuus

#psykologinenjännityskirjallisuus

#rikoskirjallisuus erotiikka #intohimo

murha rikokset seksuaalisuus väkivalta

murhaajat opettajat opiskelijat 

#kirjahullunkirjahyllystä #kirjavuoreni #kirjavuoreni2003

Luetut kirjat 77/2024: Rebecca F. Kuang: Yellowface, Teos 2024 ⭐⭐⭐

Luetut kirjat 77/2024: Rebecca F. Kuang: Yellowface, Teos 2024 ⭐⭐⭐. Kääntäjänä Helene Bützow. Ilmestymispäivä: 24.10.2024. 

#RebeccaFKuang #YellowfaceNovel  #YellowfaceRomaani #satiiri 

28.11.2024: Kuka saa kirjoittaa ja kenestä, ja mistä näkökulmasta, mitens on kulttuurinen omiminen. Hgin kirjamessuilla oli kirjasta hyvät keskustelut. Kuuntelen äänikirjana kun sähkökirja saapuupii vasta ens vuonna. Paljon näkyvyyttä saanut kirja, sen nimeä ei ole suomennettu. Olen tottunut elokuvissa ja kirjoissa kuinka miesarkkitehdit, mieskirjailijat, mieselokuvaohjaat, miestutkijat ja miespelienkeksijät (monopolii) ovat omineet keksintönsä ja teoksensa, vaikka on osin tai kokonaan varastanut sen naiselta kuten Bertolt Brecht varasti Hella Wuolijoelta.


Mutta tässä tarinassa on minäkertoja, vähemmän onnistunut valkoinen kirjailijanainen on kateellinen Athenalle, joka on menestynyt aasialainen kirjailijanainen. Ja tilaisuuden tullen päähenkilömme varastaa Athenan tuoreimman kässärin. Jota ei kustannustoimittaja ole vielä lukenut...


Syyllisyydestä, kateudesta


Itsekin olen ominut saamelaisten kulttuuria kun pienenä en tiennyt sellaisesta, vaan pidin kaikkia naapureita samoina, ja tarinat yhteisinä. Minulla ei ollut gáktia koska en ole saamelainen, mutta minulle virkattiin samantyyppinen mekko. Olen pukeutunut Kleopatraksi, ja ollut välillä sulka päässä. Sekä myös sombrero. Hennatatuointeja on ollut. Otsassa on ollut bindi. Minulla on ollut romaninaisten pusero, röijy, jonka pistin näyttelyyn 90-luvuna osana suomalaisuutta - kun ajattelin sen kuuluvan suomalaisuuteen. Vieläkin mökillä on kimono käytössä. 

Nykyään voi karnevaaleissa, halloweenin aikaan ja naamiaisissa valita paljon muutakin kuin stereotyyppisiä, halventavia asuja. Huumoria voi repiä muusta kuin vähemmistöstä.


Esittelyteksti

June Hayward on parikymppinen opiskelija, jonka haaveet kirjailijan urasta eivät tahdo lähteä lentoon. Kun hänen ihailemansa - ja samalla inhoamansa - lahjakas opiskelutoveri Athena Liu menehtyy kesken illanvieton, June ei voi vastustaa kiusausta: hän varastaa kiinalais-amerikkalaisen toverinsa käsikirjoituksen ja tarjoaa sitä julkaistavaksi omissa nimissään. Hän saa valtavan ennakkomaksun, paljon huomiota ja vaikeita kysymyksiä ratkottavaksi. Kuka saa kirjoittaa kenestä, kuinka suhtautua kyyniseen kustannusmaailmaan, miten pystyy peittämään jälkensä - ja miksi hän on näkevinään Athenan edelleen hengissä?



#kirjavuoReni2024 #kirjavuoteni2024 #kirjavuosi2024 #books #reading #kirjat #lukeminen #lukujono2024 #lukukeskissä2024




keskiviikko 27. marraskuuta 2024

Luetut kirjat 76/2024: Colleen Hooverin Verityn varjo uudelleen, äänikirja

Luetut kirjat 76/2024: Colleen Hooverin Verityn varjo uudelleen, äänikirja 27.11.2024 kun silmät eivät taantuneet, toenneet lukemaan toista, uutta sähkökirjaa, ja pää oli muutenkin kainalossa. Kuten ekalla kerrallakin niin nytkin kytkin.. eikun Rebekka, Rebekan varjo, ja toisaalta Kotiopettajattaren romaani, ja sen variaatio, noirelokuva I Walked with a zombie, kaikki tuttuja kymmenien vuosien takaa, etten ala tässä niistä enemmin. Eikä niitä tarvi miesselittää tähän... 

☠️☠️☠️☠️☠️ eli 5/5 tosin en ollut ihan terve tätä kuunnellessa, mutta tenho piti otteessaan, paitsi imemiseen kyllästyi. Kuuntelin liikenteessä kävellessäni, ja metrossa istuessani jne korvakuulokkeilta, ja olis ihan naama punaisena ollut jos olis ollut kaiuttimissa. Mutta olen älykäs ihminen, ja käytän kuulokkeita, niin muiden ei tarvi kuunnella, varsinkaan kuumottavia kohtia. Vaikka joskus Dostojevskin Valkeat yöt variaatiossa, elokuvassa, italialaisittain se vanha mummeli toivoi, että hänelle luettaisiin ääneen, ja hän halusi kuulla meheviä ja verellisiä tarinoita, ei vetistettyjä hymistelyä...

tiistai 26. marraskuuta 2024

Lukukeskissä 11/2024: Vehka Kurjenmiekka: Kellopelisydän, Aula & Co 2023

Lukukeskissä 11/2024: Vehka Kurjenmiekka: Kellopelisydän, Aula & Co 2023. Sarjasta Merenkehrä 1. Luen sähkökirjana Storytelistä. Kansi: Anna Makkonen. Kartta: Riku Similä. Julkaistu syyskuussa 2023.

Tämä kotimainen fantasia 🐦‍🔥 ilmestyi jo vuosi sitten, mutta parempi myöhään. Kauhua, dekkareita ja jännäreitä katsottuani ja luettuani yritän ehtiä hetken olla myös toivon kanssa... 26.11.2024 


#Kellopelisydän #VehkaKurjenmiekka #fantasia #fantasiaromaani #kotimainenfantasia #Merenkehrä1 #grimhygge

#kirjahullunkirjahyllystä2024 #kirjavuoreni2024 #kirjat #Kirjaploki #kirjavuosi2024 #kirjavuoteni2024 #lukeminen 



Kirjaesittely 


" Synkän fantasiatrilogian pinnan alla sykkii lämmin sydän


”Herään kellopelisydämen tikitykseen rinnassani. Sen tasainen rytmi kaikuu kylkiluita vasten ja saa minut ajattelemaan oikeaa sydäntäni: sitä sydäntä, joka on jo varmaankin heitetty pois. En koskaan kysynyt Tiimalta, mitä sille tapahtuisi leikkauksen jälkeen. Ehkä on parempi, etten tiedä.”

Kellopelisydän kertoo salamurhaajista, joiden sydämen paikalla tikittää armottomasti aikaa mittaava kellokoneisto. Jos henkilö ei murhaa vähintään yhtä henkilöä vuoden aikana, mekaaninen sydän pysähtyy.

Samaan aikaan Karunkan Akatemiassa kudotaan harhoja ja kätketään totuuksia. Kaiken taustalla kuiskii meri, joka ei paljasta salaisuuksiaan, ja verkkaan vaihtuvat vuodenajat, joiden kielen voi oppia vain pysymällä vaiti.

Miten mahdoton muuttuu mahdolliseksi? Voiko väkivaltaan ja epäoikeudenmukaisuuteen vastata lempeydellä? Kellopelisydän on romaani muistamisesta, menneisyydestä sekä toivosta, joka sitoo ihmiset toisiinsa. "

Luetut kirjat 75/2024: Cara Hunter: Jäljettömiin, Otava 2021 ⭐⭐⭐

Luetut kirjat 75/2024:  Cara Hunter: Jäljettömiin, Otava 2021 ⭐⭐⭐. Kääntäjänä Sirpa Parviainen. Sarja: Adam Fawley 1. Ilmestymispäivä: 28.12.2021. Aloitin sähkökirjana Storytelissä 25.11.2024. Alkuteos: Close to Home. 

Aloitinpa näköjään ensimmäisen osan sarjasta. 

Adam on ihan aluksi ärsyttävä dekkari, joka kritisoi, arvioi naisten ulkonäköä, kokoa ja ikää, ihan muihinkin asioihin voisi kiinnittää huomiota ja tuomiota. 

Tämä on ihan huvin vuoksi lukemista kun ulkona on liian kylmä ja pimeä valokuvata. Tai sopivaa ulkoilun jälkeen kun juo sisällä ihastuttavaa vadelmateetä alehintaan joskus Tokmannilta. Turvassa kotona. Olen täysin Cambridge-tyyppi, joten tämä jatkuva oxfjordismi on plääh, mutta luen toki. 

En ole kärryillä missä ovat kaikki koronan jälkeisen ajan lukemani ja keskeneräiset kirjani, mutta pistän johonkin tolkkuun...

Ahdistavaa, toimivaa. Aloin e-kirjana, loppupuoli äänikirjana, lukijana Ville-Veikko Niemelä. 

Luin lopun sähköisenä 26.11.2024.


#Jäljettömiin #JäljettömiinRomaani #dekkari #CaraHunter #AdamFawley1 #JäljettömiinDekkari #jännäri #rikoskirjallisuus 

#kirjahullunkirjahyllystä2024 #kirjavuosi2024 #elokuvavuoteni2024 #kirjavuoreni2024 #lukeminen #kirjat #sähkökirja 


Esittelyteksti

" Oxfordilaisen naapuruston idylli rikkoutuu pikkutytön kadotessa. Maailmanmenestykseen kohonnut dekkarisarja vihdoin suomeksi.

Kahdeksanvuotias Daisy Mason häviää kuin tuhka tuuleen perheen puutarhajuhlien aikana. Tapausta ryhtyy selvittämään etsiväkomisario Adam Fawley, joka tietää valitettavan hyvin, että vastaavissa tapauksissa syyllinen löytyy yleensä lähipiiristä.

Fawley tekee kaikkensa selvittääkseen Daisyn kohtalon, mutta törmää tuskastuttavaan paradoksiin - kukaan ei tiedä mitään ja silti kaikilla tuntuu olevan jotain salattavaa.

Cara Hunterin vangitsevan sarjan avaus pitää lukijan jännityksessä loppuun saakka."


Mukaansa tempaava, sanoo Alan Dorkin. Eikun Alan Rankin. Eikun Ian Rankin. 😉

Arvosteltupinossa Toni P. J. Saarisen Kuolleita kukkia Miasmalasta, Osuuskumma 2024:

Arvosteltupinossa Toni P. J. Saarisen Kuolleita kukkia Miasmalasta, Osuuskumma 2024. Kuinka kaunis kansi! Ja mitkä kirjasimet! 

Toni P. J. Saarisen Kuolleita kukkia Miasmalasta, Osuuskumma 2024, tupsahti tänään sähköisenä postiini. Lukujonoon! 

Kaiken tämän kurjimuksen (fasistihallitus) keskellä, kun upeasta suomalaisesta kulttuurista leikataan, niin muistuttaisin, mitä olisimme ilman näitä omaehtoisia ääniä ja tasa-arvoisia yhteisöjä. 


Toni P. J. Saarinen: Kuolleita kukkia Miasmalasta

ISBN:978-952-7382-56-1

e-ISBN:978-952-7382-57-8

Sivumäärä: 420

Kansitaide: Tomas Heinonen

Julkaisupäivä: 1.10.2024




Esittelyteksti: 

" Margaretin perheellä on ongelmansa. Kaikessa hurmaavuudessaan he ovat varkaita, huijareita, metafyysisiä anarkisteja, Järjestyksen vankkumattomia vihollisia ja yleisiä uhkatekijöitä – eivätkä vähiten toisilleen.

Kun tuonpuoleisen julma hallitsija Luutar kaappaa perheen kuopuksen, he lähtevät pelastusretkelle. Miasmalassa, kuolleiden kaupungissa, työ jatkuu ikuisesti ja kyseenalaistamatta. Vainajille viihdettä tarjoavat vain viattomia pelastavien sankarien urotyöt. Koska sankarillisuus on Margaretin perheelle yhtä vierasta kuin viattomuus, Miasmala ajautuu nopeasti kriisiin.

Keskellä kaaosta Margaret kohtaa Kuolleiden kukkien Lucretian, lumoavan yhdistelmän hehkua ja haurautta. Voiko jotain kuoleman omaa viedä mukanaan?


Toni P. J. Saarisen esikoisromaani Kuolleita kukkia Miasmalasta kertoo kapinallisuudesta ja ulkopuolisuudesta vino hymy suupielessään, sir Terry Pratchettin huumorifantasian hengessä mutta makaaberimmin. Mätänevän kehon sisällä sykkii suuri sydän. "



maanantai 25. marraskuuta 2024

Lukukeskissä 12/2024: Cara Hunter, Vimma, Otava 2023. Englanninkielinen alkuteos All the Rage

Lukukeskissä 02/2024: Cara Hunter, Vimma, Otava 2023. Englanninkielinen alkuteos All the Rage. Kääntäjä: Sirpa Parviainen. Lukijana Ville-Veikko Niemelä. Julkaisupäivä: 26.01.2023. Äänikirjana Nextoryllä. Aloitin ensin sähkökirjana, mutta aloitin alusta äänikirjana. Olen kipeänä. Tämä voi olla lääkettä. 24.02.2024. 


Kirjaesittely:

" Yksi tämän hetken ylistetyimmistä dekkaristeista punoo juonenkäänteitä, jotka tuntuvat vatsanpohjassa asti.

Nuori nainen löytyy harhailemasta Oxfordin laitamilta. Hän on joutunut kaappauksen ja pahoinpitelyn kohteeksi, mutta ei kerro kokemastaan yksityiskohtaisesti tai halua tehdä rikosilmoitusta. Uhrin vaikeneminen tekee tapauksen tutkimisesta haastavaa, mutta kun pian toinenkin nuori tyttö katoaa, on komisario Adam Fawleyn kohdattava epäilynsä. Vuosia sitten hän saattoi oikeuden eteen sarjaraiskaajan, jonka rikokset muistuttavat häiritsevän paljon uusia tapauksia.


Onko kyseessä jäljittelijä, vai tuomittiinko aikoinaan väärä mies? "


" Cara Hunter on noussut valtavaan menestykseen sarjallaan, jonka keskiössä rikoksia selvittää etsiväkomisario Adam Fawley. Hänen romaanejaan on myyty yksinomaan Iso-Britanniassa yli miljoona kappaletta, ja niiden käännösoikeudet on myyty 25 maahan.

Hunter asuu Oxfordissa alueella, joka muistuttaa kovasti hänen teostensa miljöitä. "


Suomennetut teokset

Adam Fawley -sarja 


Kannen kuvat: © Silas Manhood ja © Getty Images. (Lainaus s. 42 John Keatsin sonetista Yön kirkas tähti, suomennos Jaakko Tuomikoski.) 

Avainsana:  Adam Fawley, Cara Hunter, Sirpa Parviainen 

#Kaunokirjat  #Sähkökirjat #Äänikirjat

#AdamFawley #CaraHunter #dekkarit #rikosromaani #kirjavuosi2024 #kirjavuoReni2024 #kirjavuoteni2024 #books #reading #kirjat #lukeminen #lukujono2024 #lukukeskissä2024 


sunnuntai 24. marraskuuta 2024

Luetut kirjat 74/2024: Cara Hunter: Murha perhepiirissä, Otava 2024

Luetut kirjat 74/2024: Cara Hunter: Murha perhepiirissä, Otava 2024. Kääntäjänä Johanna Laitila. Äänikirjana jatkoin 23.11.2024. Lukijoina Emilia Howells ja Eero Saarinen. Osan tekstistä luin sähkökirjana, mm lehtileikkeet. Julkaisupäivä: 19.09.2024. Alkuteos: Murder in the family. 

Ei niin kätzy kuin Kiltin tytön murhaopas, koska aikuisia. Vähän liian pitkäkin, mutta äänikirjasovitus kahden lukijan kera toimii. True crime, tosielämän rikosten käsittelyn, kiinnostusten moraalikysymykset nostettiin pintaan. Mitä tapahtuu kun kysymyksiä jatketaan, mitä valehtelu aiheutti.

Äänikirjana kuuntelin loppuun 25.11.2024, vai miten se oli. 




Esittely: 

Omalaatuinen ja nerokas rikosmysteeri heittää haasteen kaikille dekkarifaneille.

Osaatko sinä ratkaista rikoksen?

Guy Howard menetti isäpuolensa ollessaan 10-vuotias. Ruumis löytyi kotipihalta, ja vaikka Howardin äiti ja sisaret olivat paikalla, kukaan ei nähnyt mitään. Kohuttu tapaus jäi selvittämättä. Kaksikymmentä vuotta myöhemmin Howard ryhtyy tekemään tv-sarjaa, jossa käydään vielä kerran läpi kaikki tutkintaan liittyvät todisteet rikospaikkakuvista ruumiinavausraportteihin.

True crime -sarjan lailla etenevässä jännärissä lukija saa tutkittavakseen saman materiaalin kuin dokumenttiryhmän asiantuntijatiimi – ja jokainen tapahtumaan liittynyt ihminen haastatellaan vielä kerran.



Suomennetut teokset:

Adam Fawley -sarja

Jäljettömiin, 2021, Otava, suom. Sirpa Parviainen

(Close To Home, 2017)

Pimeyteen, 2022, Otava, suom. Sirpa Parviainen

(In the Dark, 2018)

Ei ulospääsyä, 2022, Otava, suom. Sirpa Parviainen

(No Way Out, 2019)

Vimma, 2023, Otava, suom. Sirpa Parviainen

(All the Rage, 2019)

Koko totuus, 2023, Otava, suom. Arto Schroderus

(The Whole Truth, 2021)

Kaivattu kuolema, 2024, Otava, suom. Enni Vanhatapio

(Hope To Die, 2022)


Muut romaanit 

Murha perhepiirissä, 2024, Otava, suom. Johanna Laitila

(Murder In the Family, 2023) 

lauantai 23. marraskuuta 2024

Luetut kirjat 73/2024: Freida McFadden: Kotiapulainen valvoo, Otava 2024, jep, ilmestyi tänään 22.11.2024

Luetut kirjat 73/2024: Freida McFadden: Kotiapulainen valvoo, Otava 2024, jep, ilmestyi diginä tänään 22.11.2024, ja ihan kauheen intensiivinen McFadden -putki jatkuupi.
 
Ilmestymispäivä: 7.11.2024. Kääntäjänä Jussi Tuomas Kivi, äänikirjan lukija Sanna Majuri. Sarja: Kotiapulainen 3. Alkuteos: The Housemaid Is Watching.

Aivan häpeämätön romantiikka jatkuu, on kuumottava alkumetreillä. Ja jännärin, mysteerin tuntuinen. 

Aikaa on kuulunut edellisestä kirjasta. 

Päähenkilöllä on jo lapsia, ärsyttävä poika, joka tappelee koulussa ja rikkoo naapurin akkunoita. Tytär on kiltti ja älykäs. Aviomies on tuttu könsikäs, mutta päähenkilö on ottanut aviossa tämän sukunimen, plääh, kuinka konservatiivista. Päähenkilö on ent rikollinen, joka toisaalta haluaakin muuttaa nimensä. Kadun nimi on Locust, joten on sopivaa, että poika ottaa lemmikiksi nyrkkeilijäsirkan... Uusi asuinalue ja uudet naapurit. Naapurissa on hirveä bimbo joka hiplaa könsikästä vaikka kotonakin olisi oma aviomies. Hirveä bimbo lähentelee ehkä siksi kun haluaa ilmaisen työntekijän, maisema-arkkitehdin, piha-arkkitehdin, vaikka päähenkilö Millie ja könsikäs tarvitsisivat rahaa, oikeita tuloja. Millien ei tarvitse olla enää nöyryytetty siivooja, hän on edennyt. Naapuribimbo on myös bitch joka loukkaa Millietä, joka valitsee väärän haarukan fiinillä illallisella. Bimbo-bitch on tälläinen arkkityyppi pahis, epätoivoinen kotirouva, kuten Saksikäsi-Edwardissa ja Yön vampyyrit sarjan se vastaava ranskatar. Tunnistan kyllä. On muitakin naapureita jotka tiiraavaat.

Kirjailija tutkii hauskasti amerikkalaista luokkaa, rikkaita, uusrikkaita, etuoikeutettuja, ja rahan valtaa, ja mitä mahdollisuuksia se suo. 

Luin loppuun 23.11.2024 nopsaan ts kuuntelin äänikirjana. Kuinka monella tavalla kuvataan naisvihaa, ja koulukiusaamista. Kuinka jatkuvasti tytönkin pitää miettiä mitä poika sanoo tai tekee kun hänet torjutaan, kun poika jatkuvasti inttää ja kärttää treffeille, häiritsee ja käy käsiksi. 


#Kotiapulainenvalvoo #TheHousemaidIsWatching #FreidaMcFadden #Kotiapulainen3 #trilleri #psykologinentrilleri #kirjahullunkirjahyllystä2024 #kirjavuoteni2024 #kirjavuoreni2024 #kirjavuosi2024 #kaunokirjallisuus #jännityskirjallisuus #rikoskirjallisuus #psykologisetromaanit 


Esittelyteksti

" Freida McFadden kaappaa jälleen lukijansa huimaan vuoristorataan menestystrilleritarinan kolmannessa osassa.

Ennen Millie siivosi muiden taloja, nyt hän muuttaa omaan viehättävään taloon Long Islandin esikaupunkialueella. Millien kaikkea muuta kuin putipuhdas menneisyys on jäänyt kauas taakse. Hän on aviomiehineen säästänyt vuosia tarjotakseen lapsilleen hyvän kodin ja elämän.

Naapurit kutsuvat perheen kylään, mutta ystävällisen julkikuoren alta huokuu ivaa. Pariskunnan kotiapulaisen kylmä katse saa Millien niskakarvat pystyyn. Kaikki naapurustossa ei tunnu olevan kohdillaan. Millie on varma, että joku tarkkailee heitä. Hänen miehensä alkaa käyttäytyä oudosti. Onko hän te

hnyt kauhean virheen?

perjantai 22. marraskuuta 2024

Luetut kirjat 72/2024: Freida McFadden: Kotiapulaisen salaisuus, Otava 2024 ⭐⭐⭐

Luetut kirjat 72/2024: Freida McFadden: Kotiapulaisen salaisuus, Otava 2024 ⭐⭐⭐. Sarja: Kotiapulainen 2. Kääntäjänä Jussi Tuomas Kivi, äänikirjan lukija Sanna Majuri. Ilmestymispäivä: 8.2.2024.

Ja heti perään jatkoa 21.11.2024 jatkoin suoraan ykkösosan jälkeen. Maalako kirjoittaja itsensä nurkkaan. Vaikka kirjasarjalla on valtava suosio, niin silti luin 😉 Tai siis kuuntelin. Hämärinä iltoina ja iltapäivinä on mukava kuljeskella Ateneumin näyttelyssä Modern Gothic, sitten syödä pitkän kaavan mukaan vegesushia ja jäätelöä ravintelissa, ja sitten päästä lumituiskusta kotio pöllöhuovan alle turvalliseen tilaan lukemaan jännäreitä..

Kuten tätä. Kertoo myös naisvihasta ja parisuhdeväkivallasta. Myös samoja hullujen rakkauksien teemoja kuten Agatha Christiellä,  jotka Christiellä päätyvät hirsipuuhun. Miten tällä kirjailijalla ja nykyaikana. 

Luin 22.11.2024. 


Alkuteos: The Housemaid's Secret

#jännityskirjallisuus #rikoskirjallisuus #psykologisetromaanit 

vangitseminen, koti, kotiapulainen, salaisuudet, valheet

#Kotiapulaisen salaisuus #Kotiapulainen2

#FreidaMcFadden #trilleri  

#kirjahullunkirjahyllystä2024 #Kirjaploki 

#dekkari #kirjavuoreni2024 #kirjavuosi2024 #kirjavuoteni2024 


Esittelyteksti

Valtavan suositun psykologisen trillerin jatko-osa tyrmää käänteillään.


Ei ole helppoa löytää työnantajaa, joka ei utelisi menneistä. Niinpä Millie on onnekas saadessaan työn äveriään pariskunnan kotiapulaisena Manhattanilla. Kaikki on ihan hyvin, kunhan hän vain pitää upean kattohuoneiston siistinä, kokkaa hienot illalliset eikä häiritse vakavasti sairaana olevaa rouva Garrickia, joka asuu tilapäisesti vierashuoneessa.


Millie ei kuitenkaan saa mielestään rouva Garrickia, jota ei ole edes tavannut kasvokkain. Hän on varma, että on kuullut naisen itkevän ja nähnyt veritahroja tämän yöpaidoissa. Lopulta Millie kolkuttaa kielloista huolimatta oveen. Kun se hiljaa avautuu, kaikki muuttuu...


 

torstai 21. marraskuuta 2024

Luetut kirjat 71/2024: Freida McFadden: Kotiapulainen, Otava 2024 ⭐⭐⭐⭐

Luetut kirjat 71/2024: Freida McFadden: Kotiapulainen, Otava 2024 ⭐⭐⭐⭐. Kääntäjänä Jussi Tuomas Kivi. 

Kuinka jännä, ja mukavasti viedään pässiä kauhuromantiikan kuvioihin tuolta Kotiopettajattaren romaanista Rebekkaan ja toden totta Vainolaan asti, myös Jean Rhys on läsnä.

Tänään äänikirjana helkatin kylmänä päivänä 21.11.2024. Lukijana Sanna Majuri. 

Sarja: Kotiapulainen 1. Alkuteos: The Housemaid. Ilmestymispäivä: 25.1.2024

#jännityskirjallisuus #rikoskirjallisuus, #psykologisetromaanit #salaisuudet

vankilat, vangitseminen, koti, kotiapulainen, valheet

#FreidaMcFadden #Kotiapulainen

#Kotiapulainenromaani #TheHousemaidNovel #trilleri #psykologinentrilleri #kirjahullunkirjahyllystä2024 

#kirjavuoteni2024 #kirjavuoreni2024 #kirjavuosi2024 


Esittelyteksti

Ällistyttäviä käänteitä sisältävä psykologinen hittitrilleri on pakko lukea kertaistumalta.

Äskettäin vankilasta vapautunut Millie saa riemukseen kotiapulaisen paikan varakkaasta newyorkilaisperheestä. Autossa asumiseen verrattuna Winchestereiden koti on unelmien täyttymys.

Uuteen onneen tulee kuitenkin säröjä, kun perheen äiti Nina alkaa käyttäytyä oudon vihamielisesti Millietä kohtaan. Talon ilmapiiri käy yhä painostavammaksi. Miksi Milliestä tuntuu, että joku lukitsee hänen huoneensa oven öisin?

Viisainta olisi varmasti lähteä, mutta perheen isä Andrew auttaa Millietä kestämään Ninan häijyyttä, eikä Milliellä ole enää muutakaan paikkaa, minne mennä. Ehkä hän vain kuvittelee kaiken?


sunnuntai 17. marraskuuta 2024

Luku keskiössä: Lukukeskissä: LARS KEPLER: HYPNOTISOIJA, Tammi 2019. RIKOSROMAANI

Luku keskiössä: Lukukeskissä: LARS KEPLER: HYPNOTISOIJA, Tammi 2019. RIKOSROMAANI. BLACK EDITION. Joona Linna -dekkari. Suomentanut Saara Villa. Black Edition kannen kuva: Love Lannér. Suomalaisen kannen suunnittelija: Markko Taina. Sarja Joona Linna, osa 1. Alun perin ilmestyi suomennettuna 2010. Alkuperäisteos: Hypnotisören.

Ehdin lukea ennen jo pariskunnan uuden dekkarisarjan aloitukset, kun tämä vielä roikkui pinossa, ja sitten tuli Black Edition. Ehdin olla jo taannoin Keplerin kirjan julkkareissa ihastuttavassa Bar Sociksessa, jossa shampanja virtasi. Ja Pommakki. Vai olikohan se Trocaderoa joka on ruåtsalaisten Pommac. Ehdin pariskuntaa kuvatakin Hgin Kirjamessuilla jonakin vuonna. Heillä on aina hyvä tsemppi. Ja terve suhtautuminen kirjallisuuteen ja kuuluisuuteen. Elokuvakin on jo ehtinyt tulla. 


#larskeplerinhypnotisoija #larskepler #hypnotisoijadekkari #hypnotisoija #joonalinnadekkari #joonalinna #dekkari #rikoskirjat #rikoskirja #rikosromaani #jännitys 

#Kirjaploki #kirjavuoreni2024 #kirjavuoteni2024 #kirjavuosi2024 #kirjahullunkirjahyllystä2024 #Kirjaploki2024


Tätäkään kirjaa en ole saanut mistään, joten kirjotan vain pari lausetta, heippa! Itselleni muistiin 


Julkaisu 15.03.2010 (Kovakantinen kirja)

08.02.2011 (Pokkari)

Sivumäärä 580 s. (Kovakantinen kirja)

580 s. (Pokkari)



Esittely 

" Urheilukentän pukuhuoneesta Tumbasta, Tukholman läheltä löytyy kauhistuttavasti surmattu mies. Myöhemmin hänen puolisonsa ja tyttärensä löytyvät yhtä lailla raa¿asti silvottuina perheen rivitalosta. Perheen poika Josef löytyy elossa, vaikeasti haavoittuneena.

Rikoskomisario Joona Linna päättelee että tarkoitus oli surmata koko perhe. Kun Linna saa tietää, että elossa on vielä yksi perheenjäsen, tytär, hän aikoo käyttää kaikki keinot löytääkseen tämän ennen murhaajaa.

Josef häälyy tajuttomuuden rajoilla, ja nopeuttaakseen tutkimuksia Linna pyytää traumoihin erikoistunutta lääkäriä Erik Maria Barkia hypnotisoimaan pojan. Tämä suostuu, vaikka on julkisesti vannonut ettei hypnotisoisi enää ketään. Tämän seurauksena Bark joutuu itse poikansa kanssa yllättävästi mukaan rikosten ketjuun. "


perjantai 15. marraskuuta 2024

Luetut kirjat 70/2024: Freida McFadden: Eristysvanki, Otava 2023

Luetut kirjat 70/2024: Freida McFadden: Eristysvanki, Otava 2023 ☠️☠️ 2/5. 

Aloitin 14.11.2024 koska edellisestä tykkäsin, ja laitoin joulun ajan lukemiset järjestykseen. Jonkinlaiseen. Ihan pakko oli kuunnella Prisoners of Love! 

Kääntäjänä Jussi Tuomas Kivi. Lukijana Anni Tani. Luen sähkökirjana. Jatkoin äänikirjana. Alkuteos: The Inmate. Ilmestymispäivä: 14.9.2023.

Kliseitä ja trooppeja somassa sopassa. Kun pidän (osin tai kokonaan) vankilasarjoista Bad Girls, mopopoikien Sons of Anarchy sekä Dannemore, niin tartuin tähän. Ja halusin jatkaa. 

Uskomattomia - sanan kummassakin mielessä - juonenkäänteitä, vekkejä, päärmeitä, siksakkia. Hölmöläisten mattoa vedetään alta. Kuinkahan nurkkaan kirjailija itsensä maalaa..

Luin loppuun 15.11.2024.

kaunokirjallisuus #jännityskirjallisuus vankilat vankeus menneisyys sairaanhoitajat murha murhaajat

Tätäkään kirjaa en ole saanut (kustantajalta), joten en (sk)riivaa tästä paljoa, kunhan pistän itselleni muistiin, heippa!



Esittelyteksti

" Piinaava psykologinen trilleri vangitsee lukijansa.

Brooke Sullivan aloittaa työn miesten korkeimman turvallisuusluokan vankilan sairaanhoitajana. Hänelle annetaan kolme sääntöä: kohtele vankeja kunnioituksella, älä paljasta mitään yksityiselämästäsi - äläkä IKINÄ hankkiudu hyviin väleihin vankien kanssa.

Kukaan henkilökunnasta ei tiedä, että Brooke on jo rikkonut sääntöjä. Hänellä on nimittäin kytkös yhteen laitoksen pahamaineisimmista murhamiehistä. Tämä vanki, Shane Nelson, on Brooken lukioaikainen poikaystävä, entinen tähtiurheilija, joka viettää nyt loppuelämänsä istuen murhatuomiotaan. Telkien taakse hänet vei Brooken todistajanlausunto. "


#Eristysvanki #EristysvankiDekkari #jännäri #FreidaMcFadden #kirjahullunkirjahyllystä2024 #Kirjaploki #kirjavuoreni2024 #kirjavuosi2024 #kirjavuoteni2024 #Otava #otavankirjat #sähkökirja 


Mutta Shane tietää. Ja hän ei unohda. 

torstai 14. marraskuuta 2024

Luetut kirjat 69/2024: Mervi Heikkilä & Broci: Leimu Lohikäärmeen taikakauppa, Haamukustannus 2024. 👻👻👻👻

Luetut kirjat 69/2024: Mervi Heikkilä & Broci: Leimu Lohikäärmeen taikakauppa, Haamukustannus 2024. 👻👻👻👻 4/5 Lastenkirjat
14.11.2024. Fyysisen kirjan sain kustantajalta, kiitoksia! 

Mervi Heikkilän kirjoittama ja Brocin kuvittama lastenkirja sofistikoituneen näköisestä lohikäärmestä (nimeltä Leimu) on kirjoitettu selkokielellä. Fyysisestikin kirja tuntuu mukavalta. Se on kovakantinen, mutta kansi tuntuu sormille mukavan pehmeältä. Taitto on rauhallista, fontit eivät ole liian kiinni toisissaan, ja teos on mukavan selkeä. Sisällysluettelon vieressä on kuva Leimu Lohikäärmeestä joka esittelee itsensä. 

Ensimmäisessä luvussa Leimu saa vieraita. Kuvassa hän näyttää pelokkaalta ja ahdistuneelta, koska ovikello soi. Kukapa ei olisi. Mutta se onkin paras ystävä, Amalia. On hyvää, että sanotaan paras ystävä, eikä esim bestis. Amalia on keiju. Tämä on fantasiakirja, ja toisaalta se on ihan normaali, realistinen kirja ihmislapsista. Otukset ainakin käyttäytyvät niin. 


Lanu, lasten- ja nuortenkirjallisuus on ollut viime aikoina (vuosina) tapetilla siksi etteivät ole tapetilla. Lanun arvosteluja näkyy harvoin lehdissä, ja vieläkin odotan aikaa, jolloin kirjallisuus- ja kulttuuriohjelmat palaavat televisioon. Kyllä niitä siellä on ollut. Silloin kun vielä matkustin Ruåtsiin laivalla, ja hytissä oli telkkari, katsoin kuinka paljon kulttuuriuutisia näytettiin koko aamun aamutv:n aikana. Naapurimaassa. 


Mutta palaan tähän kirjaan. Sen selkokieleen on helppo keskittyä. 

Leimun koti näyttää kauniilta ja arvokkaalta Brocin piirtämänä. Selkokielinen lastenkirja ei kuvaile sanoin, tekstissä sen tarkemmin kodin huonekaluja eikä sisustusta, sen tekee kuvitus. Leimun äiti - iso, punainen lohikäärme - on vihainen, se taas kuvataan sanoin, osin kuvinkin. Leimun äiti kuuluu näihin vahvojen naisten kalevalalaiseen jatkumoon, olihan Louhi kuvattu mm petolintuna, joka on aika lähellä lohikäärmettä ts matelijaa, hirmuliskoa. Brocin kuvituksessa hänellä on kaunis, yksinkertainen viktoriaaninen mekko, kunnon sarvet ja punaiset siivet. 

Äidillä, jonka nimeä emme saa vielä tietää, on syytäkin olla vihainen - poikansa on erotettu lohikäärmekoulusta. Meinasin kirjoittaa kadettikoulusta, mutta se on eri asia. 


Niinkuin joka jouluna, useamman vuosikymmenen ajan, Ruotsin telkkarista on tullut Kalle Anka med sina vänner, joka on aina paljon parempi kuin suomalaisten Samu-Sirkan joulutööttäys. Koska naapurimaassa näytettiin ihastuttava animaatio Ferdinand, joka kertoo pienestä härkäpojasta joka halusi vain haistella kukkasia, olla lungisti kukkakedolla, ja vain chillailla, eikä osallistua eläinrääkkäyksiin härkätaisteluissa. Ferdinand tuli mieleen. 

Koska " opettajien mielestä Leimu ei osannut pelotella ja ärjyä tarpeeksi hyvin. Ehkä Leimu ei halunnutkaan." sivu 18.


Kuinka mukavaa, ja tukevaa, on lukea päähenkilöstä, toisenlaisesta lapsesta, joka kulkee omia polkujaan. Ehkä arasti, muttei kaikkien tarvitsekkaan mölytä apinana eikä kiljua hanhena. Mutta kuinka ahdasmielistä lohikäärmeiden koulun opintolinjat on! On todella kätsyä olla, tai tuntea läheisesti lohikäärme, kun esim sähköt on poikki, tai jos ei löydy tulitikkuja kun alkaa keittää keittoa... Tai teetä. 


Käytän, käytin paljon sanaa mukava, joka tässä ei tarkoita ihan kiva, vaan turvallista tilaa, kannustavaa meisinkiä. 

Tarinan pirtsakka ja itsenäinen keiju Amalia tokaisee, että Leimun pitäisi avata alakertaan taikakauppa! 

Kun kerran koulu ei maistu, tai koulu ei anna, vähän kuten elokuvassa Cruella (2021) niin voi aina yrittää yksityisyrittäjänä kaupassa. Jonne voi tunkea monenlaista vaativaa asiakasta. Miten ujo Leimu pärjää? Ja onko Leimu ujo. 

Kuten sadussa päivänsäde ja menninkäinen, niin myös tässäkin ns valon lapsena keijukainen Amalia ei siedä, tai paremminkin ei kestä kaamosta, eikä kylmää pitkää talvea. 

Kuten Saksikäsi-Edwardissa pohditaan filosofisia kysymyksiä oikeasta ja väärästä, niin tässäkin mietitään, kuka on syyllinen, jos taikakaupassa tapahtuu jotakin. 




Esittely 

" Eräänä päivänä Leimu Lohikäärme perustaa taikakaupan. Hänellä on apunaan pieni keiju nimeltä Amalia. Taikakaupan pitäminen ei ole helppoa. Taikakaupassa voi tapahtua kummallisia asioita!

Mitä siellä tapahtuu? Lue tämä kirja, niin saat tietää.

Leimu Lohikäärmeen taikakauppa on lastenkirja, joka on kirjoitettu selkokielellä. "


Leimu Lohikäärmeen taikakauppa | Mervi Heikkilä | Kuvitus Broci | 56 s. kovakantinen | Selkokirja | ISBN 978-952-7413-27-2 | 2024



Esittely 

" Mervi Heikkilä on palkittu kirjailija, joka pitää tähtiöistä, kurpitsoista, metsistä ja kaikista määkivistä ja miukuvista olennoista. Tutustu tarkemmin: facebook.com/kirjailijamerviheikkila

Broci on sarjakuvataiteilija, jonka piirrosjäljessä näkyy kiinnostus yliluonnolliseen, kauhuun ja – muotiin! Tutustu tarkemmin: broci.art " 

myöhemmin blogissani toimivia linkkejä. Ehkä...



Fyysisen kirjan sain kustantajalta, kiitoksia! 


#MerviHeikkilä #Broci #LeimuLohikäärmeentaikakauppa

#Lastenkirjat #Lastenkirja #Lastenkirjat2024 #Haamu #Haamukustannus #lastenkirjallisuus #LeimuLohikäärme #taikakauppa #Lohikäärme 





Lukukeskissä 11/2024: LARS KEPLER: UNISSAKÄVELIJA, Tammi 2024

Lukukeskissä 11/2024: LARS KEPLER: UNISSAKÄVELIJA, Tammi 2024. RIKOSROMAANI. Suomentanut Antti Saarilahti ja Anu Heino Kannen kuva: Love Lannér. Sarja: Joona Linna, osa 10.
 
#Skandidekkari ilmestyi tänään 14.11.2024 lukuaikapalveluihin että pling. Tänään en mene Night Visions Maximum Halloween 3024 genre-elokuvien festivaaleille, joten voin lukasta tätä vähän. Tahi ainakin aloittaa. Ruotsinkielinen alkuteos Sömngångaren ilmestyi 2024. Joten kyllä tässä jäniksen selässä ollaan. Muttei pahasti vaan hyvästi... Näin juuri hauskan unen Robert Smithistä, yhtenä yönä näin Daniel Craigin uuden elokuvan, muttei se ollut Queer. Yleensä en muista mitä unia näin, ja se on ihan hyvä asia, pitää unet unina.



Esittely:

" Älä käännä selkääsi pimeässä. Silloin on jo liian myöhäistä.

Onko unissakävelijä todistaja vai murhaaja? Lars Keplerin kymmenes, hyytävän jännittävä Joona Linna -dekkari vie suosikkikomisarion suoraan pahimpien painajaisten ytimeen.

Murtohälytys talviunta nukkuvalla leirintäalueella paljastuu julmaksi kirvesmurhaksi. Asuntovaunusta löytyy pahoinpidelty ruumis – ja nukkuva 17-vuotias poika. Käy ilmi, että nuorukainen on Hugo Sand, kuuluisan kirjailijan poika. Hugo kärsii harvinaisesta oireyhtymästä, painajaisten yhteydessä esiintyvästä unissakävelystä, eikä hän muista mitään tapahtumista. Erikoinen tapaus johtaa Joona Linnan ensin hypnotisoija Erik Maria Barkin luo ja sitten selkäpiitä karmivan sarjamurhaajan jäljille. "


Luvun 29 lainauksen Lars Keplerin Paganini ja paholainen -romaanista on suomentanut Elina Uotila.

@tammikirjat #tammikirjat @storytel_fi #storyelfi

#LARSKEPLER #RIKOSROMAANI #UNISSAKÄVELIJA #Tammi #Tammenkirjat #dekkari #kirjahullunkirjahyllystä2024 #Kirjaploki #kirjavuoreni2024 #kirjavuosi2024 #kirjavuoteni2024 



Tätäkään kirjaa en ole saanut, niin postaus minimi. Heippa!

tiistai 12. marraskuuta 2024

Luetut kirjat 68/2024: Camilla Sten: Kammottava totuus, Bazar 2024. Sarja: Rebecca Lekman 2

Luetut kirjat 68/2024: Camilla Sten: Kammottava totuus, Bazar 2024. Sarja: Rebecca Lekman 2

Jatkan 10.11.-12.11.2024 äänikirjana. #skandidekkari viihdyttävä ja inhottava #dekkari jonka sisällä voi tarkastella montakin asiaa, parisuhdeväkivaltaa, työpaikan seksismi. Erityisen paljon pidän naisten näkökulmista pohjoismaisissa rikosromaaneissa. 


Suomentaja: Hanna Arvonen

Lukija: Sanna Majuri

Kansi: Emma Graves, Eija Kuusela

Ilmestymispäivä: 04.10.2024 

Alkuteos: En skrämmande sanning

Sidosasu: Äänikirja



Esittelyteksti:

" Salaisuus, jota on varjeltava hinnalla millä hyvänsä

Camilla Stenin rikosromaanissa Kammottava totuus kriminaalipsykologi Rebecca Lekman tutkii nuoren koomikon murhaa.

Nuori stand up -koomikko Lina Gyllenborg löydetään kuolleena kotoaan, ja hänen poikaystäväänsä Jonasta epäillään murhasta. Jonas väittää epätoivoisesti olevansa syytön, mutta sekä poliisi että media ovat vakuuttuneita hänen syyllisyydestään. Oikeus vapauttaa hänet syytteistä kaikkien suureksi hämmästykseksi.

Neljä vuotta myöhemmin Jonas ottaa yhteyttä kriminaalipsykologi Rebecca Lekmaniin, koska haluaa tämän löytävän Linan oikean murhaajan. Rebecca epäilee Jonaksen valehtelevan, mutta lupaa silti tutkia tapausta. Henkirikosta selvittäessään Rebecca huomaa, että Linalla oli salaisuuksia, jotka saattoivat vaatia tämän hengen. Ja nyt joku on valmis tekemään mitä tahansa estääkseen totuuden paljastumisen.

Kammottava totuus jatkaa kriminaalipsykologi Rebecca Lekmanista kertovaa rikosromaanisarjaa, joka on täynnä tiivistyvää jännitystä ja välähdyksiä ihmismielen pahuuteen. "


#rikoskirjallisuus 

#Dekkarit #jännitys Suomennettu #kaunokirjallisuus Uutuus

#Kammottavatotuus #CamillaSten #RebeccaLekman2 

 #kirjahullunkirjahyllystä2024 #Kirjaploki #kirjavuoreni2024 #kirjavuosi2024 #kirjavuoteni2024 



Oikeastaan voisitte lopettaa sanan lohenpunainen koska sellaista väriä ei ole, lohi on hopean värinen, tai harmaa. Jos aikoo käyttää sanaa, niin värikarttaan voi lisätä ihmisenpunaisen.


sunnuntai 10. marraskuuta 2024

Luetut kirjat 67/2024: Caroline Mitchell: Keskiyön peli, Docendo 2024 🎃🎃 2,5 / 5

Luetut kirjat 67/2024: Caroline Mitchell: Keskiyön peli, Docendo 2024 🎃🎃 2,5 / 5. Kääntäjä Matilda Forstadius. Sarja: Slayton 1. Äänikirjana, lukija Anni Kajos.

Monta samantyyppistä kirjaa olen viime aikoina lukenut ts kuunnellut. Päähenkilön, naisen menneisyydestä, syyllisyydestä, ehkä. 

On urbaani legenda, kaupunkitarina, läsnä kauhu, on peli, jossa teinit muinoin katsovat, kuka uskaltaa manata esiin Keskiyön miehen...

#Halloween, Spooktober, Spooky Season 🎃 10.11.2024.

Hieman, välillä pihalla. Ongelma ei ollut suomennoksessa eikä lukijassa. Ehkä on keskittymisvaikeuksia. Minulla. 


Ilmestymispäivä: 4.11.2024.

Alkuteos: The Midnight Man.


Esittelyteksti

" Sen piti olla vain leikkiä.

Hyytävä mysteeritrilleri viattomasti alkavasta pelistä, joka muuttuu painajaiseksi.

Keskiyön mies kun ovellasi on,

pysy vaiti, ole liikkumaton.

Piiloudu talon pimeimpään rakoon,

sillä yksi teistä ei pääse pakoon...


Halloweeniltana viisi tyttöä kokoontuu Blackhallin kartanoon pelaamaan Keskiyön peliä. He kirjoittavat nimensä paperinpalaselle, pistävät neulalla sormen päitään ja tuhrivat paperin verellä. Tasan kello kaksitoista he koputtavat oveen kaksikymmentäkaksi kertaa. Se on kutsu Keskiyön miehelle. Tuon yön jälkeen vain neljä tyttöä palaa kotiin.

Etsivä Sarah Noble on juuri palannut poliisitehtäviin, eikä kukaan tunne Blackhallin kartanoa häntä paremmin. Tämän tapauksen tutkinta kuljettaa Sarahin takaisin siihen, mitä hän on paennut. Ja järkyttää häntä sydänjuuriaan myöten. Onko hän valmis kohtaamaan Keskiyön miehen?


Irlantilainen Caroline Mitchell on entinen poliisietsivä, joka jätti poliisityönsä vuonna 2016 ja ryhtyi kokopäiväiseksi kirjailijaksi. Mitchell kirjoittaa rikossarjoja ja psykologisia trillereitä. Hänen kirjojaan on myyty yli 1,8 miljoonaa maailmanlaajuisesti, ja ne ovat saaneet lukuisia jännitys- ja rikoskirjallisuuspalkintoja."


#Keskiyönpeli #CarolineMitchell #Docendonkirjat #goottilainenkartano #dekkari #jännäri #dekkarit #jännitys 

#kirjahullunkirjahyllystä2024 #Kirjaploki #kirjavuoreni2024 #kirjavuosi2024 #kirjavuoteni2024


@docendon_kirjat @storytel_fi

tiistai 5. marraskuuta 2024

Luetut kirjat 66/2024: Muukalainen 2/5 ⭐⭐

Luetut kirjat 66/2024: Muukalainen

2/5 ⭐⭐ 


Onko tämä #skandidekkari vaiko #brittidekkari? Tukholmaan sijoittuva #dekkari ja #trilleri joka ei kyllä lämmöllä auennut. Aivan liian pitkäksi venytetty #mysteeri. Kuuntelin äänikirjana 05.11.2024.

sunnuntai 3. marraskuuta 2024

Miten kirjoittaa aito post-modernin ironinen goottilainen romaani? Eskapismi ja Faust. Jos otetaan vaikka elokuva tohtori Caligarin kabinetti

Miten kirjoittaa aito post-modernin ironinen goottilainen romaani? 

Eskapismi ja Faust. Jos otetaan vaikka elokuva tohtori Caligarin kabinetti


= > " Elokuvataiteessa ekspressionismi sai vaikutteet ekspressionistisesta kuva- ja näyttämötaiteesta. Ekspressionistisista elokuvista on tunnetuin Robert Wienen ohjaama »Tohtori Caligarin kabinetti» (1919). Vaikka elokuvan ekspressionismi oli puhtaasti saks. tyylisuunta ja lyhytaikainen (1919–25), se on vaikuttanut vuosikymmeniä vars. monien elokuvien tummasävyiseen kuvaukseen ja psykol. kerrontaan."


niin en koe lopun muutosta t käännettä vesityksenä, vaan ajattelin - niin kuin elokuvan sisällä fasismi survoo myös elokuvan ulkopuolellakin, eli jos jokin tuotantotaho pelkää, että tässä on aivan hirveä hirviö fasisti manipuloija silmänkääntäjä joka itse asiassa oli Hitlerin ennakointia, ja päättää "vesittää", että kaikki "fasismi", manipulointi ja murhat on vain yksi hullujenhuoneen asukki kuvitellut, minä aina koin sen niin, että juuri näiden asioiden siis tietojen takia tuo ihminen on pantu mielisairaalaan - hän siis tietää vehkeilystä, ja hänet siis totuus on tukahdutettu, hiljennetty mielisairaalaan.


Pinnan alta: - Salaiset Kansiot (X-files) tv-sarja 1990-luvulla milteipä parodiaan saakka tutkivat hallituksen salaliittoja ufotutkimuksissaan.


Vuonna 1919 tapahtui muutakin: perustettiin Bauhaus -taideoppilaitoksen niin ikään Weimariin Saksaan, Joel Lehtosen romaani Putkinotkon metsäläiset ilmestyi, samoin kuin F. E. Sillanpään romaani Hurskas kurjuus. Pohjoisessa oli vallalla ankara realismi, naturalismi, ehkäpä juuri siksi koska olimme vasta itsenäistyneet, ja saaneet esimerkiksi äänestää, vaikuttaa asioihin, ettei arkielämämme olisi niin viheliäistä sietämättömissä oloissa puurtamista; mutta jotkin uhkarohkeat kurkottivat Georges Méliès nimisen hepun viitoittamana kuuhun...


Hän ohjasi elokuvan Matka kuuhun vuonna 1902, katso kuinka paljon tuo filmi on vaikuttanut esimerkiksi Smashing Pumpkins -orkesterin videokerrontaan. Mielestäni ns. hullujen tai maagisten tapahtumien pitäminen ns. hullujen kertomuksina, akkojen höpinöinä ei ole vesitystä. Kabinetin - sirkuksen - hullujenhuoneen tapahtumat [rikokset-murhat-huijaus] ei ole hullujen huoneen hourulan piipaa piipaa piripäitten sekoboltsien houretta, vaan totta. On itse asiassa pelottavampaa, eikä vesitystä, koska näiden hirveiden tapahtumien takia nämä ihmisraukat rauniot ovat joutuneet "hoitoon". Että on salaliittoja. Että virallisesti peitellään, tukahdutetaan, ja annetaan pahan jatkaa. Päästä puusta pitkälle.    


Mistä tunnen mä goottilaisen taiteen? 

1. Mene kirjastoon, ja ota hyllystä pikku kirjanen nimeltä Maria Gozzoli: How to recognize gothic art, Macdonald, 1978. Siellä on tuttuja kuvia: Chartres, Tower, Notre Dame, ja Venetsia. Bibliografiasta löytyy paksumpia opuksia. Sehän on sääli, että kaikki ovat vain työtätekevien kansalaisten selkänahasta revittyjä uskonnollisia rakennuksia, gobeliineja, patsaita ja maalauksia, ja vain miesten tekemiä. Näin ollen niistä puuttuu elämän kirjo, siksi Decamerone ja Canterburyn tarinat ens´alkuun antavat rehellistä kuvaa gotiikasta. Niissä ihminen on ihminen, niin hyvässä kuin pahassa, muttei niin yksipuolisesti yliluonnollisia höpötyksiä kuten edellä mainitut jähmeät veistokset jaa muu sälpä. Tutustu myös Päivi Setälän Keskiajan nainen kirjaan, ja myös Kaari Utrion kirjoihin, sekä faktaan että fiktioon. 2.


Tutustu myös 1900-luvun groteskiin gotiikkaan: Hannah Wilke, Barbara Kruger, Louise Bourgeois, Frida Kahlo, Kalervo Palsa, Francis Bacon, Merja Aletta-Ranttila, Andreas Alariesto joka on mielestäni erinomaista ja introverttiä porautuessaan ihon alle, yhteen yksilöön [ kuin malaria-hyttynen ] joka toimii katsojan peilikuvana, kipupisteenä, kankaana jolle tuska maalataan orvaskesiä myöten; kuin varhaisempaankin: Johann Heinrich Fuseli, Philip Otto Runge, Caspar David Friedrich, Francisco de Goya, John Runciman, William Blake, joilla enimmäkseen kauhua tuotti maisema symbolineen, luonto hurjine myrskyineen, jotka tekivät leskiä, upeine täysikuineen, mytologiat kannibaaleineen, jossa taide oli moraliteetti joka opetti ettei näin väärin saa tehdä, tabun käsittelijä, tai perverssit sisätilat, jonka rikkoo jokin outo peikko.


Kauhuromantiikkaa ja selittämätöntä groteskia on käyttänyt visuaalisessa taiteessaan myös mm: Fritz Lang, Arnold Böcklin, Alfred Kubin, Roman Polanski, Stanley Kubrick; esimerkiksi Polanskin elokuvassa Inho esitellään Hullu nainen ullakolla -tematiikkaa siirtäen mielen hajoamisen olohuoneeseen ja keittiöön eikä piiloon ullakolle, tai Kubrick joka toisti kylmäsi Hohdon hyytävän mielen maiseman, ja eristyneisyyden pelottavan talon ympäristöön. 3. Toinen, painavampi tapa tutustua gotiikkaan on marssia Tukholmaan jossa myytiin massiivista Rolf Tomanin johdattelemaa kirjaa GOTIK ( Könemann, 2000 ) vielä plastiikit päällä alle 13eurolla.


Messevä teos yli viisine satoine sivuineen porautuu niin goottilaisen kuvataiteen, veistoksien kuin arkkitehtuurinkin salaisuuksiin. Teos oli kylläkin ruotsinkielinen - mutta det gör ingenting, ajattelin muistellessani erästä lobotomiavitsiä. Vaikka kirja painoi kuin naapurin synti, ja kuvittelin kulkevani Via Doloroosaa puhelintolppa selässä.    


Mikä yhdistää goottien ja natsien yhteisen kirjasintyypin, fraktuuran? 

Gootit, goottilaisuutta harrastavat ja goottilaisten elokuvien rekvesitöörit haluavat vanhan ajan fontin joka on olevinaan tai on aidosti keskiaikaa, tai ainakin reippaasti viktoriaanista aikaa vanhempaa kirjoitustyyliä. Natsit jatkoivat vielä 30-luvulla fraktuuralla kirjoittamista, suomalaisissa dokumenteissa lähinnä 1800-luku oli fraktuuran aikaa virallisissa papereissa. Siksi esimerkiksi Sisu-pastilliaski on silkkaa gotiikkaa.. "Hitler julisti fraktuuran ainoaksi puhtaasti kansalliseksi leikkaukseksi ja vastusti groteskin käyttöä Saksassa. Myöhemmin hän muutti mieltään ja kielsi fraktuuran käytön, koska väitti sen olevan juutalaista alkuperää." Jan Bohman, Åke Hallberg: Graafinen suunnittelu, Gummerus 1988.


Kirjassa on präntättynä "Martin Bormannin vuonna 1941 Hitlerin käskystä levittämä kirjelmä" jossa ilmoitetaan kirjoitustavan olevan erheellisen saksalainen. Ilmoitusta ei oltu painettu goottilaisin kirjaimin... > Katso myös Sex Pistols elokuva... jossa tavataan "Martin Bormann"...... siellä minne natsit pakenivat eli Etelä-Amerikkaan...    



Miten kirjoittaa aito post-modernin ironinen goottilainen romaani? 

1700-luvun lopulta lähtien goottilainen romaani on ihastuttanut ja vihastuttanut kirjojen karjamarkkinoilla. Sitä on halventavasti pidetty alempiarvoisena - sekä naisten kirjoittamana että lukemana kirjallisuuden lajina, halpamaisena kauhuna, romanttisena viihteenä jopa pienen kauhu- ja fantasiagenren sisällä.  


Alun alkaen englantilainen kauhuromantiikka lainasi rekvisiittansa kaukaa barbaarisesta arkkitehtuurista, gotiikan kauden jyhkeiltä, majesteettisilta raunioilta, luostareista, tyrmistä ja linnoista. Suippokaarin ja korkein tornein gotiikka kohosi kaiken maallisen yläpuolelle.    


Mysteeri, groteski ja kauhu toimivat elementteinä, 

ettei lukija tuikkaisi kirjaa tuleen ts. ei heittäisi syrjään, tylsistyisi, nukahtaisi. Kirjasta on löydyttävä: [fanfaarit] hyvän ja pahan elementin kissa & hiiri -piirileikki, salaisia käytäviä, synkeitä loppumattomia kryptia, usean eri henkilön näkökulmasta kirjoitettuja viestejä [= kirjeitä sähkeitä ja päiväkirjan katkelmia], kahleita, miehiä [kreivejä, markiiseja, paroneita] joidenka pitkissä hulmuavissa mustissa hiuksissaan on valkoinen raita, synkeitä sukusalaisuuksia, outoja kirjelappusia, maanalaisia pakoreittejä, outoja ääniä, sadistisia munkkeja, kummallisia eliksiirejä, narisevia ovia, hulluja tiedemiehiä, lepattavia kynttilöitä, ullakolla kirkuvia hulluja naisia, rikottuja leluja, kirottuja tikareita, vaeltavia sieluja, seinäpeili johon voi upottaa kädet kuin vesipaljuun, kalpeita kasvoja, kiellettyä rakkautta, tipahtelevia kypäröitä, hengityksen höyrystyminen ennen niin lämpimässä huoneessa, salaisia laboratorioita, märkiä mutaisia kengänjälkiä, piilotettuja muotokuvia, noitien kattiloita, lötköjä, kaksoisolentoja, vaeltavia aaveita, iilimatoja, vampyyreita, hirviöitä, ihmissusia, mustia kissoja, zombieita, ghouleja, voodoonukkeja, liskonaisia, kärpäsmiehiä, cthulhuja, tappajatomaatteja, vrilejä, suuren oopperan kummituksia, ja ainakin yksi Candyman ja tapponukke Chuck.


Ja tietysti se linna = sukukartano, hotelli tai mielisairaala, tuo pahuuden hiukkaskiihdytin jonka sisällä pahuus kuplii, kohta yli kuohuen. Se voi olla myös "home sweet home" - joka kuitenkin on rakennettu pyhälle intiaanien hautausmaalle kuten Poltergeistissä


[ = > "poltergeistilmiö, parapsykologiassa tapaussarja, jossa kokijain mukaan toistuu selittämättömiä fys. ilmiöitä, kuten koputusääniä tai esineiden siirtymisiä, tav. tietyn henkilön läheisyydessä. Poltergeistilla, »räyhähengellä», on tarkoitettu ilmiön aiheuttajana kansanuskossa pidettyä kiusanhenkeä." CD-Fakta 2002, WSOY ],


jossa heti alkaa tapahtua kummia. Tärkeintähän on, että tämän kaiken boullabaisen keskellä päähenkilö - syystäkin - epäilee, onko hän tulossa hulluksi. = >> klikkaa tästä 15 sekunnin musiikkiraita Queen: I´m going´slightly mad.


Gotiikan genreen kuuluu niin "hyvää" kuin "huonoakin" kirjallisuutta. Itse en jaa kirjallisuutta näin kökösti, tutkimani kirjallisuus voi olla kiinnostavaa kirjallisuutta tai sitten ei. Populaarin plussaa on se että se on kaikille tasa-arvoisesti saatavilla. Rahvaan ei tarvitse matkata kauas ja tuhlata aikaa metsästääkseen haluamansa kirjaa.


Miksi minua inhottaa televisiosta tuleva saippua verrattuna romanttiseen kirjallisuuteen? Mielikuvituksen puute. Yksinkertaisesti.


Kirjan voi lukea ja kokea kuten haluaa, kun taas televisiossa jatkuvasti pyörivä sarja tappaa kaiken ajatuksen tapaisenkin. Mutta ehkä nykyaikana naisella jolla on sekä ura että koti hän ei voi valita hetkeä jolloin pulahtaa vaahtokylpyyn joko parodinen kauhuromanttinen [ Rouva Oraakkeli, Vainola, Rebecca ] tai eroottinen trilleri [ Basic Instinct, Body of Evidence ] jne. mukanaan, koska hänellä ei ole muka aikaa lukea, eikä uskalla ostaa romanttista kirjallisuutta jota kutsutaan myös harlekiini-kirjallisuudeksi tuon Harlekiini-nimisen kirjasarjan kirjoja tarkoittaen.


Eskapismi ei ole sallittua vaan tympeä maalaisproosaa joka on yhtä laveaa kuin kuolettavan tylsääkin. Mutta tv sarja joka tulee joka saatanan arkipäivä pakottaa naisen tv:n ääreen pienen pieneen eskapismiin.

= > Paul Verhoeven: Basic Instinct - vaiston varassa.


" faustinen ihminen, Goethen »Faustiin» viittaava, Oswald Spenglerin vaikutuksesta käyttöön tullut nimitys, joka tarkoittaa pysähtymättä etsivää, kaikkien rajojen ylittämiseen pyrkivää, äärettömyyttä tavoitteleva länsimaista ihmistä. " CD-Fakta 2002, WSOY            


Roskaromaanit? Mihin tässä maailmassa mennään kun tammikuussa 2005 tummelisarjassa Emmerdale käsite Romantic fiction käännetään suomeksi Roskaromaanit? Ai jai jai... Skarpatkaa nyt ihmiset vähän käännöstöissä ja arvotuksissa! Ei Emmerdale nyt ihan Decamerone ole!


Mistä muuten johtuu että Anni Polvan kirjat realismeineen ja haaveineen, sekä historialliset hyvin rakennetut romaanit uppoavat, mutten voi sietää katsoa saippuaoopperoita? Onko noissa jo parodiaksi ehtineillä halpojen pahvikulissien keskellä tyhjyyteen toljottavien aina vain samoja asioita vatvovien päivästä toiseen loputtomasti vuosista toisiin kaikkia tabuja rikkoen toimivat ihmiset lähikuvissa jähmettyvine kasvoineen iho paksun pakkelin alla jotenkin liian zombieta, elävää kuollutta, tyhjyyttä? Se, ettei siinä voi käyttää omaa mielikuvitustaan, joka on tärkeintä ns. romanttisessa viihteessä.


Nainen ei välttämättä ON/OFF -robottina halua virtuaalista seksiä jonkin kojeen kanssa, vaan eroottinen lataus toimii tuolla, vivahteikkaassa mielikuvituksessa, aistillisuuden valtakunnassa, joka on kevyt ja ylitse pursuava pakka raakaa silkkiä, jymisevä kauaskantoinen räjähdys, sitruunaperhosen lento, viiltävä terä, varpaillaan kävelyä jäisellä jyrkänteellä, syksyn kirpeys poskilla; tiedoksi vaan, suuremmassa sukupuolielimessä, eli aivoissa, ainakin naisilla.


Ja kuten Atwoodin kirjan päähenkilö kirjoittaa kirjailijana kirjan sisällä, kuinka hän tarkoituksella ei kerro hirveän tarkkoja detaljeja päähenkilöstään, johon jokainen nainen voisi lainata oman kasvonsa.. Atwood kirjoittaa muovailevansa kasvot kitistä, ja näin nyt menee ajatukset Golem -legendaan, kuinka savesta olento rakennetaan.


 = > Atwoodin erinomaisissa runoissa kerrotaan myös savinaisesta. Kun ajattelee vanhan ajan viihdyttävää saippuaa, kuten Dynastiaa, tulee ikävä. Siinä oli kuin ikivanhoista saduista karanneena ja arkkityyppien rasitus harteillaan - joita onneksi kannatteli osiltaan myös valtavat 80-luvun olkatoppaukset - paha äitipuoli Alexis. Tämä Joan Collinsin antaumuksella esittävä noidan kaltainen tiukka liikenainen, vallananastaja, kiero miestennielijä, aikuinen nainen tummat silmät ruskea tukka, Alexis, joka lojui vaahtokylvyissä nuorten rakastajien kanssa shamppanjaa juoden ja puhelimella bisneksiään hoidellen samassa. Ja kuviossa oli prinssejä, ruhtinaita, sheikkejä, kidnappauksia - ja niin ollen perus-romanttinen gotiikalla maustettu, jännittävä potpuri.


Kun Dallasin väriskaala ulottui paskanruskeasta paskanruskeaan, oli Dynastia helmeilevän hopeaa, kristallinkirkasta, kimalletta ja luksusta. Ja olihan Alexiksen päävastustaja, entisen miehensä nykyinen marttyyri-vaimokin nimeltään Krystle, siis kuin kristallia. Heidän keskellään oli kissanhännänvetoa, ja joskus kissatappeluakin jossa olkatoppaukset pursuivat ja hyvin, hyvin kookkaiksi föönätyt ja lakatut hiukset tärisivät ja toinen heitti toisen uima-altaaseen jne. Paha Alexis oli tummahiuksinen siis paha, mutta nimeltään androgyyni ja neutraali. Kiltti & hyvä Krystle oli tietysti vaalea. Kun taas Dallasissa vain sikojen kaltaiset vanhat äijät pyörivät räntsillä vaaleanpunainen iho hohtaen ja silmät pikkuriikkisinä valkoisten silmäripsien alla. Ehkä Dynastian miljöö - Colorado - selitti sinisen ja hopean jylhät goottilaiset sävyt väriskaalassa.      


Saippuaoopperat ovat selkeitä goottilaisia jatkumoita, joissa voi a) mitä tahansa tapahtua b) mitä tahansa tabua käsitellä. Sauppis voi kauhoilla mihin tahansa yliluonnolliseen suuntaan, fantasiaan, uneen ja takaumaan - vain käsikirjoittajat, budjetti ja aikataulut ovat rajana.    


Toisaalta hyvin paljon saippuasarjat muistuttavat antiikin tragedioita, kun kukaan ei tiedä ketä ja miksi. 90-luvun saippuaoopperassa Melrose Placessa kohde- ja näyttelijöiden ikärakenne muuttui, nuoreni reippaasti, ja tuli realismin pariin. Tai realismin ja realismin - aika absurdia menoa voi olla, ja mitä juonenkuvioita maailmassa onkaan on tässä sarjassa sitä käytetty semmoisenaan t eri variaatioina. Mielenkiintoisin hahmo on ehkä sarjan koulutetuin nainen, lääkäri ja psykiatri Dr. Kimberly Shaw joka itse on mielisairas, hänellä on persoonallisuushäiriöitä, ja hän on yrittänyt murhata mm miehensä.        


Hullu nainen on pelottanut ainakin Kotiopettajattaren romaanista lähtien, ja hän on varsin uskottava. Mielisairaala on paha paikka jonne laitetaan terve pariskunta - joka on Kimberlyä loukannut, nainen kun on nyt kyseisen hourulan johtaja...        


Mutta mitä on romanttinen kirjallisuus? 


Nostan esille kokoelmateoksen nimeltään Hertta - jokaisen pikkunaisen lehti VUOSIKIRJA 1969 painoksen, ja alan ahmia. Pienten lehtien kannet on piirretty romanttisiksi: niissä heterosuhteen toisilleen täydellisesti sopiva pariskunta kiiltää onnellisena; mies hiplaa naisen kaulakorua. Koska kannet ovat maalattuja hahmoja on samaistuminen lukijalle helpompaa. Hertta on tavallaan Sinä Minän, Reginan ja Suosikin hengenheimolaisia, jonka kohderyhmä on murrosikäinen tyttö, joka "elää joka solullaan mukana nykyajan rytmissä" kuten lehti markkeeraa, kun taas 13-vuotias lukija kertoo olevan "popista ja villistä menosta kiinnostuneen". Mikä ihmeen tarve tällä lehdellä on muokata tytöstä miestä tarvitseva, ja miehen kiinnostuksen ja katseen vuoksi kaikkensa ulkonäkönsä parantamiseen tähtäävä miellyttäjä??


Vaikka vuosiluku on 60-lukua on sillä paljon yhteistä nykymaailman kanssa - eivät naiset, edes hyvin nuoret murrosikäiset tytöt olleet ennen paremmin voivia ja itseensä tyytyväisiä olevia voikukan nyppijöitä, vaan heillä oli jatkuvasti ongelmia ulkonäkönsä kanssa. Lehdet koostuvat sarjakuvista, novelleista, lääkärinpalstoista, meikki- ja pukeutumisvihjeistä. LUKIJA-tytöillä on komplekseja, he punastuvat, ylösnouseminen on vaikeaa, SARJAKUVIEN ja NOVELLIEN tytöt kuitenkin ovat jo muuttaneet pois kotoa, ja asuvat boxeissa kämppäkavereitten kanssa, ja joutuvat välillä ylitöitten takia myöhästymään treffeiltä. Tarina loppuu 99% onnellisesti siveästi suudelmaan tai halaukseen. Kysymyspalstoilla taas lukijat ovat epätoivoisia minkä ikäisinä poikien kanssa voi olla silleen, ja milteipä jokainen kirjoitus esittää yllättävän seksuaalisen kokemuksen negatiivisena - tapauksena jossa poika lääppii ja tyttö joutuu pakenemaan.


Kun 15-vuotias lukija kysyy saako e-pillereitä hänelle vastataan, että tuskinpa noin nuori saa. Vaikka sarjakuvat, kansikuvat ja novellit tulvivat ällöttävän hygieenistä parisuhdetta jonka väliin ei nuppineulakaan mahdu - se on kaukana oikeasta elämästä. Maggien unelma sarjakuvassa brittiläinen konstaapeli univormussaan on sopivaa fetisisteille, mutta Maggie kirjoittaa erokirjeessään poliisilleen, ettei voi mennä tämän kanssa naimisiin, koska hänellä on menneisyys... Tämä tarina on siinä mielessä poikkeuksellinen - happy endiä ei ole. Tosin siihen viitataan jos Maggie palaa seudulle...

 

Hauskana yksityiskohtana on ihailijakuvat joissa poseeraa kauniit ihmiset: Peter Fonda Easy Rider -vetimissään, Catherine Deneuve ja Eero Raittinen. Harva muistaakaan kuinka uusi keksintö sukkahousut [ vrt. Pirkan niksit ] ovat, ja niinpä tämä lehti esittelee vihdoinkin yhden koon kaikille istuvat sukkahousut, joita paketista ottaessa ei tarvitse säikähtää koska ne näyttävät niin pieniltä ja ryppyisiltä...


Pelin säännöt nimisessä sarjakuvassa nuoret naiset - päähenkilönä on tummaverikkö - menevät baariin juomaan kahvia, ja ongelmana on miten saada pojat kiinnostumaan itsestään, ja miten pitää poikien mielenkiinto kun baariin astelee kilpasiskojaan joilla on lyhyemmät hameet.. Hirvein heistä on vaaleaverinen Bette Anderson, jota voi pitää samalla tasolla Sohvanvaltaajat komediasarjassa olevaa käsitettä Beverly Macca, jota naiset inhoavat ja miehet sanovat huh huh. Muissa tarinoissa tyttörukka pukeutuu bikineihin ja kiekistelee pihallansa, mutta naapurin viherpeukalo upottaa sormensa vain fiikuspurkkiin.


Goottilaisempaan kuvastoon pääsemme sarjakuvassa Rakkautta naamion takana, jossa on komeat vanhan ajan naamiaiset, ja ujo tyttö on pukeutunut upeaksi kuningattareksi. Naamio ja puku antavat mahdollisuuden muuttua toiseksi persoonaksi. Mutta Beth pakenee juhlista ennen kuin naamiot paljastetaan, ymmärtäen olevansa kuin Tuhkimo, ja suurimpana murheenaan on josko tanssittamansa kavaljeeri löytää toisen tytön! Romanttiseen kuvastoon kuuluu tietystikin vastakkaisen sukupuolen tapaaminen, tanssiaiset sinänsä on sopiva naamio tehdä tuttavuutta, tuon "ihanan" ja "ihmeellisen" kanssa. He siirtyvät terassille " jota lyhdyt valaisivat... " , ja suutelevat, ja Beth tuntee leijuvansa "tähtien joukossa... "


"Tämän herttaisemmaksi ei voi tulla!"